Jak przeliczać ilość oprysków ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak przeliczać ilość oprysków ?
Asiu, normalnie, do oprysku np malin przed zamieraniem pędów, czy np grusz przed chorobami kory - górna granica stężenia topsinu w cieczy jest 3 ml na 1 litr wody. Ja bym zaszalała i dała 1ml na 250ml emulsji. Miedzianu nie dodawaj do tej mieszaniny. Gdzieś , już dawno, dawno temu czytałam, że środków miedziowych się nie miesza z topsinem. To było jeszcze w starej etykiecie rejestracyjnej. Później były jakieś aktualizacje i tej informacji już w nowszej wersji nie ujęto.
A nie wygodniej by Ci było kupić sobie gotową maść ogrodniczą z funabenem ?
A nie wygodniej by Ci było kupić sobie gotową maść ogrodniczą z funabenem ?
Pozdrawiam! Gienia.
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Na rynku dostępna była maść Funaben Plus 03PA, zawierająca 3% Tiofanatu metylowego, czyli 30g tiofanatu na 1kg maści. Zatem w 250g jest go 7,5g.
Wynika z tego, że chcąc uzyskać zbliżone stężenie, należałoby dodać około 15ml Topsinu na 250ml emulsji.
Wynika z tego, że chcąc uzyskać zbliżone stężenie, należałoby dodać około 15ml Topsinu na 250ml emulsji.
Pozdrawiam, Jacek
-
O, bioy przeliczył Pelasiu, ja mam z tym kłopot, sama się męczę nad przeliczaniem.
Ano właśnie, ten topsin który mam jest w proszku a nie w płynie. Zaczęłam przeliczać, z nudów bo pogoda paskudna.
Wiśnie, czereśnie, śliwy = monilioza, dawkowanie wg instrukcji ;
1/2 funta topsinu na 100 galonów wody, czyli
8 uncji = 226,8 gramów na 378 litrów wody !!!
Czyli 227 gramów : 378 litrów = 0,6 grama na 1 litr wody.
Sprawdzałam jeszcze parę razy, nie wychodzi inaczej. Różnica 0,6 grama a 3 gramy - kolosalna.
A może coś pokręciłam ?
Wg Ciebie = 3 gramy na 1 litr - podasz mi źródło?. Dawka 3ml na 1 litr , to jest dopuszczalne.
Ano właśnie, ten topsin który mam jest w proszku a nie w płynie. Zaczęłam przeliczać, z nudów bo pogoda paskudna.
Wiśnie, czereśnie, śliwy = monilioza, dawkowanie wg instrukcji ;
1/2 funta topsinu na 100 galonów wody, czyli
8 uncji = 226,8 gramów na 378 litrów wody !!!
Czyli 227 gramów : 378 litrów = 0,6 grama na 1 litr wody.
Sprawdzałam jeszcze parę razy, nie wychodzi inaczej. Różnica 0,6 grama a 3 gramy - kolosalna.
A może coś pokręciłam ?
Pozdrawiam! Gienia.
- bioy
Dostępny u nas do niedawna Topsin zawierał wagowo 500g tiofanatu w 1 litrze, Twój Gieniu zawiera go 700g w kilogramie.
W "naszej" etykiecie stoi, że na moniliozę stosuje się 1500ml na 500-750l wody, więc 2-3ml na litr.
Daje nam to 1-1,5g tiofanatu metylowego w litrze cieczy roboczej.
Aby uzyskać takie stężenie używając Twojego Topsinu, należy dodać w przybliżeniu 1,5 - 2g na litr wody.
Przy ustalaniu dawek w naszym klimacie kierowałbym się raczej tym, niż etykietą z US, ale to tylko moje zdanie.
W "naszej" etykiecie stoi, że na moniliozę stosuje się 1500ml na 500-750l wody, więc 2-3ml na litr.
Daje nam to 1-1,5g tiofanatu metylowego w litrze cieczy roboczej.
Aby uzyskać takie stężenie używając Twojego Topsinu, należy dodać w przybliżeniu 1,5 - 2g na litr wody.
Przy ustalaniu dawek w naszym klimacie kierowałbym się raczej tym, niż etykietą z US, ale to tylko moje zdanie.

