Marzenko też korzystam z ich kwiatów przy tworzeniu jesiennych kompozycji do wazonu. Sa urocze i bardzo długo stoją.
Jacku poczytałam i obejrzałam ale sporo szczegułów nie zgadza się u bo Sedum 'Vera Jameson' na zdjęciach kwiaty nawet podobne choć wiemy jak zdjęcia moga przekłamywać ...
Liście w początkach sezonu ma niebieskozielone, później powolutku przybierają kolor fioletowo-brązowy a ten mój NN ... ma liście przez cały sezon jasnozielone i ten piękny fioletowo-różowy puszek na płaskich baldachach. Wysokość oba maja podobną
Moja przygoda z rozchodnikami zaczęła się od Sedum spectabile 'Brillant' (Rozchodnik okazały).
W rodzinnym ogrodzie długi rząd tych rozchodników dzielił przestrzeń na część rekreacyjną i część uprawową.
Od mamusi przywędrował na moją działkę i potem zaczęły dochodzić kolejne odmiany.
Fotka z 2010 roku - Sedum spectabile 'Brillant' (Rozchodnik okazały)
Sedum telephium 'Purple Emperor' (Rozchodnik) kwiatostany i liście
W maju jest równiez ozdobą bo jego liście mają cudowny kolor
Sedum erythrosticum f.variegatum -(Rozchodnik białoróżowy)
Tak się zachwycam jego pięknymi liśćmi , które są żółte w środku i obrzeżone zielono, że zapominam zrobić fotkę jego kwiatom . Przez 2 sezony nie uchwyciłam ich na zdjęciu...
Prawdą jest,ż e dla mnie to on już nie musi kwitnąc bo cały urok tej odmiany to liście.
Ładnie się rozrastają na tzw zapasowej rabacie i kilka dni temu zaczęłam je przesadzać w miejsca docelowe . Wiosna znów trzeba się rozejrzeć za nowymi odmianami.
Na zakończenie dzisiejszej sesji ładna i zdrowa oraz szybko rozrastająca się odmiana rozchodnika żółtego
- u mnie NN

Może ktoś rozpozna jego imię ?