Palma kokosowa (Cocos nucifera)- pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dokładnie tak. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety palma się nie regeneruje :( Nowy liść który wypuściła też brązowieje. Ten jedyny co został również zaczyna brązowieć, mimo iż podlewam tak jak pisałeś. Chyba nie da się jej już uratować. Prawie tylko pień został z orzechem.
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Przykro mi, że się nie poprawiło.
Może ma jakąś chorobę, może już była wycieńczona, gdy ją kupowałaś, może kiedyś za mocno przeschła...
Różnie bywa, czasami nic nie można poradzić.

Dzisiaj byłem w palmiarnii poznańskiej.
W pomieszczeniu z sadzawką rośnie piękny kokos.
Oglądałem go już wiele razy.
Widziałem też 3 nowe kokosy, takie jak ze sklepu.
Stoją w ok. 20 cm ceramicznych doniczkach, spód jest zanurzony w wodzie sadzawki na ok. 2 - 3 cm (donica stoi na kamieniu lub czymś takim).
Światła nie mają tam za dużo, ale powietrze jest ciepłe, przesycone wilgocią.
Liście są idealnie zielone.

O takie warunki trudno w domu.
x-C-j
---

Post »

Basieńka daj jej czas, jeśli sobie poradzi to efekt zobaczysz może za miesiąc , półtora, jeśli nie poradzi w ciągu miesiąca zbrązowieje wszystko do samego orzecha. Nie zawsze da się uratować rośliny jakie by się chciało, trzeba jednak wierzyć że się uda. :wink:
Awatar użytkownika
Basieńka
200p
200p
Od: 1 mar 2008, o 09:18

Post »

No ten jeden co został brązowieje. Ten co wykiełkował również. Jeszcze jest taki malutki kiełek ze środka, ale nie wiem jaki będzie. Wiem, że szkoda. Trudno, najwyżej potem kupię nową palmę. Zawsze jest szkoda rośliny, ale na to już się czasem nic nie poradzi :(
agata12793
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2009, o 19:26

Palma

Post »

mam problem z palmą kokosową kilka miesięcy moja mama kupiła mi palme która ma coraz większą ilośćliści brązowych o mam zrobić jak ja nie moge przedzielić doniczke ponieważ jest porelanowa - szklana Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
to sa zdjecia o ile sie odtworza
agata12793
x-C-j
---

Post »

Potłucz doniczkę jeśli nie możesz wyjąć bryły korzeniowej nie uszkadzając przy tym korzeni i poczytaj o przesadzeniu ten tutaj a jak wpiszesz w naszą wyszukiwarkę słowa palma kokosowa pokaże Ci się kilka tematów które warto przejrzeć. :wink:
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Z tego kokosa już nic nie będzie.Ja miałem 6 takich ,wszystkie kończyły tak samo,brązowe listki,które zasychały całe.Najdłużej udało mi się utrzymać pół roku.Ostatnio kupiłem tą palmę i na niej moja przygoda się kończy z kokosami.To najgorsza palma ze wszystkich.Przeczytałem wszyszystko o nim,podlewałem tak jak Przemek radził i nic,wywaliłem na śmieci.Ale zauważyłem,że martwy korzeń był pod orzechem,w środku był pusty(korzeń oczywiście).
x-C-j
---

Post »

Miro78 póki kłodzina palmy nad orzechem jest zielona jest szansa na uratowanie palmy, taką palmę można hodować kilka lat w domu czego przykładem jest Andres74 i jego znajoma, pokazywał gdzieś zdjęcia, ważne by palmę w dniu przyniesienia do domu przesadzić w dużą doniczkę i prawidłową ziemię o czy pisałem już kilkakrotnie na forum, jak zaczyna się coś dziać z palmą zbyt często zauważacie to za późno i wtedy jest problem z jej uratowaniem, może co niektórzy pamiętają dawną Amandę (zbanowaną za natrętne głupie zachowanie) - jej pozostała zielona kłodzina i orzech, wszystkie liście uschły a pomimo to robiąc wszystko wg. mojego opisu i wisząc ze mną na słuchawce telefonu jednocześnie, uratowała palmę i ta odbiła po pół roku, z tego co wiem jest teraz dość spora, gdzieś na jakimś forum widziałem że ją pokazywała. :wink:
x--A-4

Post »

Moją mam od marca 2008 r., czyli od 1,5 roku.

Najczęściej mają za zimno, za sucho,(powietrze i ziemia) i za ciemno.
Do tego długa droga od producenta, pobyt w sklepie, itp.
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Ja swoją zaraz przesadziłem ostrożnie w ziemię palmową,zraszałem podlewałem na podstawek tak żeby się napiła,stała w najjaśniejszym pokoju.Kłodzina była zielona,ale tak jak wspomniałem korzenie były puste,kruszyły się w palcach.
Tydzień później widziałem te palmy w sklepie i wszystkie miały brązowe liście.Myślę,że tam ich zalali.
x--A-4

Post »

Dlatego pisałem o długiej drodze do klienta.
Kiełkowanie orzecha wymaga wysokiej temperatury i wilgoci.
Potem 3-4 miesiące w podobnych warunkach, dosyć szybki wzrost dzięki substancjom zawartym w orzechu, a potem koniec.
Nikt ich nie przyzwyczaja do domowych warunków. Dla kokosa to prawdziwy szok.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

kokos wybuchł 3 miesiące temu !
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

patrykgiel pisze:kokos wybuchł 3 miesiące temu !
Jak to rozumieć: :D czy :cry: ?
Waleria
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

nie wiem stał we wodzie i pewnego dnia ogromny huk, kokos wybuchł, pękł i otworzył się na pół, troche sprzątania było, ale nie wiem dlaczego bo w środku pleśni nie było ani nić nie było czuć sfermentowanym !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”