Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Moje ogródkowe ostatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakaś maruda zaspała z kwitnieniem

Obrazek

Obrazek

Rozczochrana trawka

Obrazek

Obrazek

Znowu robi się zielono, smutnawo i jesiennie. Jeszcze chwila i będziemy zaklinać wiosnę.
Byle do wiosny,

Obrazek
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu - może i ostatki ,ale bardzo urocze ;:138 zwłaszcza liliowce , piękne :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

To fakt. Bardzo urocze :) Aniu, jesień czuję prawie wszędzie. Ale jak widzę te ostatnie tegoroczne zdjęcia co niektórych roślin .. to czuję ją już absolutnie. Jaka szkoda że sezon liliowo-liliowcowy dobiegł końca. Ja mam jeszcze jedną lilię w pąku. Podejrzewam, ze będzie biała.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!

Będziesz miała niespodziankę na zakończenie sezonu liliowego. Moje dwie niespodzianki jeszcze w pączkach.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dziewczyny razem jakoś przetrwamy kolejną zimę, powtarzając co chwilę: byle do wiosny!
Aniu urocze ostatki nam pokazałaś. Na szczęście nie widać po nich nadchodzącej jesieni. A jesiennych portretów to ja bym z miesiąc jeszcze oglądać nie chciała. :wink:
Jak Twoje kociambry? Dały radę w te upały?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aneczko!
Nienawidzę zimy i tego paskudztwa lecącego z nieba. W listopadzie mam już zimowego doła a w grudniu odliczam dni do wiosny. Z każdym dniem widzę coraz więcej oznak jesieni i więcej liści na trawniku. Dziś pogoda typowo jesienna. Upragnione ochłodzenie.Upał jeszcze da się znieść ale wilgotność powietrza w połączeniu z temperaturą dawały sprawia że człowiek czuje się jakby siedział w zamkniętej kabinie prysznicowej
Zwierzakom też doskwierały upały i chyba troszkę straciły apetyt. Kocie jedzonko z puszek zamieniało się po 10 minutach w śmierdzącą maź i służyło za przynętę na ślimaki.
Moje ptasiory też siedziały smętne z rozstawionymi skrzydełkami i domagały się kąpieli i z rozkoszą łapiąc każdą kropelkę wody. Ocierały się o mokre listki sałaty a to znak,ze pora na prysznic. Moje papużki nie korzystają z baseniku do kąpieli. Trzeba je spryskiwać wodą z atomizera. Wiszą głowami w dół jak nietoperze, rozkładają skrzydełka i delektują się kąpielą.

Tak wygląda kąpiel. W czasie upałów brały codzienny prysznic.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Cudne lilie,liliowce , Conca D'or i ja mam i jestem nia oczarowana i jej zapachem ;:167
Róze, floksy - wszystko cudne ;:108
a ptaszki bardzo, bardzo ciekawe ;:215
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nieustannie mnie bawią zdjęcia Papużek w kąpieli.. a raczej nietoperków :D Fajnie to sobie wymyśliły!
o zbliżającej się jesieni nie chcę nawet słyszeć- no..chyba, że rozciągnie się do grudnia, jak uczciwie nakazuje kalendarz ;:224

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu, też nie lubię zimy, ani jesieni :roll: Jednym tylko plusem jest to, że mam wiecej czasu na leniuchowanie i wiecej czasu mogę spędzić z córkami :lol: bo prace ogrodowe idę w odstawkę . Niestety taki mamy klimat i musimy to przetrwać ;:168
Liliowec, róże, lilie piękne a foty papugi mnie rozbawiły :D
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu wpadłam do Ciebie i pozachwycałam sie kolekcją liliowców.
Czytałam ,że bawisz się też w sianie z myślą o swoich siewkach . Sporo torebek nasiennych w tym roku i chodzi mi po głowie też posiać ale potem sporo miejsca potrzebują przez kolejne 3 lata aby zdecydować która warta jest dalszej uprawy.
Jak sobie z tym radzisz?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Moniczko!

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Od kilku dni nie przychodzą jeże na jedzonko. Zawsze wieczorem przychodziła cała ekipa. Flip i Flap od strony altanki i szaraczki od strony ścieżki. Te ostatnie miały pojemniczek przy samej furtce. Wczoraj byłam do późna na ogródku i nie pojawiły się. Zastanawiam się czy nie ułożyły się do zimowego snu. To by oznaczało wcześniejszą zimę.

Reniu!

Ten przymusowy zimowy odpoczynek jest potrzebny tyle, że potem przychodzi moment, że zaczyna mi doskwierać brak dłubania w ziemi. Teraz odczuwam takie ogródkowe zmęczenie tym bardziej,że cały czas jest coś do zrobienia. Walczę jeszcze z porządkami na tyłach altanki po poprzednich właścicielach, usuwam stare obicie z altanki i świstak łamię je na kawałki i pakuję do worów. W lecie wydawało mi się,że mam dużo czasu a teraz nadchodząca jesień zaczyna mnie "straszyć" obawą,że nie zdążę
przed zimą. W głowie rodzą się coraz to nowe pomysły na przesadzanie a moja rodzinka z utęsknieniem wyczekuje na okres kiedy skończy się sezon i więcej czasu będę spędzać w garach. No ale na kulinarne dogadzanie muszą jeszcze poczekać :)

Krysiu!

Na dzień dzisiejszy nie mogę nic powiedzieć o tym radzeniu gdyż są to moje pierwsze siewki.Ogródek mam dopiero trzeci sezon.
Z miejscem już mam problem ale czasem jest tak, że kilka dni łażę w kółko po ogródku i główkuję i nagle rodzi się koncepcja.Łapię za łopatę i kopię....
W ten sposób wiosną narodził się pomysł o poszerzeniu rabaty wzdłuż ścieżki. Poszerzyłam ją o kilkanaście centymetrów i tym sposobem zrobiło się sporo miejsca na nowe nasadzenia. Siewki rosną jeszcze w swoim żłobku i wiosną będę znowu główkować co dalej. Zobaczę ile z nich przetrwa zimę. Teraz planuję odsprzedać troszkę liliowców i może zrobi się troszkę miejsca.
Najgorsze jest to, że wciąż pojawiają się nowe liliowcowe pokusy a lista chciejstw powiększa się.
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Aniu - Uff ;:224 Jaka ulga :D A myślałem, że tylko ja nie cierpię zimy ;:306
Papużki super ! ;:215
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ja zimę lubię tylko na święta... te grudniowe... anie tak jak było w zeszłym roku na Wielkanoc... :oops:
Na samą myśl o zimie dostaję gęsiej skórki... mam ponad 30 powojników do kopczykowania a i innym zieleninom się należy... :oops: Jak ja to ogarnę?! ;:oj ;:oj ;:oj
Nawet nie wiedziałam, że papużki mają taki sposób na kąpiel. :lol: Nieźle!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No niestety u mnie też już wyrażnie widać jesienne klimaty.
Liliowce i lilie przekwitły, jedynie róże i floksy się nie poddają.
Zamiast kwiatów szara zieleń i tylko gdzie nie gdzie bukiecik kwiatów.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Aniu .... pomysł przedni ... kilkanaście cm trawnika ciachnąć i brzegiem posadzić podrośnięte liliowce. Przez pierwszy rok wystarczy im żłobek a ten już mam na oku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”