Do przed wejściem do domu posadziłem doniczki z różnymi, wiosennymi roślinami cebulowymi - od 2 lat część roślin uprawiam w dużych donicach zadołowanych w ogrodzie i dzięki temu mogę je przenosić w dowolnym momencie - i część z nich na okres kwitnienia trafiło do dużych, wyeksponowanych donic. Zobaczę jaki będzie efekt - mam nadzieję, że zadowalający
 Ogólnie uprawiam w zadołowanych donicach rośliny cebulowe żeby po pierwsze mi nie zaginęły, po 2 żeby nie mieszały mi się odmiany, po 3 mogę je przechować w okresie spoczynku po prostu wyciągając donicę z ziemi i chowając ją pod zadaszenie. A dodatkowym atutem jest właśnie to, że moge je w czasie kwitnienia, bez szkody dla roślin, przenieść bliżej domu żeby móc je oglądać
 Ogólnie uprawiam w zadołowanych donicach rośliny cebulowe żeby po pierwsze mi nie zaginęły, po 2 żeby nie mieszały mi się odmiany, po 3 mogę je przechować w okresie spoczynku po prostu wyciągając donicę z ziemi i chowając ją pod zadaszenie. A dodatkowym atutem jest właśnie to, że moge je w czasie kwitnienia, bez szkody dla roślin, przenieść bliżej domu żeby móc je oglądać 
Poniżej zdjęcie mojej betonowej donicy, którą zrobiłem pod wymiar doniczki produkcyjnej i dzięki temu w sezonie mogę po prostu wymieniać doniczki z innymi roślinami.

Teraz są tam tulipany, które wsadziłem do doniczki produkcyjnej jesienią. Nie wiem nawet co za tulipany tam wsadziłem ale i tak będzie pięknie
 W zeszłym roku w sezonie w tej donicy rósł szczawik Deppego, w tym roku chciałbym w niej mieć kaladium ale nie wiem czy pogoda na to pozwoli
 W zeszłym roku w sezonie w tej donicy rósł szczawik Deppego, w tym roku chciałbym w niej mieć kaladium ale nie wiem czy pogoda na to pozwoli  
 Jesienią trochę poszerzałem z tata rabatę, gdzie rósł szpaler białych krokusów - dosadzone zostały tam tulipany i żurawka 'Marmelade'. Krokusom chyba zmiany się nie spodobały
 W tym roku zakwitło tylko kilka sztuk z całego szpaleru:
 W tym roku zakwitło tylko kilka sztuk z całego szpaleru:
Ale zostaną dokarmione i za rok może zakwitną już jak zawsze
 A może po prostu po kilku latach intensywnego kwitnienia po prostu potrzebowały przerwy
 A może po prostu po kilku latach intensywnego kwitnienia po prostu potrzebowały przerwy  Cebulki liście wypuściły więc nie zaginęły, po prostu nie zakwitły.
 Cebulki liście wypuściły więc nie zaginęły, po prostu nie zakwitły.A tu mój jesienny nabytek czyli rannik cylicyjski (rośnie w donicy):

W tle widać rannika zimowego (oczywiście również w donicy), który właściwie już przekwitł i jest znacznie większy od cylicyjskiego.

i pieknie wyglądają krokusy w całej kępie. Marzy mi się taki łan krokusów na wiosnę
 i pieknie wyglądają krokusy w całej kępie. Marzy mi się taki łan krokusów na wiosnę 
 , powiedz mi co to jest za roślinka Ifejon ?, to jakas cebulowa?, fajna podoba mi się, z donicami fajny pomysł i mozna robic podmianki jak cebulki przekwitną
 , powiedz mi co to jest za roślinka Ifejon ?, to jakas cebulowa?, fajna podoba mi się, z donicami fajny pomysł i mozna robic podmianki jak cebulki przekwitną   Wiesz mam pomarańczę trójlistkową, rośnie z pestki już drugą zimę zaliczyła w ogrodzie, jestem ciekawa kiedy mi zakwitnie
 Wiesz mam pomarańczę trójlistkową, rośnie z pestki już drugą zimę zaliczyła w ogrodzie, jestem ciekawa kiedy mi zakwitnie  pozdrawiam
 pozdrawiam
 Krokusy Tommasiniego polecam każdemu. Nie wiem czy jego odmiany są tak samo niezawodne ale chce również je wprowadzić do ogrodu (oczywiście do donic
 Krokusy Tommasiniego polecam każdemu. Nie wiem czy jego odmiany są tak samo niezawodne ale chce również je wprowadzić do ogrodu (oczywiście do donic 

, ciekawe jak u mnie, nie mam na razie możliwości sprawdzić, pogoda marna
 , ciekawe jak u mnie, nie mam na razie możliwości sprawdzić, pogoda marna