Górki,pagórki i reszta 2018.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i reszta 2018.

Post »

magry pisze:Ewa- Jestem już tyle lat na forum to myślę,że już wszystko powiedziałem i pokazałem tym bardziej,że nic szczególnie ciekawego nie zawitało na
działce.Zakupy ,w tym roku,zrobiłem mizerne bo jest chętny do przejęcia działki. On trawę posieje i tuje posadzi bo gość raczej wysiadujący fotele i ciekawostki
alpejskie go nie interesują.Mnie też jakoś zapał opada.Ostatnio mało gadam bo nie wiem o czym gadać.
Janku często myślę tak samo , ale jakoś ciągnie mnie nadal żeby spotkać się wirtualnie z osobami które lubię na tym forum , Tyle pracy włożyłeś w swój mały raj na ziemi szkoda by było żeby zmarniał .

Ja jak sprzedawałam swoją działkę też kupił działkę taki miłośnik ziemniaków i trawnika , kupił w maju do końca roku nic na niej nie pielił wszystkie roślinki przerosły chwasty , a wiosną wszystko wykopała i do kompostownika no i na prawie pół działki posadził ziemniaki , dopiero w 2 roku posiał trawę . W niczym teraz ta działka nie przypomina tej którą zostawiłam , tyle liliowców , irysów , piwonie , ciemierniki lilie , marcinki , chryzantemy , jeżówki i wiele innych roślin poszło do kompostownika
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Ala,Genia- To nie o to chodzi,że nie wyrabiam tylko mniej chce mi się grzebać w ziemi ale grzebię dalej.Działka jest doprowadzona do porządku więc roboty
specjalnie nie mam.Trochę irysów i maluchów na skalniak kupiłem.Córcia też ma mi coś przywieżć.Townsedie dzisiaj dostałem.Już kiedyś je miałem i było
podobnie.Zakwitły i nawet nasion nie zebrałem.A co teraz kwitnie ? Mało kwitnie.Liliowce mają dużo pąków z robalami pomimo oprysków więc je zerwałem.Lilii
mam kilka ale jeszcze w pąkach.Ostróżek nie mam.Rudbekie też jeszcze nie kwitną.Letnich kwiatów to ja mam mało więc euforii nie będzie.Dzielżany zaczynają
kwitnąć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20

Post »

Jaka soczysta zieleń. ;:oj
Piękne Liliowce. Moje ulubione, szkoda, że kwitną krótko.
U mnie susza, zaczęło padać dzisiaj od rana, więc roślinki złapią oddech. Nie mogę codziennie podlewać. :(

Co to za roślina z czerwonymi jagodami?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

magry pisze:Ala,Genia-
Trochę Townsedie dzisiaj dostałem.Już kiedyś je miałem i było podobnie.Zakwitły i nawet nasion nie zebrałem.
Townsendie też do mnie zawitały. Teraz trzeba zadbać, żeby przeżyły zimę, na wiosnę zakwitły i wydały nasionka. I uszyć jakieś kapturki, żeby wiatr nasionek nie rozwiał.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko- Moje rośliny suszy nie odczuły.Miały wystarczająco wilgoci.Roślina,o którą pytasz,to Actea rubra - Czerniec czerwony. Lepiej nie sadzić
w ogrodzie w którym bawią się dzieci.Mam jeszcze taki o srebrnych kulkach ale po przesadzeniu nie kwitnie.

Marysiu- Posadziłem jak na obrazku i tak jak przeczytałem w artykule kolekcjonera czeskiego czyli na stanowisku słonecznym pod granitowym kamieniem.
Do dołka również wrzuciłem granitowych kamyczków.W przypadku leptotes i parryi nic więcej nie dawałem natomiast do rothrockii dodałem,jak
sugerowano,troszeczkę kompostu.O założeniu kapturków trzeba pamiętać.

