Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowa Arkadia nad Drwęcą ... zapraszam :)
Krysiu na parapetach prawdziwe przedwiośnie wszystko fajnie kiełkuje i rośnie w siłę. Dzisiaj wysiałam parę nasionek papryk może będę miała z nich w sezonie pociechę ,bo ostatnimi czasy miałam tylko liście nie zdążyły zaowocować ,albo dojrzeć Pozdrawiam serdecznie 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
JAKUCH - Jadziu witaj 
Nie uprawiałam nigdy papryki od nasionka, kiedyś raz kupiłam gotowe sadzonki ale plon miał złodziej a mnie zostały tylko wspomnienia ...
Tak niewiele nam potrzeba aby wywołać uśmiech na twarzy prawda ?

Dusza żywi się tym, z czego się cieszy ...
autor : Augustyn z Hippony
Zima to czas płynący dużo wolniej i wtedy przychodzą do głowy różne pomysły.
Chciałam mieć skrzaty - wszystko czego potrzeba mamy pod ręką.
Praca przy nich to wielka frajda i każdy kolejny jest niepowtarzalny ...
Cieszę się gdy patrzę na niego, stoi za oknem w skrzynce i patrzymy na siebie

[/url]

Nie uprawiałam nigdy papryki od nasionka, kiedyś raz kupiłam gotowe sadzonki ale plon miał złodziej a mnie zostały tylko wspomnienia ...
Tak niewiele nam potrzeba aby wywołać uśmiech na twarzy prawda ?

Dusza żywi się tym, z czego się cieszy ...
autor : Augustyn z Hippony
Zima to czas płynący dużo wolniej i wtedy przychodzą do głowy różne pomysły.
Chciałam mieć skrzaty - wszystko czego potrzeba mamy pod ręką.
Praca przy nich to wielka frajda i każdy kolejny jest niepowtarzalny ...
Cieszę się gdy patrzę na niego, stoi za oknem w skrzynce i patrzymy na siebie

- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu jak dobrze, że mnie odwiedziłaś bo dzięki temu, ja odnalazłam Twój wąteczek, w którym jak się okazuje jestem pierwszy raz 
Na Twojej działce jest wszystko tak pięknie wyeksponowane, super skomponowane ze sobą rośliny
Z racji tego, ze uwielbiam Piwonie, to dłuższą chwilę zabawiłam oglądając zdjęcia tych piękności, Delavaya zjawiskowa
Madame de Vatry urocza i zgadzam się z Tobą, zdjęcia niestety nie oddają tej gry kolorów jaka towarzyszy rozwijaniu pąka Piwonii, nic tylko stać i podziwiać
Masz bogactwo roślin, wszystko dopieszczone, odwdzięcza się gospodyni
Hortensje, Dzielżany, Liliowce, Koleusy, Powojniki i wiele innych mi mniej znanych-cudowne
Pozdrawiam cieplutko i życzę radości z wysiewów

Na Twojej działce jest wszystko tak pięknie wyeksponowane, super skomponowane ze sobą rośliny

Z racji tego, ze uwielbiam Piwonie, to dłuższą chwilę zabawiłam oglądając zdjęcia tych piękności, Delavaya zjawiskowa

Madame de Vatry urocza i zgadzam się z Tobą, zdjęcia niestety nie oddają tej gry kolorów jaka towarzyszy rozwijaniu pąka Piwonii, nic tylko stać i podziwiać

Masz bogactwo roślin, wszystko dopieszczone, odwdzięcza się gospodyni

Hortensje, Dzielżany, Liliowce, Koleusy, Powojniki i wiele innych mi mniej znanych-cudowne

Pozdrawiam cieplutko i życzę radości z wysiewów

- Alicja125
- Od: 13 gru 2015, o 00:46
Witaj Krysiu masz racje nie trzeba dużo by pojawił się uśmiech na twarzy. Niech zdrowo rosną. Pozdrawiam miłego dnia 

Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
- JAKUCH
Masz Krysiu artystyczną duszę fajne te ludziki
Parapetowe maluszki również powoli rosną w siłę i zanim zacznie się sezon one będą juz dorosłymi roślinkami 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Dzięki wielkie za porady!
Skrzat cudowny!
Pozdrawiam!
LOKI
Skrzat cudowny!
Pozdrawiam!
LOKI
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Świetny ten leśny skrzat
Już paprykę wysiałaś. Ja jeszcze nie.Ale ogólnie to już ze 3,4 lata jak zawsze mam swoja z własnych wysiewów.
Az musiałam sprawdzić co to jest ta Pałczycha kroplista, bo nazwa mi nic nie powiedziała.
Ale już wiem.
I canny z nasion.No wielkie brawa za takie zaangażowanie.Mi jeszcze jakoś nic niechce ani wysiewać, ani sprzątać ogrodowo.chyba jeszcze jestem w zimowych śnie.Ciepełka nie ma to leniuchuję ogrodniczo.
Bo inaczej to nie,Coś tam zawsze maluję.
Pozdrawiam serdecznie Kryniu

Już paprykę wysiałaś. Ja jeszcze nie.Ale ogólnie to już ze 3,4 lata jak zawsze mam swoja z własnych wysiewów.
Az musiałam sprawdzić co to jest ta Pałczycha kroplista, bo nazwa mi nic nie powiedziała.
Ale już wiem.

I canny z nasion.No wielkie brawa za takie zaangażowanie.Mi jeszcze jakoś nic niechce ani wysiewać, ani sprzątać ogrodowo.chyba jeszcze jestem w zimowych śnie.Ciepełka nie ma to leniuchuję ogrodniczo.
Bo inaczej to nie,Coś tam zawsze maluję.

Pozdrawiam serdecznie Kryniu

- christinkrysia
Witam przyjaciół, znajomych i wszystkich gości 

Krychna - Krysiu witam
Dziękuję za miłe słowa. To prawda, że dużo roślin ma piękne kwiaty, dzięki oglądaniu ich w realu wraz z unoszącym się zapachem dociera do nas ich szczególny urok nie zawsze dający się uchwycić na zdjęciach
Pozdrawiam i również życzę powodzenia w siewach
Alicja125- Alicjo
Kilka dni temu byliśmy na działce podsypać karmę ptakom i przejrzeć ogólnie "działkowe gospodarstwo" pod względem szkód ale nie było ich zbyt wiele.
Wypatrywałam przebiśniegów a trafiła się taka niespodzianka

JAKUCH - Jadziu witaj
Dziękują za tak pozytywny odbiór skrzatów które wyszły spod mojej ręki.
Uwielbiam wszelkie takie zajęcia i oddaję się im bez reszty:)
Niedawno skończyłam łuskanie kokonów pszczoły murarki.
Poszło dużo szybciej bo część była w formatkach, a z nich dużo szybciej się wyjmuje kokony.

Locutus- Jurku nie ma za co dziękować
Jak by co ... to zawsze do usług
anabuko1- Aniu
Nie jestem wyrywna jeśli chodzi o siewy bo nie mam zbytnio warunków ale niektóre warto mieć własne.
Większość siewów robię z początkiem marca zerkając na kalendarz księżycowy.
Raczej nie spieszno mi do wiosny bo zawsze mam jakieś ciekawe zajęcia.
Obie lubimy bawić się w "artystki" więc żadna z nas na nudę nie narzeka bo dekoracje zrobione przez siebie są inaczej postrzegane.
Ty masz ich sporo u siebie w ogrodzie
Pierwsze mysli to miały być Mikołaje ale one dość krótko stoją a skrzaty aż do starości ...
Robiłam je dla przedszkola integracyjnego prowadzonego przez fundację.
Zdobią ich ogródek i dzieci chętniej wychodzą do niego.
Ten pierwszy poniżej jest średniej wielkości tak koło 60 cm ale zrobiłam też małego ok 40 cm tylko z gałązek żywotnika (celowo bez igieł) aby mogły go dotykać a nawet wziąć na ręce

Pozdrawiam i lecę do Waszych ogrodów szukać zwiastunów wiosny bo w nasze strony chyba przychodzi na samym końcu.

Krychna - Krysiu witam
Dziękuję za miłe słowa. To prawda, że dużo roślin ma piękne kwiaty, dzięki oglądaniu ich w realu wraz z unoszącym się zapachem dociera do nas ich szczególny urok nie zawsze dający się uchwycić na zdjęciach

Pozdrawiam i również życzę powodzenia w siewach

Alicja125- Alicjo

Kilka dni temu byliśmy na działce podsypać karmę ptakom i przejrzeć ogólnie "działkowe gospodarstwo" pod względem szkód ale nie było ich zbyt wiele.
Wypatrywałam przebiśniegów a trafiła się taka niespodzianka

JAKUCH - Jadziu witaj

Dziękują za tak pozytywny odbiór skrzatów które wyszły spod mojej ręki.
Uwielbiam wszelkie takie zajęcia i oddaję się im bez reszty:)
Niedawno skończyłam łuskanie kokonów pszczoły murarki.
Poszło dużo szybciej bo część była w formatkach, a z nich dużo szybciej się wyjmuje kokony.

Locutus- Jurku nie ma za co dziękować

Jak by co ... to zawsze do usług

anabuko1- Aniu

Nie jestem wyrywna jeśli chodzi o siewy bo nie mam zbytnio warunków ale niektóre warto mieć własne.
Większość siewów robię z początkiem marca zerkając na kalendarz księżycowy.
Raczej nie spieszno mi do wiosny bo zawsze mam jakieś ciekawe zajęcia.
Obie lubimy bawić się w "artystki" więc żadna z nas na nudę nie narzeka bo dekoracje zrobione przez siebie są inaczej postrzegane.
Ty masz ich sporo u siebie w ogrodzie

Pierwsze mysli to miały być Mikołaje ale one dość krótko stoją a skrzaty aż do starości ...
Robiłam je dla przedszkola integracyjnego prowadzonego przez fundację.
Zdobią ich ogródek i dzieci chętniej wychodzą do niego.
Ten pierwszy poniżej jest średniej wielkości tak koło 60 cm ale zrobiłam też małego ok 40 cm tylko z gałązek żywotnika (celowo bez igieł) aby mogły go dotykać a nawet wziąć na ręce

Pozdrawiam i lecę do Waszych ogrodów szukać zwiastunów wiosny bo w nasze strony chyba przychodzi na samym końcu.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Krysiu, takie krasnale to i ja lubię.
Źle na mnie działają wszelkie plastikowe, których na niektórych działkach widzę bardzo dużo, a stoją obok plastikowych sarenek, boćków, kaczek tudzież wszelkiego innego brzydactwa.
Murarki odwdzięczą się za troskę,
a pierwsze wysiewy już dają dużo radości.
Prawda, że niewiele nam trzeba do szczęścia, oczywiście w zdrowiu i spokoju.
Słoneczka więcej by się przydało, niech więc ozłoci Twój świat.

Źle na mnie działają wszelkie plastikowe, których na niektórych działkach widzę bardzo dużo, a stoją obok plastikowych sarenek, boćków, kaczek tudzież wszelkiego innego brzydactwa.

Murarki odwdzięczą się za troskę,

Słoneczka więcej by się przydało, niech więc ozłoci Twój świat.

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Krysiu pszczółki się popisały, jakie zagęszczenie kokonów. Kiedy masz zamiar je wystawić, bo ja chyba zrobię to w przyszłym tygodniu. Trzcina czeka już przygotowana, powiązana.
Krasnale są piękne, na pewno jesienią spróbuję i coś postaram się stworzyć.
Nasionka papryk pięknie wykiełkowały, a siałaś już pomidorki.
Krasnale są piękne, na pewno jesienią spróbuję i coś postaram się stworzyć.
Nasionka papryk pięknie wykiełkowały, a siałaś już pomidorki.
- JAKUCH
Krysiu ależ masz tego dobra do zapylania roślin .Niestety nie wiem co było w moich rurkach bo gdy zajrzałam były juz puste. Jednak liczę ze w szczelinach muru z pewnością jakieś się uchowały .Skrzaty śliczne 

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Krysiu niezmiennie podziwiam Twoją pracowitość i kreatywność. Kanny posiane, murarki oporządzone, papryki rosną i jeszcze skrzaty cieszą dzieci.
Bratek na działce pocieszył Cię kolorem.
Najbardziej zazdroszczę sałaty.
Możesz podać nazwę swojej zimowej? U mnie po zmianie grządek podniesionych żadnej nie ma.
Pozdrawiam

Bratek na działce pocieszył Cię kolorem.

