Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosna w śląskiej zegrodce cz. 8

Post »

Witam nocną zmianę. ;:4

Wioluś czekam z niecierpliwością na pierwszy kwiat choć z drugiej strony nie ma co przyspieszać. :wink: :D
Ciebie ratuje dobra gliniasta ziemia ale deszcz na pewno odświeżyłby i spłukał cały kurz. Jutro ma u nas padać ale już widzę, że nici z tego.
Mam nadzieję, że w tym roku będzie więcej owoców na borówce. W zeszłym roku owiał je przymrozek podczas kwitnienia i nie było ich zbyt dużo.
Liczę też na truskawki i nowo posadzone porzeczki na pniu.

Obrazek

Obrazek

Beatko :wit ..kiedy założysz wątek.
Jestem z Tereski bardzo zadowolona odpukać...ale jakby co zauważyłam, że robi małe odrościki. :wink:
Tego lilaka dostałam od sąsiadki parę lat temu....jest prześliczny...kwiaty takie grube...no i ten kolorek. ;:oj
Uwielbiam lilaki. ;:167
Dużo się dzieje i codziennie coś nowego się zauważy.

Pigwowiec się rozkręca.

Obrazek

no i dąbrówka już ma kwiatki...o i lilie widać na tym zdjęciu.

Obrazek

Jadźko u nas godzinka temu może spadło z 5 kropelek. ;:224
Ja podziwiam doktorka u Ciebie a Ty moją Tereskę... ;:306 no prosza Cie. ;:138
Jadziu szałwia zakwitła ...tak się cieszę...trocha zamazane ale widać. :D
Obrazek

A poza tym hippeastrum i kliwia. ;:138
Nymph
Obrazek
pączusie ma Dancing Queen
Obrazek

Obrazek

Będę się ewakuować. :D ;:19
Dobrej nocy życza i miłych snów. ;:167 ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Elu piękną wiosenkę pokazujesz ;:215 , jednak tym razem serce skradły mi fiołki rogate (brateczki) oraz ten płot z niezapominajką ;:108
Zapach bzu, kwitnących drzew owocowych uwielbiam, a do tego przypomina mi dzieciństwo.

Życzę pogody i wiosennego deszczyku ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elusia a woniałaś tego kwiotka na wawrzynku jak on cudnie wonio ???? ;:167 To chyba en som co jo mom .U mnie też 3 kroki spadły i wsjo ;:222 Też za chwilkę będę się ewakuować :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witej Elusia... :wit
U Ciebie to tak wszystko zielone i większe niż u mie... jakoś tyn Racibórz ostatnio nie służy kwiotkom... chyba sie kaś wykludza, bo mie sie coś robi, jak wkoło leje, a u mie straszno posucha...
no ale co zrobić...
Elusia, cieszysz sie piyrszym kwiotkiym na wawrzynku ?... jo by sie też cieszyła, bo chciałabych go mieć, a nikaj go nima... no jest w jednym miejscu, ale pierońsko drogi... ;:306 i nie wiym czy jest wart tego... a kaś Ty swojigo dorwała ?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Zachmurzyło się i zaś spadło 5 kropelek...po to żeby mnie wkurzyć chyba. :wink:
Co zrobić ...nie pomoże nawet święcono woda. :wink:

Beatko jest cudownie a byłoby jeszcze lepiej gdyby w nocy popadało.
Mimo braku deszczu wszystko kwitnie i aż żal iść do domu.
Fiołki cudownie się rozsiewają po całej zegrodce i odciągają wzrok od gwiazdnicy i chwastów. :wink:
...ach te zapachy...cudownie.
No teraz właśnie zaczęło lać. :tan

Jadzinko ...nie, nie woniałach. Kurcze żeby go deszcz nie zniszczył. W razie czego już się ciesza, że wonio. ;:196

Gabi ;:138 ...to musi być wiosna, skoro Gabunia się pojawiła. ;:196
Kochana nie wiem czy byś sie chciała przekludzić w moje okolice...na ten piosek wątpia.
Teraz tak godosz a za chwila pokożesz swoja zegrodka to aż uklękna z wrażenia. :lol:
A wawrzynka mam z wymiany na forum od Maryśki chinanit...napisz do niej może jeszcze będzie miała. :D

Stokrotki i kwiaty z jabłoni.....wiosenny dywan. :lol:

Obrazek

Wielosił błękitny Polemonium caeruleum
Obrazek

Aronia kwitnie
Obrazek

Obrazek

..a tulipany powoli kończą ....bardzo dziękujemy.
Obrazek

Miłego dnia dal moich miłych gości. ;:167
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na moich aroniach jeszcze paki, a u ciebie już kwitną :shock:
Zapachy od lillaków na pewno roznosza się po całym ogrodzie. Mam nadzieję , że dziś masz ogród dobrze podlany.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Moje aronie nawet pąków jeszcze nie mają, ;:185 a Twoje, Elżuniu, już cieszą pięknym kwitnieniem! ;:138
Wielosił już ukwiecony ;:333 , poziomki, dąbrówka, nawet szałwia ;:111 Cudnie! ;:63 ;:63 ;:63
Skoro wody z nieba oczekujesz, to niech Ci nocą pada, a dniami ;:3 przygrzewa.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Elu, ja tez Ci życzę deszczu. Dobrze, że pokazałaś ten trawnik przysypany białym kwieciem. Jest cudny ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj znów trochę podlało ,ale dobre i to bo nie trzeba tańczyć z wężem :wink: Moje wielosiły mają dopiero listki, a gdzie im do kwiatów .Elusia czy kwitnące truskawki zasilasz gnojówką ,bo tak sie zastanawiam czy je podlać mixturką pokrzywowo- obornikową
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
W przerwie .....zapraszam na świeżo upieczone ciasto rabarbarowe. ;:4

