Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

sadzonki zabezpiecza i ziemie odkaża previcur .
moim subiektywnym zdaniem lepiej było zrobić pierścienie ze zwykłej grubej folii.
Kiedyś, jak się na wszystkim oszczędzało to właśnie z worków foliowych grubych oczywiście się robiło pierścienie :)
Obawiam się , że ta tektura to Ci się rozejdzie :(
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A po co doniczki robisz z tektury ?. Jest tyle butelek po mineralnej. Z takiej jednej butelki 1,5 l można z powodzeniem zrobić 2 doniczki. Co do pleśni, najpierw ograniczyć podlewanie. Podlać ponownie można wtedy, gdy wierzch ziemi przeschnie .Przesadzać dyniowatych nie można w nieskończoność. Należy podlać rośliny Topsinem lub Previcurem w stężeniach podanych na etykiecie dla podlewania roślin w gruncie/ nie do oprysku/.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:Judyta 84

Z tymi patyczkami do szaszłyków to świetny pomysł. Tez tak podpieram pomidory. Sa bezpieczniejsze przy manewrowaniu doniczkami i na wietrze przy hartowaniu. Poza tym widać, że Twoje podłoże ma brązowy odcień, to i pomidory wygladaja wspaniale.

Pozdrawiam
forumowicz może i świetny, ja tak kiedyś podpisywałam roślinki (na drewnianych poprzecinanych wzdłuż szaszłykowych patyczkach) i.. jak zaczęła mi pleśnieć ziemia przy nich to stwierdziłam że nie będę drewna do tego celu stosować. Jeśli już takie będę potrzebowała to najwyżej 'pożyczę' od dzieci plastikowe bierki ;)

elżunia ja kiedyś tak zrobiłam ze szczepkami fiołków. Sama wpadłam na ten "rewelacyjny" :twisted: pomysł i wykorzystałam do tego wypraskę po jajach :;230 potem papier pod wpływem wilgoci zaczął pleśnieć/grzybieć, czy cokolwiek. Szybko przesadzałam listki do doniczek.
Nauczona tym doświadczeniem w papierowe nie sadzę ;) Kupiłam paletę na rozsadę nasionek a do pikowania (z braku doniczek) wykorzystałam pomysł Babci z forum: porozcinane kartony po mleku. na razie się sprawdza. Na przyszły rok inwestuję już w doniczki, te parę groszy wydam ale będą na lata, i bez kombinowania. mam jeszcze taki długi plastikowy pasek któy by nadał się na doniczki-'opaski' , ale nei wiem jeszcze jak się go będzie cięło w ten dziwny wzór
Obrazek Obrazek
źródło: http://www.fol-plast.net/art_ogrodowe.html
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

To są moje kozulątka ..... siane końcem lutego i początkiem marca

Obrazek Obrazek

A to kutnerowaty ............................................................................Black Zebra x Orange Strawberry

Obrazek Obrazek
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:14 Noooo głupia jestem i tyle :oops:
żebym ja te rolki wykombinowała z jakieś oszczędności :|
no to jeszcze pół biedy,ale nie, ja chciałam być sprytna
i wymyśliłam ze skoro tekturę dajemy do kompostownika i nie szkodzi a wręcz jest wskazana-to myślałam ze po prostu przesadzę roślinki(żeby nie naruszać korzeni)razem z tą tekturką że będzie ekologicznie i dobrze a tu ;:29
weteran pisze:sadzonki zabezpiecza i ziemie odkaża previcur .
moim subiektywnym zdaniem lepiej było zrobić pierścienie ze zwykłej grubej folii.
Kiedyś, jak się na wszystkim oszczędzało to właśnie z worków foliowych grubych oczywiście się robiło pierścienie :)
Obawiam się , że ta tektura to Ci się rozejdzie :(
forumowicz pisze:A po co doniczki robisz z tektury ?. Jest tyle butelek po mineralnej. Z takiej jednej butelki 1,5 l można z powodzeniem zrobić 2 doniczki.
agaM pisze: elżunia ja kiedyś tak zrobiłam ze szczepkami fiołków. Sama wpadłam na ten "rewelacyjny" :twisted: pomysł i wykorzystałam do tego wypraskę po jajach :;230 potem papier pod wpływem wilgoci zaczął pleśnieć/grzybieć, czy cokolwiek. Szybko przesadzałam listki do doniczek.
Nauczona tym doświadczeniem w papierowe nie sadzę ;)
Wszyscy macie święta racje teraz to wiem ;:223
dziękuje za pomoc i uświadomienie mi jak beznadziejnie postąpiłam
cóż stało się teraz będę szybko wg. waszych wskazówek ratować moje maluchy
Aguś żeby nie było -ja właśnie truskawki i poziomki mam po pikowane do wytłaczanek po jajkach i zastanawiam się czemu mi nie rosną ;:14 a u innych dziewczyn po przepikowaniu wystrzelają z impetem
no to teraz mam zadanie bojowe przeprowadzić całe towarzystwo do bezpiecznych plastyków
jeszcze raz wszystkim dziekuje za pomoc
i cenną lekcję ;:167
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