Pozdrawiam, Jacek
-
Wielkie Dzięki, bioy. Tak wiec koniec spekulacji. Mazakiem napisze na woreczku co by nie zapomnieć . Topsin w proszku:
2 gramy na 1 litr wody.
( fajnie jest mieć znajomego chemika
)
2 gramy na 1 litr wody.
( fajnie jest mieć znajomego chemika

Pozdrawiam! Gienia.
- bioy
Cieszę się, że mogłem pomóc.
Niestety muszę Cię rozczarować, żaden ze mnie chemik.

Niestety muszę Cię rozczarować, żaden ze mnie chemik.

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Gienia, na tym filmiku co oglądałam , Piotr Przybył na yutubie powiedział , ze kiedy była dostępna maść z tym preparatem który był w Topsinie , ale go wycofano, .
A że miedzian wciąż dostępny , to pokazywał jak zrobić emulsję z miedzianem.
Mam Topsin, pomyślałam , ze zrobię z nim.
Muszę tylko zdobyć trochę emulsji, mam znajomego budowlańca, może coś odleję z puszki
Dzięki za pomoc Gieniu i Jacku
A że miedzian wciąż dostępny , to pokazywał jak zrobić emulsję z miedzianem.
Mam Topsin, pomyślałam , ze zrobię z nim.
Muszę tylko zdobyć trochę emulsji, mam znajomego budowlańca, może coś odleję z puszki

Dzięki za pomoc Gieniu i Jacku

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 lip 2024, o 19:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
k-othrine a delmetros steżenie pyretroidu
Witam wszystkim. Głupi jestem w tej kwestii i mam pytanie.
Taka sama substancja Delmetryna bodajże.
K- othrine ma stężenie 2,5% a delmetros 10%. I z tym mam problem.
K-othrine pisze jasno na opakowaniu że100ml preparatu na 10 litròw wody. Czyli zrobić roztwór 1%.
Delmetros pisze tylko że 50ml na hektar i 300 do 600litrow wody.
Interesuje mnie ile tego delmetrosu zmieszać na 10 litròw wody na kleszcze owady i robaki na altance.
Pozdrawiam.
Post » pn 08 lip 2024 21:11
Witam serdecznie.
Witam serdecznie.
Delmetros 100s
Cyperkill max 500ec
Jak zrobić roztwòr 1 procentowy na 1 litrze wody.
Dziękuję z góry.
Taka sama substancja Delmetryna bodajże.
K- othrine ma stężenie 2,5% a delmetros 10%. I z tym mam problem.
K-othrine pisze jasno na opakowaniu że100ml preparatu na 10 litròw wody. Czyli zrobić roztwór 1%.
Delmetros pisze tylko że 50ml na hektar i 300 do 600litrow wody.
Interesuje mnie ile tego delmetrosu zmieszać na 10 litròw wody na kleszcze owady i robaki na altance.
Pozdrawiam.
Post » pn 08 lip 2024 21:11
Witam serdecznie.
Witam serdecznie.
Delmetros 100s
Cyperkill max 500ec
Jak zrobić roztwòr 1 procentowy na 1 litrze wody.
Dziękuję z góry.
- bioy
1% roztwór, to 10ml na litr wody.
Mogę wiedzieć do czego planujesz użyć tak mocnego stężenia tych środków?
Mogę wiedzieć do czego planujesz użyć tak mocnego stężenia tych środków?
Pozdrawiam, Jacek
-
file:///C:/Users/pc/Downloads/Cyperkill_Max_500_EC_-_ET_19-03-2020.pdf
file:///C:/Users/pc/Downloads/Delmetros_100_SC_-_ET_13-07-2018.pdf
(linki się nie podświetlają, coś źle zrobiłam chyba)
Tu masz etykiety rejestracyjne, to silna trucizna, niebezpieczna dla pszczół. Przeznaczona raczej dla plantatorów do rozpylania opryskiwaczami ciągnikowymi. Stężenie cieczy roboczej zależy od tego jakie rośliny chcesz opryskiwać i na jakie szkodniki. Inne stężenia na szkodniki w zbożach a inne na warzywa.
Np. stężenie na stonkę i mszycę w zbożach jest 50- 60ml na ha/ 300- 400l wody . Czyli, jak odetniesz jedno zero wychodzi Ci 5-6 militrów na 30-40 litrów wody.

