Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Witam!U mnie deszcz na razie przestał padać ,na jutro prognozy jak zwykle połowiczne..Albo będzie padać albo nie będzie ;:oj ...Mam go serdecznie dość!U nas i woda w kranach wcześniej i z nieba transport..A Ty z wężem tańczysz...Nie ma sprawiedliwości... ;:185 ;:131
Takie przypadłości pieskom się ostatnio często zdarzają.Mój syn Tomasz dużo kasy już wydał na leczenie swojego pupila, nawet szpitalne.. Było już nie wesoło chwilami..Ale obecnie jest OK.pies jest w średnim wieku jeszcze/6letni/.Mikrus też wydobrzeje! Ja miałam psa 18 lat i jego zmorą były uszy...Często u weta bywał..
Powojniki u mnie jeszcze nawet nie zapączkowane....W B były ostatnio ładne i tanie oczywiście coś łyknęłam...Ładne zdjęcia zrobiłaś swoim podopiecznym ;:138 ..bodziszek też już kwitnie??? :shock:
Miłej majówki Lucynko! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No właśnie nie rozumiem dlaczego taka droga.
Co to za kwiatek za sierotkiem?
Ładny irysek Ci kwitnie.Pełny szafirek też fajny.Muszę sprawdzić czy mam jeszcze pełne szafirki.Moje były jakby ciemniejsze.

Serdecznie pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko Kochana z przykrością poczytałam o zdrowotnych perypetiach pieska, ale i też ucieszyły mnnie informacje o jego powrocie do zdrowia (no, adekwatnie do wieku oczywiście). Może faktycznie się struł chemią z ROD, u mnie też sąsiad jakimś świństwem posypywał trawę wkoło ogrodzenia żeby nie rosła. Mówił, że to sól, ale czy ja wiem?
Piękny prezent od syna ;:215 , kwitnienia prześliczne - szczególnie mnie ujęły laki, które miałam teraz okazję także podziwiać w dużych ilościach będąc w zeszłym tygodniu w Londynie. A te o miodowych tonacjach, aż do czerwoności to już zupełnie mnie oczarowały.
Pierwsze kwitnace powojniki jak zwykle poruszają moje serce - u mnie też już się szykują, oby tylko nie było mrozu.
Bodziszek żałobny darowany od Andrzeja _Anego też mi już zakwitł. Jest bardzo uroczy.

Dobrą pogodę przegapiłam, będąc w innych rejonach. Na szczęście syn został przeszkolony w kwestii podlewania, a od soboty i u nas pogoda się popsuła - co akurat teraz cieszy, bo było strasznie sucho. Oby tylko nie przyszły przymrozki.

Pozdrawiam i życzę udanej majówki ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to ładnie, Lucynko powiedziałaś ;:306 W takim razie machniom ;:196
Powojników takich wczesnych jeszcze nie mam, a właściwie mam ale jeszcze tkwi w doniczce na balkonie i nie wygląda, że miałby zakwitnąć. Kupiłam w ubiegłym roku i niestety tuż po posadzeniu zginął i już nie wrócił. Mam nadzieje, że tegoroczny zachowa się inaczej. Walka z podagrycznikiem i mnie czeka, bo w tym roku nieźle sobie zaczął dokazywać, dorodny jak nigdy. Bardzo szybko wszystko w tym roku przekwita, czasami można nie zdążyć na kwitnienie :;230 Tulipanki, chyba liliokształtne?, zapowiadają się pięknie ;:oj
Miłego weekendowania ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, mamy maj! Ciąg dalszy pięknych kwitnień.... cudowności u Ciebie ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Witajcie!
Coraz później wracamy z działki i w związku z tym jestem w straszliwym niedoczasie. Wczoraj jeszcze dodatkowo sąsiadka przerwała mi wędrówkę po zaprzyjaźnionych wątkach i ostatecznie zmuszona byłam zamknąć komputer.
Na deszcz ciągle czekam i obawiam się, że dużo jeszcze tego czekania przede mną.
Na działce coraz to coś nowego zakwita, ale też niektóre roślinki szybko przekwitają.

Zakwitł dębik ośmiopłatkowy.

Obrazek Obrazek

Zakwitła taka roślinka - prezent od sąsiadki, tylko obie nie znamy jej nazwy.

Obrazek Obrazek

I pigwa zakwita pierwszy raz. ObrazekBędą pierwsze owoce.

Martusiu - ojejkuniu, tyle komplementów! :shock:
Jesteś bardzo miła, ale moja działeczka malutka i nigdy nie dorówna ogrodom pod względem ilości roślinek, jednak zawsze cieszy to, co się ma i w miarę możliwości się o to dba. Dziękuję, kochana, za ciepłe słowa pod adresem moich roślinek. ;:180
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Aniu - kotuś, wczesny powojnik u mnie jeden jedyny, ;:108 może zdjęcia mylą, ale zapewniam Cię, że one pokazują tego samego powojnika.
Floks kanadyjski zrobił mi niespodziankę i faktycznie wcześnie zakwitł, ;:63 ale on rośnie w bardzo zacisznym miejscu.

Ewelinko - witaj. Dziękuję za wszystkie miłe słowa. ;:180
Dziękuję również w imieniu Mikrusa i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Maryniu - Ty masz dość deszczu, a ja pragnę go jak kania dżdżu. Ciągle sucho i sucho, słońce i słońce. Mam już serdecznie dość. ;:306 No nie ma sprawiedliwości.
Piesek już wrócił do stanu sprzed choroby, a na starość nie ma lekarstwa. ;:185
Kwitnie jeden bodziszek - żałobny, ale on zawsze wcześniej zaczyna.
Maj to cudny miesiąc, a świętować zaczynam zawsze trzeciego, wychodząc z założenia, że skoro 1 maja jest świętem pracy, to trzeba go uczcić rzetelną robotą (nauka wyniesiona z domu rodzinnego).
Dziękuję za życzenie i Tobie życzę pięknej majóweczki pełnej słonecznej pogody. ;:196

Danusiu - za 'sierotkiem' znajduje się zdjęcie kuklika, a konkretnie jest to kuklik 'Coctail Cosmopolitan'.
Dzięki za dobrą ocenę moich kwiatuchów. Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Beatko [Bazyla] - sąsiad mógł sypać solą, tak robiła moja mama i na ścieżkach nie miała chwastów.
Laki cudnie pachną, bardzo lubię sobie obok nich przechodzić i w związku z tym wynajduję rozmaite powody, dla których muszę w ich kierunku często zmierzać. ;:306
Bodziszek żałobny zawsze startuje jako pierwszy, może dlatego by pokazać swoją urodę, zanim zakwitną inne, o większych i bardziej rzucających się w oczy kwiatach. ;:224
U mnie ciągle dobra pogoda, a mnie się marzy ta niedobra, czyli deszczowa, bo sucho aż w zębach trzeszczy.
Pozdrawiam wzajemnie i również pięknego święta majowego życzę. ;:196

Iwonko1 - ja już mam przygotowaną sadzonkę dla Ciebie. Ponieważ po majowym weekendzie będę wysyłała roślinki, to i do Ciebie poślę za jednym zamachem. ;:7
Pochwalę się, że dzisiaj wywaliłam cały szwendający się wśród malin i tawułek podagrycznik. Naszarpałam się z nim jak dziki osioł, ale przynajmniej na jakiś czas będę miała spokój. Gdyby jeszcze sąsiadka zechciała wypowiedzieć mu wojnę... To od niej tak do mnie przełazi. ;:223
No tak, tulipany w większości liliokształtne. Tak mi się jakoś dobrały, bo były rozmaite, ale gdzieś przepadły. ;:131 Może im się u mnie nie podobało...
Dziękuję i wzajemnie udanego weekendu majowego życzę. ;:196

Basiu [apus] - wiwat maj! Dziękuję, kochana jesteś! ;:196

Dobrej nocy wszystkim życzę i wymarzonej pogody na jutro.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Dzięki Tobie, Lucynko posadziłam na rabacie te pełniki https://www.fotosik.pl/zdjecie/b3322754a5dbadd1 .
Bo do tej pory zimowałam je w doniczce przy oczku wodnym. Ale jak je zobaczyłam u Ciebie w ubiegłym roku to od razu na jesieni poszły do gruntu - kwitną ślicznie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wczoraj jak zasypiałam przypomniałam sobie, że dawno u Ciebie nie byłam :oops: Lucynko masz śliczne tulipany, ja takich odmianowych prawie wcale nie mam. nie sadziłam jesienią, a u mnie one są jednorazowe :wink:
Śliczny dębik i prezent od sąsiadki, jak odwiedzi Cię Lidzia to na pewno powie co to jest :D
Floks kanadyjski chyba mi przepadł albo go wyplewiłam, bo nie widziałam go dzisiaj :wink: Ta wiosenna gorliwość wielu kwiatków mnie pozbawiła ;:131 Woda powoli wsiąka i już nie topię się w błocie, ale jeszcze straszą deszczem i nawałnicami :wink:
Życzę Ci Lucynko nieustająco deszczyku szczególnie w dni wolne od pracy w ogrodzie, bo chyba już wszystko zrobiłaś :uszy Świętujcie w dobrym zdrowiu ;:138 ;:138 ;:196 ;:196
DzonaK

Post »

