Ogród po mojemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po mojemu

Post »

Na ogrodzie widać już wiosenny ruch, dużo roślin powoli zaczyna rosnąć. Udało mi się przezimować na ogrodzie ponownie cebulicę peruwiańską ale raczej nie zakwitnie. Tej zimy nie wypuściła rozety liści, teraz dopiero zaczyna wyrastać. Zimowałem ją tym razem w szklarni (ale bez dachu - folia się podarła i będzie dopiero wymieniana). Ale ściany chroniły wystarczająco przed wiatrem i ocieplały wnętrze.

Do przed wejściem do domu posadziłem doniczki z różnymi, wiosennymi roślinami cebulowymi - od 2 lat część roślin uprawiam w dużych donicach zadołowanych w ogrodzie i dzięki temu mogę je przenosić w dowolnym momencie - i część z nich na okres kwitnienia trafiło do dużych, wyeksponowanych donic. Zobaczę jaki będzie efekt - mam nadzieję, że zadowalający :wink: Ogólnie uprawiam w zadołowanych donicach rośliny cebulowe żeby po pierwsze mi nie zaginęły, po 2 żeby nie mieszały mi się odmiany, po 3 mogę je przechować w okresie spoczynku po prostu wyciągając donicę z ziemi i chowając ją pod zadaszenie. A dodatkowym atutem jest właśnie to, że moge je w czasie kwitnienia, bez szkody dla roślin, przenieść bliżej domu żeby móc je oglądać :wink:
Poniżej zdjęcie mojej betonowej donicy, którą zrobiłem pod wymiar doniczki produkcyjnej i dzięki temu w sezonie mogę po prostu wymieniać doniczki z innymi roślinami.
Obrazek
Teraz są tam tulipany, które wsadziłem do doniczki produkcyjnej jesienią. Nie wiem nawet co za tulipany tam wsadziłem ale i tak będzie pięknie :wink: W zeszłym roku w sezonie w tej donicy rósł szczawik Deppego, w tym roku chciałbym w niej mieć kaladium ale nie wiem czy pogoda na to pozwoli :wink:

Jesienią trochę poszerzałem z tata rabatę, gdzie rósł szpaler białych krokusów - dosadzone zostały tam tulipany i żurawka 'Marmelade'. Krokusom chyba zmiany się nie spodobały :wink: W tym roku zakwitło tylko kilka sztuk z całego szpaleru:
Obrazek
Ale zostaną dokarmione i za rok może zakwitną już jak zawsze :wink: A może po prostu po kilku latach intensywnego kwitnienia po prostu potrzebowały przerwy :wink: Cebulki liście wypuściły więc nie zaginęły, po prostu nie zakwitły.

A tu mój jesienny nabytek czyli rannik cylicyjski (rośnie w donicy):
Obrazek
W tle widać rannika zimowego (oczywiście również w donicy), który właściwie już przekwitł i jest znacznie większy od cylicyjskiego.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że wiosna u Ciebie zagościła na dobre i jakie piękne łany krokusów i ranników ;:138
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18

Post »

Świetny pomysł z donicami na podmiankę :) i pieknie wyglądają krokusy w całej kępie. Marzy mi się taki łan krokusów na wiosnę :)
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Karolu i ja do Ciebie zajrzałam :wit , powiedz mi co to jest za roślinka Ifejon ?, to jakas cebulowa?, fajna podoba mi się, z donicami fajny pomysł i mozna robic podmianki jak cebulki przekwitną ;:215 Wiesz mam pomarańczę trójlistkową, rośnie z pestki już drugą zimę zaliczyła w ogrodzie, jestem ciekawa kiedy mi zakwitnie ;:108 pozdrawiam
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Fajnie tu u Ciebie:) podoba mi się ta rabatka z żurawkami i krokusami. I te niebieskie kępy krokusów- już sobie nazwę spisałam:). Fajnie że tak wszystko odpisujesz i dzielisz się uwagami dzięki temu coś nowego się uczę:)
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krasna101, wierzę, że rośliny wiedzą co robią więc to już prawie wiosna :wink: Krokusy Tommasiniego są bardzo niezawodne, one chyba przeprowadziły się z nami z tego co pamiętam i sukcesywnie się rozsiewają, jak również przy mojej pomocy pojawiają się w nowych miejscach :wink:

