Moja działka -moje królestwo Iwcia cz.2
Re: Moja działka -moje królestwo Iwcia cz.2
Danusiu , ja uwielbiam warzywniki i nie wyobrażam sobie ogrodu bez warzyw.
Ostatnio trochę zaszalałam. Zamówiłam sobie nasionka bobu bo ogródek bez bobu chyba nie istnieje dla mnie, a ponieważ u mnie są tylko dwie odmiany bobu w ogrodniczym ,więc zamówiłam przez internet . Żeby nie płacić kosztów przesyłki zamówiłam 40 opakowań. Dzisiaj przyszło ponad 2 kg nasion. Pewnie, że nie wysieję wszystkiego w tym roku ale będę miała na dwa- trzy lata i nie musiała już zamawiać.
Teraz tylko nie mogę się doczekać na wiosnę kiedy w końcu będzie można coś robić pomału bo już zaczyna mi się nudzisz i chętnie bym pogrzebała ziemi
Ostatnio trochę zaszalałam. Zamówiłam sobie nasionka bobu bo ogródek bez bobu chyba nie istnieje dla mnie, a ponieważ u mnie są tylko dwie odmiany bobu w ogrodniczym ,więc zamówiłam przez internet . Żeby nie płacić kosztów przesyłki zamówiłam 40 opakowań. Dzisiaj przyszło ponad 2 kg nasion. Pewnie, że nie wysieję wszystkiego w tym roku ale będę miała na dwa- trzy lata i nie musiała już zamawiać.
Teraz tylko nie mogę się doczekać na wiosnę kiedy w końcu będzie można coś robić pomału bo już zaczyna mi się nudzisz i chętnie bym pogrzebała ziemi
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iwonko, widzę, że już zaczęłaś sezon.
Ja też wysiałam kobeę, ale nie tylko.
U mnie już zielono na parapecie i tylko martwię się, czy nie za wcześnie.
Jedynie o heliotrop jestem spokojna,
natomiast zdaje się, że pośpieszyłam się z gazanią i celozją.
A może wiosna wcześniej przyjdzie....
Zaszalałaś z bobem, no ale skoro nasiona mają długi okres przydatności, to nawet się opłaciło.
Miłego wieczoru.

Ja też wysiałam kobeę, ale nie tylko.

Jedynie o heliotrop jestem spokojna,

A może wiosna wcześniej przyjdzie....

Zaszalałaś z bobem, no ale skoro nasiona mają długi okres przydatności, to nawet się opłaciło.

Miłego wieczoru.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Lucynko , okres zimowego----- nicmisięniechce-----u mnie się właśnie skończył i zaczynam planować co gdzie i kiedy wysiać i wysadzić.
Z rozmarzeniem myślę o nadchodzej wiośnie i pracach w ogródku. Chociaż szykuje się nerwówka przy składaniu podań do szkoły średniej , bo synuś kończy gimnazjum , ale liczę ,że jednak nie będzie tak źle
Z rozmarzeniem myślę o nadchodzej wiośnie i pracach w ogródku. Chociaż szykuje się nerwówka przy składaniu podań do szkoły średniej , bo synuś kończy gimnazjum , ale liczę ,że jednak nie będzie tak źle

Iwonko ja też muszę mieć choć trochę swoich warzyw.Sadzę pomidory (pod folię),ogórki,trochę cebuli,marchewki,fasolki szparagowej,pietruszki i buraczków.Ostatnie dwa lata sadzę ziemniaki na grządce i w donicach (2 donice).Oczywiście nie może zabraknąć
sałaty,kopru i rzodkiewki.
sałaty,kopru i rzodkiewki.
Danusiu ja dopiero zastanawiam się nad tunelem foliowym.
Po dzisiejszej wizycie na działce stwierdzam brak śniegu i ogromne błoto. Za to wychodzą już narcyzy i tulipany. Wawrzynek wilczełyko ma już piękne pączki .

Na naszym ogrodzie energetycy zmieniają słupy energetyczne. Część ogrodu jest katastrofalnie rozjeżdżona , z głebokimi koleinami. Niektóre dziaki mają rozwalone ogrodzenia. Mam nadzieję że ponaprawiają to , bo aż się przykro patrzy.
Po dzisiejszej wizycie na działce stwierdzam brak śniegu i ogromne błoto. Za to wychodzą już narcyzy i tulipany. Wawrzynek wilczełyko ma już piękne pączki .