Witaj Lucynko
Wpisuję się również w nowy wątek , spóźniona ale jak bym mogła Cię pominąć .
Z podagrycznikiem ja również walczę uparty chwast wszędzie go pełno . U mnie deszczu również jak na lekarstwo więc podlewam i podlewam . Pracy mnóstwo a czasu mało . Piękna wiosna już u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko no to mokrej majówki życzę. U nas na szczęście popadalo, bo też sytuacja była tragiczna.
Bardzo uroczy ten żółty prezent od sąsiadki.
Pozdrawiam i deszczu życzę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Za sierotkiem to białe to kuklik? bo przed sierotkiem to na pewno.Pełniki kwitną na całego.Na działce nie byłam bo strasznie zimno. ;:145

Pozdrawiam z zimnej północy.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Takie piękne święto przed nami, a pogoda tak paskudna, że nawet z domu nie chce się wyjść.
Na działce nie byłam, a mimo to zmarzłam podczas wędrówki zakupowej. Naturalnie zajrzałam też na stoiska kwiatowo-warzywne na ryneczku i żeby nie było...z pustymi rękoma nie wróciłam. Przytargałam dwie pelargonie, w tym jedną zwisającą.

Obrazek Obrazek

Miałam ochotę raz jeszcze wyjść na ryneczek, ale natężająca się siła wiatru zdecydowanie mnie zniechęciła. W tej sytuacji obsłużyłam kilka razy pralkę i ugotowałam mężusiowi rosołek, by rozgrzał się po powrocie z działki. Mam nadzieję, że doceni moje dobre serce.

Beatko [Beaby] - prawda, że pełnik europejski pięknie rośnie w gruncie i dość szybko się rozrasta. ;:215
Mam jeszcze pełnika chińskiego, który znacznie wolniej przyrasta i później kwitnie. Nawet pąków jeszcze u niego nie widziałam.

Marysiu - prawie wszystkie moje tulipany sadziłam jesienią, z poprzednich lat zakwitły tylko wysiane z malutkich cebulek przybyszowych i jedne odmianowe. Czekam na jeszcze jedne, które ciągle pąki trzymają.
Floksa kanadyjskiego dostałam od Soni. W ubiegłym roku nie był wyrywny, ale za to w tym daje piękny popis i dużo go przybyło. ;:63 Spokojnie mogę się nim z Tobą podzielić.
Widzisz, jak niesprawiedliwie Pan Bozia deszcze rozdziela? U mnie nadal ani kropla nie spadła i w prognozie na najbliższe dni ani go widu, ani słychu. ;:124 Oby Twoje życzenie się spełniło.

Wzajemnie dobrego świętowania pod słonecznym niebem Wam życzę i zdrówka dla wszystkich. ;:167 ;:196

Asiu - rozumiem doskonale Twój brak czasu, wiem bowiem, jakie masz problemy, ;:108 toteż tym bardziej cieszę się, że zajrzałaś do mnie. ;:333
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam cieplutko w ten wietrzny i zimny dzień.;:196 Buziaki dla Szymusia. ;:79

Beatko [Bazyla] - cieszę się, że nie masz już problemu związanego z podlewaniem ;:138 , ja ciągle jeszcze czekam na deszcz. ;:204
Oby więc Twoje życzenie zostało spełnione. ;:303 Dziękuję i pozdrawiam wzajemnie.;:196

Danusiu - to białe to oczywiście rododendron. ;:32 Coś mi się pofertało w Twoim pytaniu. ;:112
Zimnica nie tylko Ciebie zatrzymała w domu. ;:185 Mnie również uziemiła.

Jakiś śpik mnie zaczyna męczyć. ;:19 Muszę sobie kawusię zaparzyć. ;:40 Do miłego. ;:100

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam! Ty się ostatnio wygrzewałaś w słoneczku i działkę podlewałaś a u mnie lało i zimnica w domu trzymała....Dzisiaj i wczoraj ;:333 natomiast było ciepło i działkowo.Dzisiaj trochę wiało ale było ciepło.Teraz się ochładza szybko przed jutrzejszym chłodem zapewne... ;:131 Niedawno wróciliśmy z działkowej majówki.Było grillowanie a i wykorzystałam familię do pomocy działkowej.. :tan Kawał roboty zrobiliśmy bo ostatnie tygodnie nie sprzyjały zbytnio pracom na działce a chwasty nie próżnowały! Deszczowe dni sprzyjały im.Jest dobrze! :)
Miłego świętowania majowego Lucynko!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko nie ma jak dobry rosołek, Wiesz jak zadziałać , przez żołądek do serca ;:306
U nas już drugi dzień fajna słoneczna pogoda, owszem wiaterek dzisiejszy trochę przeszkadzał ale dla prania akuratny.
Pogoda nam się od jutra zmienia, idą chłody. Trzymaj się cieplutko.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Lucynko to narcissus 'Ben Bler' niezły rarytasik.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”