Aklat, ten pomysł zacząłem już wprowadzać do ogrodu ponad 2 lata temu, kiedy to pierwsze rośliny cebulowe trafiły do dużych doniczek produkcyjnych zadołowanych w ogrodzie. Roślinom to nie szkodzi, mam je w pełni pod kontrolą i bez problemu mogę je eksponować w większych donicach :D Krokusy Tommasiniego polecam każdemu. Nie wiem czy jego odmiany są tak samo niezawodne ale chce również je wprowadzić do ogrodu (oczywiście do donic :wink: )

iwona0042, witam Ciebie u siebie w wątku :wink: Ifejon to mała zimozielona roślina cebulowa, która kwitnie jakimi delikatnymi, gwiazdkowatymi kwiatami. Będzie kwitła za jakiś miesiąc i na pewno będę wrzucał zdjęcia :wink: Miała u mnie ciężki start - kupiłem 5 cebulek chyba, jak wypuślił liście to moja mama wyrwała wszystkie liście bo uznała, że to trawa się wysiała :wink: Na szczęście posadziłem cebulki na tyle głęboko, że cebul nie udało się wyrwać :wink: W tym momencie kępa jest wielka, przypuszczam, że jest tam grubo ponad 30 cebulek. Podobno roślina potrafi wymarzać ale u mnie nie ucierpiała bez okrywania ani jednej zimy. Moja zakupiona poncyria trójlistkowa przezimowała na szczęście dobrze - najbardziej bałem się tego czy zimowanie w zadołowanej donicy jej nie zaszkodzi ale nie widać negatywnych skutków.

Hortensjomanka, Cieszy mnie, że się Tobie u mnie podoba :wink: Ta rabatka jeszcze pokaże na co ją stać - mam taką nadzieję :wink: Na tej rabacie są też tulipany 'Fashion' czyli bardzo wczesne tulipany (one są chyba botaniczne, niezniszczalne i bezproblemowo rozrastające się), dodatkowo tulipany późne (Tulipa tarda, które również tworzą duże skupiska, i do tego rozsiewają się :wink: A wiedzą bardzo lubię się dzielić :wink:

Taki mam widok przez okno w moim mieszkaniu:
Obrazek
To są moje nowe nasadzenia w donicach glinianych :wink: W przeszłości chcę w ten sposób uprawiać moje kolekcje roślin cebulowych - a to są na razie doniczki eksperymentalne :wink: Oczywiście za tydzień wywiozę je do rodziców bo mój parapet na 7 piętrze to niezbyc dobre warunki - dach balkony zabiera światło, mocno tu wieje, słońce potrafi mocno palić. Ale już nie mogę doczekać się kwitnienia :)

Tak wyglądają teraz moje siewki Magnolia dianica:
Obrazek
Ładnie rosną ale przydałoby się już większe ocieplenie żebym mógł je wystawić na zewnątrz żeby się nie wyciągnęły za bardzo.

Dwa lata temu przesadzałem z przymusu jedną z piwonii drzewiastych, bardzo mocno to odreagowała zasuszając prawie wszystkie liście latem. Moja mama, w dobrej wierze, wycięła wszystkie pędy tej piwonii, myśląc, że to piwonia bylinowa... W zeszłym roku piwonia trochę odrosła i teraz wygląda tak:
Obrazek
Wprawne oko może dostrzec po lewej stronie, przed krzaczkiem, siewkę piwonii drzewiastej. Nie jest to siewka z tego krzewu - on nigdy nie zawiązał nasion. Nasiona wysiałem 2 lata temu wokół krzewu bo było spore prawdopodobieństwo, że rodzice mi tu ich nie wykarczują :wink: Siewek ogólnie jest około 7, liczę na to, że większość przeżyje i trafią do mojego ogrodu.

