Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy - porady ogólne (cz. 2)

Post »

Czy Citrus limetta 'Rossa Di Rangpur' to krzyżówka mandarynki i cytronu, czy cytryny?

Czego krzyżówką jest Citrus limetta 'Pursha' (spotkałam się z informacją, że to hybryda: Citrus limetta i Citrus sinensis (pomarańcza chińska) lub Citrus myrtifolia (pomarańcza Chinotto), ale skoro limetty są krzyżówkami, to chyba ten pierwszy "rodzic" powinien być jakoś doprecyzowany, a nie określony tylko jako "Citrus limetta", skoro Pursha to też Citrus limetta)? No i dodatkowo przeczytałam jeszcze, że niektórzy uważają Pursha za limetkę, zaś limetka to to samo co limonka (Citrus aurantifolia) - czyli gatunek, a nie hybryda....

Co w ogóle decyduje o tym, że cytrus jest klasyfikowany jako limetta?
amator27
100p
100p
Od: 23 lut 2018, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć. Przedwczoraj kupiłem cytrusa z OBI, cytrynę, nie jest to jakaś polska odmiana, o której niegdyś tu pisaliście, a cytrus ten pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, na zawieszce ma tylko napis Mediterra. Czy teraz powinienem go zasilać nawozem do cytrusów, chyba tak, bo okres spoczynku minął, jak dawkować ten nawóz? Jeśli chodzi o podlewanie to czy podlewać po trochu codziennie czy np. raz na tydzień? Czy zraszać mu liście spryskiwaczem? Zastanawiam się co się dzieje bo zaczyna gubić liście :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przede wszystkim przesadzić do nowego podłoża dedykowanego do cytrusów. Sprawdź stan korzeni. Po drugie, zapewnić mu słoneczne stanowisko z bezpośrednim dostępem do światła. Firanki i zasłony to filtr, które odbierają cenne światło.
Po przesadzeniu odczekaj 3 - 4 tygodnie i dopiero wtedy zacznij zasilać.
Jeśli masz grzejnik w pomieszczeniu, to go wyłącz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pawel_P
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2020, o 09:49

Kumkwat (Kumquat) oraz Kalamondyna, pierwsze cytrusy - przesadzanie.

Post »

Hej, to mój pierwszy post wiec witam wszystkich :D Właśnie stałem się posiadaczem dwóch pięknych drzewek - kumkwat oraz kalamondyna. Są to moje pierwsze cytrusy oraz po przeczytaniu kilku artykułów chciałbym je przesadzić w dedykowany dla cytrusów kompost z odpowiednim drenażem oraz nowe doniczki. Mogę to wykonać w momencie, kiedy drzewka mają tak wiele owoców czy lepiej poczekać? Czytałem ze najlepsza pora na przesadzanie to pozna wiosna, czyli właśnie teraz, ale czy w takim przypadku??

https://imagizer.imageshack.com/img923/8677/Fsph8E.jpg
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01

Post »

Przesadź a owoce zacznij zjadać to szybciej wyrosną nowe
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Q-Storm
100p
100p
Od: 19 gru 2013, o 00:48

Post »

Czy tu brakuje żelaza czy magnezu? Cytryna Meyera
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak idzie od nerwu głównego, to niedobór azotu. W przypadku niedoborów magnezu albo żelaza, nerwy byłyby zielone.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Q-Storm
100p
100p

Post »

Tu też?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też.

Powtórzę, przy niedoborach magnezu albo żelaza, nerwy masz zielone.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Q-Storm
100p
100p

Post »

Dziękuję, zastosowałem saletrę amonową. Zobaczymy czy da radę :)
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Hej wszystkim ! Ja właśnie dzisiaj zauważyłem na swojej cytrynie jakąś małą pajęczynkę a od spodu na liściciach są jakieś białe mikro plamki jakby jajeczka. Cytryna sobie kwitnie i nie wygląda jakby się coś z nią działo poza dwoma liśćmi które się przebarwiły na żółtozielony kolor. Próbowałem zrobić zdjęcie tych "jajeczek" ale aparat niestety ich w ostrości nie łapał
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przędziorki?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Raczej nie, przędziorki miałem na bluszczach i tam to gorzej wyglądało. Pajęczynką było wszystko pokryte a tutaj tylko czubek łodygi i to dosłownie ze 4-5 nitek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest tak, że jak są przędziorki od razu musi być dużo pajęczynek. Wręcz przeciwnie, z początku pojawia się jakby proszek, takie pojedyncze kropki, potem pojawiają pojedyncze pajęczynki i można dostrzec pomarańczowo czerwone kulki - to osobniki dorosłe. Na końcu dopiero liczba pajęczynek znacząco wzrasta.
Ponadto jeśli miałeś je na innych roślinach to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że weszły one teraz na cytrusy.

Zrób oprysk Sanium albo Floramite.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01

Post »

Jak zaszczepie cytrusy to gdzie ich trzymać w domu gdzie jest około 21 stopni i suche powietrze czy w szklarni gdzie w nocy jest 4-7 stopni a w dzień około 30 i cały czas zwłaszcza od 18 do 10 jest wysoka wilgotność powietrza. Brzoskwinia zaszczepiona w takich warunkach zaczęła rosnąć zdjęcie robione w marcu teraz liście są trochę większe ale czy z cytrusami też tak będzie
Obrazek
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”