[quote="elzunia70"]
Aguś żeby nie było -ja właśnie truskawki i poziomki mam po pikowane do wytłaczanek po jajkach i zastanawiam się czemu mi nie rosną ;:14 a u innych dziewczyn po przepikowaniu wystrzelają z impetem ...[quote]

Jednak nie u wszystkich. U mnie są przepikowane i ledwo co urosły. A będzie jak nic 2 tygodnie. :?
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Bez stresu ,pomału pikuję pomidory i paprykę.
Jeszcze 3 lata temu pikowałabym w marcu ,a potem bym się męczyła z sadzonkami
...podlewanie ,przekładanie wietrzenie ...Teraz sieję w marcu .FORUM UCZY Obrazek Obrazek Obrazek
Trzy zajęte przez sadzonki parapety znajdują się u sąsiadki .Po tygodniu wszystkie sadzonki wylądują w foliaku .Sadzić będę w ostatnim tygodniu kwietnia 8-) pomidory ,a paprykę koło 10 maja.
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Ida a te siewki z ostatniego zdjęcia to kiedy będziesz pikować?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

ida74 pisze:.Sadzić będę w ostatnim tygodniu maja pomidory ,a paprykę koło 10 maja.
Idus, chyba w ostatnim tygodniu kwietnia :roll:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

8-) już poprawiłam.

Aniu te pewno popikuję koło środy,bo one czekają w kolejce i są najmniejsze .Koktajlowe siałam we czwartek dopiero ,bo i tak pójdą do gruntu.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Przyznaję Idzie rację w 100%.
Po 5 sezonach nauczyłam się że dni siewu należy dopasować do swoich warunków. Dlatego pomidorki z przeznaczeniem do tunelu foliowego (zimnego) mają u mnie dopiero po 4 liście właściwe a te do gruntu są w fazie liścieni i będą pikowane 14 i 15 kwietnia.
Do tunelu wysadzę albo w ostatnie dni kwietnia albo w pierwszym tygodniu maja - zobaczymy jak pogoda pozwoli. Pod chmurkę pójdą po zimnych ogrodnikach.
Pozdrawiam, Monika
Papcio
50p
50p
Od: 10 maja 2010, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dla eksperymentu do wytłaczanki po jajkach posiałem słonecznik. Było to w połowie marca. Bardzo szybko wykiełkował, potrzymałem z tydzień, miał już z 10cm to postanowiłem przepikować go. Nie dało się go wyjąć z tego dołka, korzenie przeszły przez tekturkę. Więc pociąłem według grzbietu i z tą tekturą wstawiłem do pojemnikach po jogurcie. Trzymałem jakiś tydzień, urosło znowu na 10-15cm to zdecydowałem się na posadzenie na działce. Sadziłem 2 kwietnia. Wczoraj patrzyłem czy nie "zdechły" - są jak żołnierzyki na warcie! Pewno za wcześnie, ale co miałem zrobić? Teraz mam w torfowych dynię i też za wcześnie! Gdzie tam maj a ona już duża, jak do sadzenia. Też zrobiłem próbę, nasionka są 3 letnie i wystartowały! Dobrze, że tylko 5 sztuk :) :).
Zielonym do góry!
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

Ida a może wiesz co to za ziemia u ciebie
konkretnie chodzi mi o te takie żółtawe kropki-grudki na powierzchni co to jest?
Papciu a czy te wytłaczanki z sadzonkami słonecznika do samego końca były czyste-tzn. bez śladów pleśni czy czegoś takiego?
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Ida u Ciebie też podłoże o zabarwieniu brązowym, to zwykły torf? Ja kupuję w LM i za każdym razem jest intensywnie czarny :|
Tomek
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Papcio pisze:Ja dla eksperymentu do wytłaczanki po jajkach posiałem słonecznik.

U mnie wytłaczanki spełniły się fantastycznie jako tacka do podpędzenia czosnku, a ten posadziłam do ogrodu pod koniec lutego. Rwałam wytłączankę na kawałki i sadziłam ząbek razem z tekturą. Już nie ma po niej śladu tak czy inaczej, a czosnek jakieś 30 cm w górę;)
A dziś posadziłam siewki kukurydzy cukrowej, niby wcześnie ale ona ma za żywopłot robić w jednym miejscu;) jak coś urośnie to będzie bonus;)
Pozdrawiam wiosennie;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”