I jeszcze kilka zdjęć z ogrodu botanicznego w Poznaniu :wink: Trochę roślin już kwitnie więc było co fotografować :wink:
Groszek wiosenny:
Obrazek
Ja groszek wiosenny wysiałem w zeszłym roku, wykiełkowało całe jedno nasiono :wink: Ale okazuje się, że nasiona potrzebowały stratyfikacji i teraz, po roku w tej samej doniczce wykiełkowały kolejne nasiona. Ale w tym roku z tej zeszłorocznej siewki raczej kwiatów nie będzie ponieważ roślina jest za mała :wink:

Forsycja Giralda:
Obrazek

Kalina wonna:
Obrazek

Kępka różowej przylaszczki:
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale przyjemna, ładna ta twoja wiosna.
Tak radosna i ciepła. ;:215
A u mnie wieje i zimno :(
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Widać, że w Twoich stronach wegetacja ruszyła szybciej.
Ja jeszcze troszkę poczekam na takie kwitnienia.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Dzięki za informację o Ifejonie ;:215 , wiosna wszędzie już rusza, ale groszek już kwitnąć zaczyna ;:oj , ciekawe jak u mnie, nie mam na razie możliwości sprawdzić, pogoda marna ;:202
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1, wiosna ostatecznie wszędzie zawita :wink: Liczę na to, że za tydzień kwitnień będzie już więcej :)

Madziagos, w Wielkopolsce z reguły wszystko startuje dośc szybko, nie ma ekstremalnie niskich temperatur czy zasp śnieżnych. I mnie takie warunki odpowiadają :wink: Mój własny ogród będzie jeszcze bardziej na północny zachód co oznacza, że mikroklimat będzie jeszcze trochę łagodniejszy :wink: Ale do Ciebie wiosna też dojdzie :wink:

iwona0042, ten groszek w ogrodzie botanicznym też mnie zaskoczył ale to oznacza, że nawet jeśli będzie nawrót zimy to raczej krótkotrwały. Ifejona chcę zacząć uprawiac również w donicy ponieważ mimo, że kwitnie niezawodnie to mimo wszystko nie tak obficie jak na zdjęciach w internecie :wink: Możliwe, że potrzebuje cieplejszego podłoża.

Korzystając dzisiaj z ładnej pogody odwiedziłem Śnieżycowy Jar czyli rezerwat, gdzie kwitną olbrzymie łany śnieżycy wiosennej:
Obrazek
Obrazek
Oczywiście zwiedzających było równie dużo :wink: Ale kwitnące tysiące śnieżyc wyglądają przepięknie.

Dzisiaj zrobiłem też sesję zdjęciowa moich nasadzeń w glinianych doniczkach - między innymi dlatego, że wyjeżdżam służbowo na prawie cały tydzień więc chcę zobaczyć czy rośliny dobrze się w tych donicach czują.
W pierwszej donicy są siewki krokusów - chce sprawdzić jak przyrosną przez rok uprawy w takiej donicy:
Obrazek

W drugiej donicy jest szafran Siebera 'Tricolor' - miałem już go w ogrodzie ale zaginął w wyniku przerabiania rabaty:
Obrazek

Trzecia donica to kosaciec żyłkowany 'Pixie':
Obrazek

Obrazek

Liczę tylko na to, że jak za niecały tydzień wrócę to te rośliny mnie zaskoczą co najwyżej kwitnieniem :wink:
Frate
50p
50p
Od: 26 mar 2017, o 10:42

Post »

Dopisuje się do wątku. Niesamowita metamorfoza przedogródka :) Nie mogę się doczekać tworzenia Twojego własnego ogrodu :)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

i ja się dopisuję, bo bardzo lubię Cię czytac :)

Jestem pod wrażeniem Twojej pasji do kwiatów wiosennych i wysiewów.