Obrazek

To co dzisiaj zobaczyłem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Janku jaka to goryczka Ci zakwitła?
U mnie kwitnie dahurska. Pokładają się jej pędy i druga krzyżowa podobna . Dzielżan jak na razie jeden zakwitł. Ale co mnie zastanawia dlaczego też zakwitł zawciągowiec zwyczajny, toć to kwiat jesienny. ;:108
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ala, nie wiem jaka to goryczka.Miałem ich dużo ale nie podobały mi się właśnie te pokładające się pędy więc poszły do kompostu.Zostawiłem krzyżową i
kurroo.Jedną wywiało razem ze znacznikami a ponieważ są bardzo podobne to nie wiadomo jaka została.Potrzeba specjalisty do rozpoznania.Przeczytałem ostatnio
czym różnią się dwa dzwonki.Jeden ma większe pąki i więcej włosków w rozgałęzieniu łodygi i ogonka liścia.Dla mnie będzie to goryczka ładna. Nie pokuszę
się o nazwanie jej ze względu na powyższe.

Dzwonek karpacki Suzie.
Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit

Viola corsica.
Obrazek

Monarda Petite Delight.
Obrazek

Geranium Thumbling Hearts.
Obrazek

Geranium Blue Sunrise.
Obrazek

Sedum:oreganum,Sedoro Blue Elf,The Edge.
Obrazek

Mukdenia rossii Karasuba.
Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Geranium Thumbling Hearts bardzo piękna jest. ;:180
Czy Monarda Petite Delight faktycznie taka 'Petite' ?
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05

Post »

Janku
Sedum pilosum, które dostałem od Ciebie zakwitło w ub. roku. Wysiałem go i mam ok 20 siewek. Są bardzo malutkie, wykiełkowały
z początkiem czerwca. Jeśli jesteś zainteresowany, bo jak przeczytałem Twoje nie wykiełkowały to mogę Ci przesłać. Ponieważ i tak nie będą w tym roku kwitnąć a są bardzo malutkie to może lepiej gdy prześlę je w jesieni jak trochę podrosną. Sedum pilosum podobnie jak Townsendie czy Bertramy należy wysiewać corocznie do gruntu w sąsiedztwie roślin matecznych dla zapewnienia ciągłości kwitnienia.
Chociaż gdy chodzi o Bertramy i Townsendie zdarza się, że przeżywają zimę.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Musze przyznać, że masz ogromna wiedzę i miło się czyta Twoje wpisy.
Bardzo zadbane rośliny, bardzo ładne zestawienia roślin. Mam nadzieję, że będzie się Tobie chciało jak najdłużej :wink:
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, jest taka petite a ja zrobiłem ją jeszcze mniejszą bo e zjadłem.Zmierzyłem, ma wysokość 30 cm.Ktoś kto ma duży skalniak może ją tam
posadzić.U mnie trochę mało widoczna bo wciśnięta pomiędzy ciemierniki i bodziszka jest mało widoczna.Mam ją już dobrych kilka lat i nigdy nie miała mączniaka.

Janusz, jak najbardziej jestem zainteresowany ale powiedz co zrobiłeś ,że masz siewki.U mnie kwitnie teraz sempervivoides.Coś dodatkowego trzeba
zrobić czy zostawić swojemu losowi i czekać ?

Karol, dziękuję za pochwały.Moja wiedza nie jest tak duża bo ciągle coś mi umyka z ogródka ale próbuję.Teraz mam swoje nasiona obuwika.Postaram się o
odpowiednią ziemię i będę siał.Zobaczę czy coś z tego wyjdzie.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05

Post »

Janku
Zarówno sedum pilosum jak i sempervivoides rozmnażają się z tego co wyczytałem w literaturze z "licznego samosiewu". Pytanie powstaje czy rozmnażają się z samosiewu w naszych warunkach klimatycznych? Dlatego lepiej nie ryzykować, zebrać nasiona i wysiać je bezpośrednio po zbiorze w miejscu rośliny matecznej. Ja po prostu kruszę w palcach "dojrzałe koszyczki kwiatowe" i rozsiewam w miejscu rośliny matecznej. Tak robię z bertramem, townsendiami i tak zrobiłem z rozchodnikiem. Ponieważ jest to roślina dwuletnia wysiewać należy corocznie dla zachowania ciągłości corocznego ich kwitnienia.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję,tak zrobię.Może coś z tego wyjdzie.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”