Obrazek

Dorko zapachy oszalał w ogrodzie a trzmieli, pszczół, murarek i innych bzyczków całe roje....z czego bardzo się cieszę.
Przechodnie się witają ze mną i jest bardzo miło. Miałam nadzieję wczoraj na deszcz ale dwa razy dosłownie pokropiło a dziś już pełne słońce.

Lucyśko cudownie jest na ogrodzie i mówię Ci w tajemnicy, że warto się starać a ciężka praca się opłaca.
Corz to nowe kfiotki kwitną i jak tak dalej będzie to i lilie wyskoczą. A ta szałwia to Amistad od Jadźki...ją trzeba chować na zimę.
Oj wody by się przydało coby napadało bo deszczówka potrzebna do podlewania pomidorów, papryk i domowych roślinek...nie mówiąc już o zegrodce. ;:173

Moniś dzięki za życzenia...oczekuję z niecierpliwością. Trawnik pod jabłoniami nawet fajny a teraz pełni rolę dywanu kwiatowego. ;:196

Jadźko to super, że masz popadane bo u mnie mało co....czekom dalej.
Na razie nie mam gnojówki ale jakbym miała tako starszo zeszłoroczno z obornikiem to jak najbardziej. Zawsze możesz im cyknąć.

;:167 ;:196 ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elusia takie cisto chodzi już za mną, a chciałam upiec z truskawkami,ale to jutro .Z pewnością nie zrezygnuję z poczęstunku .Łasuch jestem mniam mniam ,a szczególnie Twoje ciasta są prze-py-szne ;:196 Trocha podlało ,ale sie mocno ochłodziło w nocy było tylko 2*brrrr ale zaraz lepiej sie spało
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

No nie Elżbietko to jakaś inna strefa klimatyczna, a przecież tak niedaleko mnie ;:oj
Najpierw wszystko wychwalę, a potem Cię niestety zmartwię :oops: Pięknie kwitnie borówka, a moje w tym roku chyba odpoczywają, bo kwiatki jedynie na młodych krzaczkach, stare mają pojedyncze ale może za to będą ogromne owoce :D Gdzieś żartowałam, że jak tak dalej pójdzie to w maju róże nam przekwitną...no i żarty się skończyły, bo u Ciebie róża w kwietniu zakwitnie :D Szałwia kwitnie ...to ta domowa? :D Wszystko masz zaawansowane nawet dąbrówki. A teraz mam złą wiadomość....Krasawica nie powtarza cech ;:185 Jest chyba jednak szczepiona, bo odrost u Marty zakwitł na fioletowo i to najzwyklej ;:222 Będę na wiosnę próbowała na takich odrostach zaszczepić gałązki szlachetne i może uda się zrehabilitować ale na razie wywal to co Ci przysłałam :oops:
Nie wiem jakie mam świdośliwy bo kupowane jedynie pod tą nazwą, ale jedne mają owoce drobne i mniej smaczne, a jedna ma owoce wielkości borówki i słodziutkie
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Elusia dziękuję za prześliczne widoki jabłoni i to nawet z biedroneczką ukrytą w jej listkach :D Och jak smakowicie wygląda ten placuszek . Paluszki lizać. Chwilkę mnie nie było a tu A w zegrodce tyle zmian. Było tak Kolorowo, kwitnąco i pachnąco u Ciebie. Cudowne tulipany, Moc kwitnących drzew ( w tym roku zdecydowanie pokazują na co je stać w tej dziedzinie :D ) , narcyzki i takie śliczne floksy . Białe ale z różowym "serduszkiem" kwiatu, fiołeczki, kwitnące poziomki, borówki .A teraz prześlicznie lilaki, albo bardziej po naszemu , regionalnemu bzy :D Tyle pąków i tylko czekać który pierwszy wystartuje :D Życzę Ci na przemian deszczu ( u mnie też nim kiepsko) i słoneczka aby wszystko bujało, rosło i pokazywało kolorki
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Elu właśnie z moim M wybieramy się na całodzienny pobyt na działeczce, ale ponieważ muszę chwilkę na niego czekać, to zaglądnęłam i co widzę ;:oj nie ma to jak kawałek dobrego ciasta z rana do herbatki (bo ja z tych, co kawki nie pijają, no chyba że INKĘ ;:306 ) i przyjemna lektura :D
Więc się poczęstowałam i poczytałam/pooglądałam no i teraz ukontentowana mogę już jechać :lol:

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego dłuuuuuugiegooooo weekendu lub jak kto woli majówki ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Dziś wypatrzyłam moje aronie też kwitną :D
Narobiłaś mi smaka na ciasto z rabarbarem, od razu poszłam sprawdzić jaką wielkość ma mój, mogę rwać i piec.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”