Moje storczykowe hobby

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Śnieżko, wszystkie cztery nowe, przepięknej urody :D
Cambria niesamowita ... nie jestem tak odważna, aby wyjść poza ćmówki :oops:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bobi pisze:Śnieżko, wszystkie cztery nowe, przepięknej urody :D
nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. a z innych storczyków to uwielbiam jeszcze Vandy.
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Storczykowa pisze: nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. ...
Storczykowa, skoro nie uznajesz polskiego określnienia "ćmówki" = Phalaenopsis i tak z tym walczysz, to dlaczego stosujesz polski odpowiednik słowa "Orchidea" ??? ;:113

Nie możesz naskakiwac na każdą osobę, która użyje takiego określenia. Tak samo jak nikt nie naskakuje na Ciebie, kiedy w co którymś poście z kolei używasz słowa: "sobie" (o ile to można określic jako słowo :roll: )
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

orion pisze:
Storczykowa pisze: nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. ...
Storczykowa, skoro nie uznajesz polskiego określnienia "ćmówki" = Phalaenopsis i tak z tym walczysz, to dlaczego stosujesz polski odpowiednik słowa "Orchidea" ??? ;:113

Nie możesz naskakiwac na każdą osobę, która użyje takiego określenia. Tak samo jak nikt nie naskakuje na Ciebie, kiedy w co którymś poście z kolei używasz słowa: "sobie" (o ile to można określic jako słowo :roll: )
Orchidea to jest moja ksywka, ale też inna nazwa storczyka. storczyków orchideami nie nazywam. za to używam nicku Orchidea i na tym forum też bym chciała, ale mi nie chcą zmienić.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa pisze:[.

Liodoro jest dość charakterystyczny, ma piękne, pachnące kwiaty i jest bardzo rzadki .

Jak dziś rano weszłam do pomieszczenia, w którym stoją dwa ostatnie nabytki, to wyczułam jakiś niezbyt silny miły zapach, powąchałam więc tego podejrzanego i to właśnie on tak pachniał, ale zapach ten jest ledwo wyczuwalny, to jednak chyba nie jest ten, o którym piszesz. :(

Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Storczykowa pisze:
bobi pisze:Śnieżko, wszystkie cztery nowe, przepięknej urody :D
nie ma czegoś takiego jak "ćmówki" . ja znam Phalaenopsisy i nie używam żadnych głupich nazw. a z innych storczyków to uwielbiam jeszcze Vandy.
I tu sie mylisz Duska,cytat:

"Phalaenopsis orchids are also known as “Moth Orchids” and the scientific name Phalaenopsis is believed to be derived from the genus Phalaena, a genus containing a type of big moths. The flowers of some Phalaenopsis orchid species look a bit like large flying moths."

Tlumaczyc ci nie będę, troche sie pofatyguj a przy okazji pocwiczysz angielski ;:37
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śnieżka pisze:
Storczykowa pisze:[.

Liodoro jest dość charakterystyczny, ma piękne, pachnące kwiaty i jest bardzo rzadki .

Jak dziś rano weszłam do pomieszczenia, w którym stoją dwa ostatnie nabytki, to wyczułam jakiś niezbyt silny miły zapach, powąchałam więc tego podejrzanego i to właśnie on tak pachniał, ale zapach ten jest ledwo wyczuwalny, to jednak chyba nie jest ten, o którym piszesz. :(

Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
liodoro pachniał bardzo intensywnie, szczególnie w dzień, bo wieczorem to już dużo mniej. jego zapach był tak cudowny, że mogłabym kilka godzin stać przy nim i go wąchać.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że ten mocno pachnący, to jednak nie mój :(

Za to mój jeden z pierwszych Phalaenopsis- przedłuża pęd kwiatowy, pewnie znów zakwitnie na starym pędzie.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:Za to mój jeden z pierwszych Phalaenopsis- przedłuża pęd kwiatowy, pewnie znów zakwitnie na starym pędzie.
;:215 znaczy, jest mu u Ciebie dobrze :D
śnieżka pisze: Basiu, ja nie wiem , jak potoczy się dalej moja przygoda z innymi gatunkami storczyków, ale nie mogłam się jej oprzeć , a teraz czatuję na następnego innego, zobaczę w środę, czy będzie coś interesujacego mnie?
A ja sobie obiecałam ;:109 , że jeśli będzie możliwość, to zafunduję sobie botaniczne gatunki Phalaenopsis.
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, podziwiam Cię, za taką decyzję, bo te botaniczne niektóre mają wyszukane wymagania, ale ja Ci życzę, żeby udało Ci się osiągnać sukcesy w ich uprawie.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja typowo botanicznych to nie mam, ale z takich bardziej oryginalnych odmian mam Liodoro i Mini Mark. To fajne, raczej bezproblemowe roślinki, ale bardzo rzadkie. Mini Marków szukałam ponad 2 lata zanim znalazłam. znaczy się spotkałam wcześniej, ale były strasznie drogie. a Liodoro jest super, to chyba mój ulubiony storczyk.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:Basiu, podziwiam Cię, za taką decyzję, bo te botaniczne niektóre mają wyszukane wymagania, ale ja Ci życzę, żeby udało Ci się osiągnać sukcesy w ich uprawie.
Grażyno, to nie będzie "skok na głęboką wodę" :lol: Mam zamiar zacząć od tych o zbliżonych wymaganiach, rosnących równie dobrze jak współczesne mieszańce. Mam na myśli p. equestris, p. schilleriana, p. bellina. Czas pokaże, co z tego bedzie :roll: :)

... aaa i pod choinkę zamówiłam sobie to ...

Obrazek
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OOo, ale prezent sobie zafundowałaś, a pomyślałaś może w tym kontekście też o mojej drugiej pasji?
Basiu, myślę, że jak tak sobie zaplanowałaś przygodę z gatunkami botanicznymi i już uzbroiłaś się w pomoc dydaktyczną, to po prostu wszystko musi się udać, a jakieś zakupy konkretnych gatunków masz już na oku?
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p

Post »

śnieżka pisze:OOo, ale prezent sobie zafundowałaś ...
:) Raz się żyje ;:224
śnieżka pisze: ... a pomyślałaś może w tym kontekście też o mojej drugiej pasji?
Grażynko, niestety :( jeszcze cicho sza. Już mnie to trochę denerwuje, bo sama jestem ciekawa ;:65
śnieżka pisze:Basiu, myślę, że jak tak sobie zaplanowałaś przygodę z gatunkami botanicznymi i już uzbroiłaś się w pomoc dydaktyczną, to po prostu wszystko musi się udać ...
:) dziękuję :)
śnieżka pisze: ... a jakieś zakupy konkretnych gatunków masz już na oku?
Coś tam kombinuję, lecz tu także cicho sza :roll:
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myśl Basiu, o mnie, myśl.
A co do reszty,..., to rozumiem, żeby nie zapeszyć, więc powiem tylko, że czekam z niecierpliwością . :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”