Może ktoś sprawdzi, czy ja to dobrze kombinuję.
file:///C:/Users/pc/Downloads/Delmetros_100_SC_-_ET_13-07-2018.pdf
(linki się nie podświetlają, coś źle zrobiłam chyba)
Tu masz etykiety rejestracyjne, to silna trucizna, niebezpieczna dla pszczół. Przeznaczona raczej dla plantatorów do rozpylania opryskiwaczami ciągnikowymi. Stężenie cieczy roboczej zależy od tego jakie rośliny chcesz opryskiwać i na jakie szkodniki. Inne stężenia na szkodniki w zbożach a inne na warzywa.
Np. stężenie na stonkę i mszycę w zbożach jest 50- 60ml na ha/ 300- 400l wody . Czyli, jak odetniesz jedno zero wychodzi Ci 5-6 militrów na 30-40 litrów wody.

Może ktoś sprawdzi, czy ja to dobrze kombinuję.
Pozdrawiam! Gienia.
- bioy
Oczywiście dobrze.
Wychodzi więc około 0,15ml/1l. Dlatego pytam, po co koledze 60 razy mocniejsze stężenie.

Wychodzi więc około 0,15ml/1l. Dlatego pytam, po co koledze 60 razy mocniejsze stężenie.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam.
Mam w altanie straszne robactwo.
Pyretroidy. podobno są skuteczne na te cholery.
Ten pierwszy preparat ma stężenie zdaje się 10% a drugi 50%. Dlatego pytam ażeby nie zatruć się.
Pozdrawiam.
Mam w altanie straszne robactwo.
Pyretroidy. podobno są skuteczne na te cholery.
Ten pierwszy preparat ma stężenie zdaje się 10% a drugi 50%. Dlatego pytam ażeby nie zatruć się.
Pozdrawiam.
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam Wszystkich. Jestem pierwszy raz na forum, mam problem teoretyczny z opryskami pomidorów, być może ktoś bardziej doświadczony znajdzie chwilkę, aby mi rozjaśnić w głowie, za co z góry jestem wdzięczna.
Od niedawna sadzę pomidory, w tym roku po raz pierwszy oprócz koktajlowych również te większe (wszystko od nasionek). Krzaków jest 24, większość na 2 lub 3 pędy, rozrośnięte, sporo liści, dużo owoców (jak na moje mało doświadczone oko). Ponieważ wchodzi zaraza, postanowiłam zastosować oprysk chemiczny. I tu jest problem. Po przeliczeniu dawkowania, zawsze wychodzi mi ok. 1 l cieczy użytkowej na moją uprawę, którą określiłam na ok. 10 m2. Zastanawiam się:
1. Jeśli na oprysk niechemiczny zużywam ok. 10 l cieczy na dokładne pokrycie liści od góry, od spodu i łodyg, to 1 l oprysku chemicznego wystarczy mi na pobieżne przejście i ‘psiknięcie’ nad pomidorem. Jak się to ma do działania kontaktowego oprysku, bo oczywiście nie będzie go na całej roślinie, tylko tam, gdzie akurat prysnę. Czy w takim razie należy liczyć zasadniczo na działanie wgłębne?
2. Z wyliczeń wynika, że samego koncentratu oprysku potrzebuję ok. 1ml na te moje 10m2. Czy jeśli tą ilość rozpuszczę w 10 l wody i spryskam dokładnie całe krzaczki, to oprysk będzie efektywny? Bo oczywiście stężenie będzie dużo mniejsze, ale ilość substancji czynnej na powierzchnie zachowana.
3. Jeśli przygotuję oprysk o stężeniu wg etykiety w ilości ok. 10 l i zużyję tą ilość na moje 10 m2, to przekroczę ilość substancji czynnej 10 razy. Tą opcję odrzuciłam, chociaż to zalecili mi w sklepie nie pytając o żadne szczegóły ani wielkość uprawy.