Najbardziej zazdroszczę sałaty.

Pozdrawiam

- christinkrysia
Witam gości kolejną mądrą sentencją , która wyjątkowo jest nam znana i bliska

Plocczanka-Lucynko witaj
U nas też niektórzy lubują się w tego typu ozdobach - plastyk jakoś mi nie pasuje tym bardziej, że mamy tyle materiału pod ręką i zawsze można coś nietypowego wymyśleć. Niektórzy z lenistwa te plastykowe bociany zostawiają nawet na zimę.
Co do siewu to wczoraj prześledziłam kalendarz księżycowy i już sobie zaplanowałam co i kiedy. Teraz trzeba tylko ziemię zorganizować i … działać .
korzo_m - Dorotko witam i pozdrawiam
Sporo kokonów miałam bo sprzyjała im ub. roczna wiosna, nie tak jak dwie poprzednie czyli 2019/20. W czwartek był wreszcie ładny dzień i udało się pobyć na działce.
W planach była renowacja domku dla pszczół i udało się wyszlifować wszystkie zewnętrzne ścianki. Teraz tylko posmarować olejem, dać nowy dach i można wstawiać kokony.
W moim rejonie murarki wygryzają się w ostatniej dekadzie marca więc jeszcze mam czas.
Kupiłam 50 sztuk murarki rogatej - drogie kokony ale koniecznie chciałam je mieć więc muszę zrobić dla nich nowy domek.
A przy okazji pokażę Ci czym kryję dachy na domkach dla pszczółek, oczywiście pod spodem jest nieprzemakalny sztywny materiał na którym to mocuję.
Jedna mata już na działce a dziś zaczęłam drugą troszkę mniejszą .
Pędy z trawy ozdobnej Miskant Zebrinus idealnie nadają się do tego typu prac.

JAKUCH - Jadziu witaj
Kokonów zawsze warto mieć więcej bo jak trafią się niesprzyjające warunki pogodowe to coś tam się uchowa.
Przykro, że tak się stało z kokonami i trzeba mieć nadzieję że to naturalny sposób wygryzienia i wylotu ale nie wiem jakie miałaś temperatury ...
One nie tylko rurki ale i szczeliny wykorzystują wiec nadzieja jest, że zasiedlą Twój domek. A skrzaty kłaniają się Tobie i dziękują
W czwartek piękna pogoda pozwoliła na dłuższy pobyt na działce. Przycinałam trawy ozdobne bo wszystko zostawiam na zimę .
Cyma2704 - Soniu witam i bardzo dziękuję za tyle miłych słów
Lubię tak żyć aby po każdym dniu coś zostawało inaczej nie czuję że żyję …
To starodawna sałata przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Pytałam w sklepach kiedyś to podali mi sałatę o nazwie ZINA - niby też zimowa ale nie udało mi się sprawdzić bo zero wschodów.
Soniu moja nie wiąże główek tylko na głównym pędzie rosną takie lekko gofrowane liście. Bardzo smaczna - nasionka mogę podesłać bo mam, co prawda nie wyczyszczone jak te sklepowe ale na swoje potrzeby wystarczająco
Niebawem posieję w pudełku i dam na strych przy oknie- to takie zapasowe siewki.

Plocczanka-Lucynko witaj

U nas też niektórzy lubują się w tego typu ozdobach - plastyk jakoś mi nie pasuje tym bardziej, że mamy tyle materiału pod ręką i zawsze można coś nietypowego wymyśleć. Niektórzy z lenistwa te plastykowe bociany zostawiają nawet na zimę.
Co do siewu to wczoraj prześledziłam kalendarz księżycowy i już sobie zaplanowałam co i kiedy. Teraz trzeba tylko ziemię zorganizować i … działać .
korzo_m - Dorotko witam i pozdrawiam

