Marysiu pilnuję je, już woliery nie otwieram, myślę, ze są bezpieczne

Moje krokusy jesienne atakowały rude bezdomne ślimoki
Moniś u mnie też jedna spóźniona jeżówka jeszcze kwitła, ale przez deszcze wyglądała bardzo nieporządnie

Mam jej zdjęcie, ale go nie wklejałam. Planuję wysiewy, mam już wstępną listę! Dostałam dziś nasionka z AWN i jestem zaskoczona, ze się na tyle załapałam

I listę muszę rozszerzyć.
Chciałam dalej wspominać wiosnę, ale zmieniłam zdanie i chyba wolałabym pokazać, jak powstały moje tegoroczne rabaty. Przez większą część sezonu wspominałam, ze mam dużo pracy, że brak mi czasu i dlatego zaglądam rzadko. I nie było to takie tylko marudzenie, bo naprawdę mój ogród bardzo się w tym roku zmienił, doszło mi do uporządkowania i obsadzenia wiele metrów całkiem nowych rabat, wiele metrów warzywnika i sad. Gdyby nie
łaska Peruna i nieustające przez prawie całe lato deszcze, chyba brakłoby mi czasu na inne życie, niż ogrodowe

A i tak nie miałam idealnego porządku, wręcz przeciwnie! Zabrakło mi czasu nawet na wklejanie zdjęć.
Dziś wyszukałam zdjęcia największej rabaty, która potrzebowała najwięcej czasu, by zacząć w miarę dobrze wyglądać.
Jak widać, rabata jest spora. Postawiłam na niej niskie pergole na asarinę i tunbergię i wysokie dla kobei i chmielu. Może za rok, dosadzę przy obu pasujące powojniki
Byliny oczywiście nie zdążyły ładniej się zaprezentować pierwszego roku. Dopiero posadzone hortensje też kwitły skromnie, dereń kousa dopiero się zadomawia, ale kiedyś będzie ładnie, a w tym roku ratowałam się jednorocznymi kwiatami. I na koniec było całkiem ładnie, w każdym razie ja byłam zadowolona
Miałam do posadzenia setki rozsad, zaczęłam bardzo wcześnie, w kwietniu. W maju musiałam wszystko ratować prześcieradłem z agrowłókniny
A potem już zaczęło się powoli zagęszczać i nawet kwitnąć
Tak wyglądała w sezonie

Chciałam zachować kolorystkę biało-czarno-czerwoną, ale nadwyżka petunii wprowadziła całkiem inne odcienie
W rolach głównych wystąpili: mieczyki abisyńskie, kobee, klarkie, czerwone nachyłki barwierskie, czerwone rudbekie, czarne goździki, kalle, zawilce, jaskry, asariny, tunbergie, kosmosy bordowe, maki biedronkowe, jednoroczne naparstnice, czosnki, porcelanki, petunie, hortensje, nasturcje, astry mini, trawy, serduszki, czerwony szczaw, orliki i inni