Przeprowadziłam już raz oprysk Revus wg metody 2, chcę zrobić jeszcze jeden oprysk innym środkiem, bo zaraza nie odpuściła, więc znowu się zastanawiam. W sklepach nie mają nic do powiedzenia, rozumieją problem, ale ‘nie było na szkoleniu’. Nawet w Inspekcji Ochrony Roślin nie potrafili jakoś uzasadnić stanowiska, chociaż skłaniali się do metody 1.
Proszę o pomoc, być może ktoś to rozważył i mając jakąś wiedzę jak te opryski działają, potrafi udzielić odpowiedzi. Dziękuję!!!!
Od niedawna sadzę pomidory, w tym roku po raz pierwszy oprócz koktajlowych również te większe (wszystko od nasionek). Krzaków jest 24, większość na 2 lub 3 pędy, rozrośnięte, sporo liści, dużo owoców (jak na moje mało doświadczone oko). Ponieważ wchodzi zaraza, postanowiłam zastosować oprysk chemiczny. I tu jest problem. Po przeliczeniu dawkowania, zawsze wychodzi mi ok. 1 l cieczy użytkowej na moją uprawę, którą określiłam na ok. 10 m2. Zastanawiam się:
1. Jeśli na oprysk niechemiczny zużywam ok. 10 l cieczy na dokładne pokrycie liści od góry, od spodu i łodyg, to 1 l oprysku chemicznego wystarczy mi na pobieżne przejście i ‘psiknięcie’ nad pomidorem. Jak się to ma do działania kontaktowego oprysku, bo oczywiście nie będzie go na całej roślinie, tylko tam, gdzie akurat prysnę. Czy w takim razie należy liczyć zasadniczo na działanie wgłębne?
2. Z wyliczeń wynika, że samego koncentratu oprysku potrzebuję ok. 1ml na te moje 10m2. Czy jeśli tą ilość rozpuszczę w 10 l wody i spryskam dokładnie całe krzaczki, to oprysk będzie efektywny? Bo oczywiście stężenie będzie dużo mniejsze, ale ilość substancji czynnej na powierzchnie zachowana.
3. Jeśli przygotuję oprysk o stężeniu wg etykiety w ilości ok. 10 l i zużyję tą ilość na moje 10 m2, to przekroczę ilość substancji czynnej 10 razy. Tą opcję odrzuciłam, chociaż to zalecili mi w sklepie nie pytając o żadne szczegóły ani wielkość uprawy.
Przeprowadziłam już raz oprysk Revus wg metody 2, chcę zrobić jeszcze jeden oprysk innym środkiem, bo zaraza nie odpuściła, więc znowu się zastanawiam. W sklepach nie mają nic do powiedzenia, rozumieją problem, ale ‘nie było na szkoleniu’. Nawet w Inspekcji Ochrony Roślin nie potrafili jakoś uzasadnić stanowiska, chociaż skłaniali się do metody 1.
Proszę o pomoc, być może ktoś to rozważył i mając jakąś wiedzę jak te opryski działają, potrafi udzielić odpowiedzi. Dziękuję!!!!
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Mi wystarcza 5 l do opryskania swoich pomidorów a mam ich około 80 szt.
Wszystko zależy jaki masz opryskiwacz , ostatnio koleżanka mi dała swój opryskiwacz ciśnieniowy , z rozrobionym kristalonem ,to 1,5 l starczyło na większość krzaków
..... powinno sie opryskiwać drobnymi kropelkami (brakuje mi określenia
)
Myślę ,że 3 l oprysku powinno starczyć na Twoje uprawy.
Dawkę stosuj tak jak na opakowaniu jest zalecane , albo trochę większą , skoro ZZ nie odpuszcza .
Wszystko zależy jaki masz opryskiwacz , ostatnio koleżanka mi dała swój opryskiwacz ciśnieniowy , z rozrobionym kristalonem ,to 1,5 l starczyło na większość krzaków

Myślę ,że 3 l oprysku powinno starczyć na Twoje uprawy.
Dawkę stosuj tak jak na opakowaniu jest zalecane , albo trochę większą , skoro ZZ nie odpuszcza .