Sporo kokonów miałam bo sprzyjała im ub. roczna wiosna, nie tak jak dwie poprzednie czyli 2019/20. W czwartek był wreszcie ładny dzień i udało się pobyć na działce.
W planach była renowacja domku dla pszczół i udało się wyszlifować wszystkie zewnętrzne ścianki. Teraz tylko posmarować olejem, dać nowy dach i można wstawiać kokony.
W moim rejonie murarki wygryzają się w ostatniej dekadzie marca więc jeszcze mam czas.
Kupiłam 50 sztuk murarki rogatej - drogie kokony ale koniecznie chciałam je mieć więc muszę zrobić dla nich nowy domek.
A przy okazji pokażę Ci czym kryję dachy na domkach dla pszczółek, oczywiście pod spodem jest nieprzemakalny sztywny materiał na którym to mocuję.
Jedna mata już na działce a dziś zaczęłam drugą troszkę mniejszą .
Pędy z trawy ozdobnej Miskant Zebrinus idealnie nadają się do tego typu prac.

JAKUCH - Jadziu witaj

Kokonów zawsze warto mieć więcej bo jak trafią się niesprzyjające warunki pogodowe to coś tam się uchowa.
Przykro, że tak się stało z kokonami i trzeba mieć nadzieję że to naturalny sposób wygryzienia i wylotu ale nie wiem jakie miałaś temperatury ...
One nie tylko rurki ale i szczeliny wykorzystują wiec nadzieja jest, że zasiedlą Twój domek. A skrzaty kłaniają się Tobie i dziękują

W czwartek piękna pogoda pozwoliła na dłuższy pobyt na działce. Przycinałam trawy ozdobne bo wszystko zostawiam na zimę .
Cyma2704 - Soniu witam i bardzo dziękuję za tyle miłych słów

Lubię tak żyć aby po każdym dniu coś zostawało inaczej nie czuję że żyję …
To starodawna sałata przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Pytałam w sklepach kiedyś to podali mi sałatę o nazwie ZINA - niby też zimowa ale nie udało mi się sprawdzić bo zero wschodów.
Soniu moja nie wiąże główek tylko na głównym pędzie rosną takie lekko gofrowane liście. Bardzo smaczna - nasionka mogę podesłać bo mam, co prawda nie wyczyszczone jak te sklepowe ale na swoje potrzeby wystarczająco

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Krysiu! po wczorajszym wpisie zmobilizowałam się do odwiedzin u Ciebie i jestem zachwycona skrzatami. Nie dość że są ładne, inne niż robi wiele osób to jeszcze służą w dobrym celu
Widzę, że papryczki w tym roku będziesz miała własne od nasionka, ja już jakiś czas staram się siać i zbierać własne papryki, bo te mogę jeść surowe bez ograniczeń.
Ładne lilie, bratki i ciemierniki
Mnie zainteresowała mata z miskanta, dlatego bo mam dużo tych patyczków, ale nie wiedziałam jak się zabrać do takiej maty. Zdradź tajemnicę czy wiążesz drucikiem każdy patyczek po zewnętrznej stronie i czy to się nie rozjeżdża?
Miłej niedzieli

Widzę, że papryczki w tym roku będziesz miała własne od nasionka, ja już jakiś czas staram się siać i zbierać własne papryki, bo te mogę jeść surowe bez ograniczeń.
Ładne lilie, bratki i ciemierniki

Miłej niedzieli

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Witaj Krysiu,widzę ,że i Ty już wysiewasz ,ja czekam do połowy marca na wysiew pomidorków.Skrzaty śliczne,masz talent i tego Ci zazdroszczę,ale tak pozytywnie
.Krysiu ja mam murarki już kilka lat ale jeszcze nigdy nie łuskałam kokonów,czy to konieczne i czy pędy miskantów nadaja sie na domki dla murarek?Wstyd się przyznać ale jeszcze nie naszykowałam nowej trzciny
,w pracy mamy istne wariactwo,nadgodziny i soboty tak ,że trochę sama siebie usprawiedliwiam
Dzisiaj pogoda była super więc odwiedziłam działkę,bardzo mokro a pracy
.
Pozdrawiam i zyczę wszystkiego dobrego

Pozdrawiam i zyczę wszystkiego dobrego