Bardzo piękna ta kalina. Miałam coś w tym stylu przy pracy, rosła razem z czeremchą. Były olśniewające, ale zieleń miejska wycięła.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frate, zapraszam jak najczęściej :wink: Przedogródek niedługo powinien być jeszcze ładniejszy jak wszystkie rośliny wiosenne zakwitną. Szczególnie czekam na poletko z psizębami :)

Foxowa, sam czasem zastanawiam się czy moja pasja ma granice :wink: Kalina w moim ogrodzie na pewno zagości, może nie rośnie szybko ale warto czekać na takie kwitnienie, i ten zapach...

Wiosną obok oczka wodnego, z roku na rok pojawia się coraz więcej kwiatostanów lepiężnika różowego:
Obrazek
Roślina jest ekspansywna ale mnie takie rzeczy nie przeszkadzają, jeśli gdzieś jej nie chcę to ją usuwam, nie narzekam na to :wink: Jak ktoś lubi dbać o ogród to nawet takie rzeczy nie są żadnym przykrym obowiązkiem czy utrapieniem :)

Moja ulubiona odmiana serduszki okazałej wypuściła całkiem sporo pędów choć w zeszłym roku wyciąłem jej część przyrostów i zrobiłem sadzonki :wink:
Oczywiście mowa o odmianie 'Gold Heart':
Obrazek
Ciekawe jest to jak kolor kwiatów determinuje wygląd młodych pędów. To jest odmiana żółtolistna a pomimo tego młode pędy są fioletowo-różowo-bordowe, i nie da się poznać, że to jest odmiana o jasnych liściach.

Już dawno temu polubiłem odmiany tulipanów o ozdobnych liściach:
Obrazek
To jest chyba akurat 'Red Riding Hood, posadzone wiele lat temu. W zeszłym roku trawnik został trochę poszerzony i te tulipany znalazły się w trawie ale zostaną uratowane :wink: Takie tulipany nawet przy braku kwitnienia wyglądają bardzo ozdobnie.
A tu jesienny zakup:
Obrazek
To jest chyba odmiana 'New Design' ale okaże się podczas kwitnienia :wink:
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Witam zaciekawił mnie Twój ogród dużo się dzieje u Ciebie ,a fotkami z pobyty w Śnieżycowym Jarze bajeczne, uwielbiam tam bywać :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marzena06, w Śnieżycowym Jarze byłem drugi raz i polecam każdemu, kto jest choć trochę wrażliwy na piękno przyrody :) A w ogrodzie to się dopiero będzie dziać za jakiś czas :wink: Niestety bywam tam rzadko więc jest też bardzo dużo rzeczy zaplanowanych, rozpoczętych a nie skończonych...

Wiosną skupiamy się na kwitnących roślinach ale w ogrodzie często mamy też rośliny ozdobne z liści czy pokroju - warto też na nich chwilę wzrok zatrzymać :wink:
O tej porze bardzo ładnie wyglądają rojniki, które są ładnie wybarwione i skupione :wink:
Wyjątkowo ładnie prezentuje się teraz nawet rojniczek pospolity Jovibarba sobolifera:
Obrazek

Tutaj jest inny gatunek rojnika ale nawet do końca nie wiem skąd on się u mnie wziął :wink: i co to jest :wink:
Obrazek

Kłosowiec 'Golden Jubilee' przezimował i wypuszcza młode, jeszcze nie złoto-żółte pędy :wink:
Obrazek

Serduszka okazała 'Valentine' wypuściła 2 pędy - co mnie cieszy ponieważ ona wyrosła bardzo późno w zeszłym roku po zakupie, chciała zakwitnąć latem ale nie wiem czy jej się udało, szybko zaschnęła (w przeciwieństwie do 'Gold Heart', która liście miała cały czas)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”