Na naszym ogrodzie energetycy zmieniają słupy energetyczne. Część ogrodu jest katastrofalnie rozjeżdżona , z głebokimi koleinami. Niektóre dziaki mają rozwalone ogrodzenia. Mam nadzieję że ponaprawiają to , bo aż się przykro patrzy.
Bez tunelu nie miałabym pomidorów.W gruncie dostają plam i padają.Chemii za bardzo nie chcę stosować.
Myślę,że co zepsuli to powinni naprawić.Chciałabym pojechać na działkę na zwiady,niestety leje od wczoraj więc nie dojdę bo na pewno
błoto po kostki.
Myślę,że co zepsuli to powinni naprawić.Chciałabym pojechać na działkę na zwiady,niestety leje od wczoraj więc nie dojdę bo na pewno
błoto po kostki.
- Alicja125
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Iwcia sezon działkowy się już u Ciebie zaczął ja dopiero nasionka zebrałam i zastanawiam się co będę sadziła w tym roku oprócz pomidorków i ogórków bo u mnie skromnie z miejscem. Pogoda u mnie też nie zachęca do odwiedzin na działce, ale będę musiała się wybrać bo jak widzę wszystko powoli wychodzi. Życzę miłego dnia 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Danusiu, mąż namawia na tunel i chyba się zdecyduję. Ale kupię taki nieduży 3.5/2m. Może akurat mi podpasuje
Alu, sezon u mnie już rozpoczęty. Dzisiaj byłam skorzystać z pięknej pogody. Trochę posprzątałam , poobcinałam malinki i przekwitnięte kwiaty. Powyrywałam trochę chwastów , bo niektóre płożące poczuły słoneczko i zaczęły kwitnąć
. Miło spędzona niedziela.
Alu, sezon u mnie już rozpoczęty. Dzisiaj byłam skorzystać z pięknej pogody. Trochę posprzątałam , poobcinałam malinki i przekwitnięte kwiaty. Powyrywałam trochę chwastów , bo niektóre płożące poczuły słoneczko i zaczęły kwitnąć

- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj to podobnie jak u mnie tez trochu zrobiłam nawet grilla
i w altanie tez posprzątałam ubrania, koce wywietrzyłam na tarasie. Wspaniały dzień już nie mogę się wiosny doczekać. Pozdrawiam 

Pozdrawiam Alicja
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj, Iwuś! Wreszcie się pojawiłaś wraz z wiosną! Wprawdzie u mnie aktualnie mroźna zima, ale znów idzie wiosna! Może już zostanie?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
-
O! Iwonka wstała ze snu zimowego!!!

Pozdrawiam. Lucyna
Lucynko ,nie tylko ja obudziłam się wiosną . Dzisiaj podczas krótkiej wizyty na działce zobaczyłam kwitnące krokusiki
. One też poczyły słoneczko
. Chociaż dzisiaj zrobiło się zimno , ale już w poniedziałek ma być u nas 16°c.

Martuś, też mam nadzieję, że wiosna już do nas zawita na dłużej.
Jednak zdecydowałam się i kupiłam tunel foliowy a także dwa tuneliki takie niskie w lidlu. Zobaczymy czy się opłacało.
Aluś,ja na razie jakoś grilla mam dość. W tamtym roku robiliśmy go dość często-bo często gości mieliśmy- i już jesienią nie mogłam patrzeć na niego

Martuś, też mam nadzieję, że wiosna już do nas zawita na dłużej.
Jednak zdecydowałam się i kupiłam tunel foliowy a także dwa tuneliki takie niskie w lidlu. Zobaczymy czy się opłacało.
Aluś,ja na razie jakoś grilla mam dość. W tamtym roku robiliśmy go dość często-bo często gości mieliśmy- i już jesienią nie mogłam patrzeć na niego

- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwuś, tunel to dobra inwestycja! To wcześniejsze nowalijki, pomidory i papryka też docenią dach nad głową, bo nie każde lato takie piękne jak minione. Najgorsze w tunelu jest to, że wokół błoto po deszczu, a tam trzeba podlać!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
A ja jeszcze nie byłam na działce.Nie wiem co tam się dzieje.Pogoda u nas okropna,wieje i leje i tak ma być jeszcze kilka dni.
-
Coś mi się wydaje, Iwonko, że na tych 16 stopni to sobie jeszcze poczekasz, ale może to i dobrze, bo co by było, gdyby po tak wysokiej temperaturze przyszedł mróz?
U mnie wieje i leje, zimnica mnie przeraża.

U mnie wieje i leje, zimnica mnie przeraża.

Pozdrawiam. Lucyna