krasna101, wierzę, że rośliny wiedzą co robią więc to już prawie wiosna

Krokusy Tommasiniego są bardzo niezawodne, one chyba przeprowadziły się z nami z tego co pamiętam i sukcesywnie się rozsiewają, jak również przy mojej pomocy pojawiają się w nowych miejscach
Aklat, ten pomysł zacząłem już wprowadzać do ogrodu ponad 2 lata temu, kiedy to pierwsze rośliny cebulowe trafiły do dużych doniczek produkcyjnych zadołowanych w ogrodzie. Roślinom to nie szkodzi, mam je w pełni pod kontrolą i bez problemu mogę je eksponować w większych donicach

Krokusy Tommasiniego polecam każdemu. Nie wiem czy jego odmiany są tak samo niezawodne ale chce również je wprowadzić do ogrodu (oczywiście do donic

)
iwona0042, witam Ciebie u siebie w wątku

Ifejon to mała zimozielona roślina cebulowa, która kwitnie jakimi delikatnymi, gwiazdkowatymi kwiatami. Będzie kwitła za jakiś miesiąc i na pewno będę wrzucał zdjęcia

Miała u mnie ciężki start - kupiłem 5 cebulek chyba, jak wypuślił liście to moja mama wyrwała wszystkie liście bo uznała, że to trawa się wysiała

Na szczęście posadziłem cebulki na tyle głęboko, że cebul nie udało się wyrwać

W tym momencie kępa jest wielka, przypuszczam, że jest tam grubo ponad 30 cebulek. Podobno roślina potrafi wymarzać ale u mnie nie ucierpiała bez okrywania ani jednej zimy. Moja zakupiona poncyria trójlistkowa przezimowała na szczęście dobrze - najbardziej bałem się tego czy zimowanie w zadołowanej donicy jej nie zaszkodzi ale nie widać negatywnych skutków.
Hortensjomanka, Cieszy mnie, że się Tobie u mnie podoba

Ta rabatka jeszcze pokaże na co ją stać - mam taką nadzieję

Na tej rabacie są też tulipany 'Fashion' czyli bardzo wczesne tulipany (one są chyba botaniczne, niezniszczalne i bezproblemowo rozrastające się), dodatkowo tulipany późne (
Tulipa tarda, które również tworzą duże skupiska, i do tego rozsiewają się

A wiedzą bardzo lubię się dzielić
Taki mam widok przez okno w moim mieszkaniu:

To są moje nowe nasadzenia w donicach glinianych

W przeszłości chcę w ten sposób uprawiać moje kolekcje roślin cebulowych - a to są na razie doniczki eksperymentalne

Oczywiście za tydzień wywiozę je do rodziców bo mój parapet na 7 piętrze to niezbyc dobre warunki - dach balkony zabiera światło, mocno tu wieje, słońce potrafi mocno palić. Ale już nie mogę doczekać się kwitnienia
Tak wyglądają teraz moje siewki
Magnolia dianica:

Ładnie rosną ale przydałoby się już większe ocieplenie żebym mógł je wystawić na zewnątrz żeby się nie wyciągnęły za bardzo.
Dwa lata temu przesadzałem z przymusu jedną z piwonii drzewiastych, bardzo mocno to odreagowała zasuszając prawie wszystkie liście latem. Moja mama, w dobrej wierze, wycięła wszystkie pędy tej piwonii, myśląc, że to piwonia bylinowa... W zeszłym roku piwonia trochę odrosła i teraz wygląda tak:

Wprawne oko może dostrzec po lewej stronie, przed krzaczkiem, siewkę piwonii drzewiastej. Nie jest to siewka z tego krzewu - on nigdy nie zawiązał nasion. Nasiona wysiałem 2 lata temu wokół krzewu bo było spore prawdopodobieństwo, że rodzice mi tu ich nie wykarczują

Siewek ogólnie jest około 7, liczę na to, że większość przeżyje i trafią do mojego ogrodu.
I jeszcze kilka zdjęć z ogrodu botanicznego w Poznaniu

Trochę roślin już kwitnie więc było co fotografować
Groszek wiosenny:

Ja groszek wiosenny wysiałem w zeszłym roku, wykiełkowało całe jedno nasiono

Ale okazuje się, że nasiona potrzebowały stratyfikacji i teraz, po roku w tej samej doniczce wykiełkowały kolejne nasiona. Ale w tym roku z tej zeszłorocznej siewki raczej kwiatów nie będzie ponieważ roślina jest za mała
Forsycja Giralda:
Kalina wonna:
Kępka różowej przylaszczki: