Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Irenko, jesteś bardzo miła :) Dziękuję :!: Mam pierwszy rok zimowity w dużej masie i jestem nimi oczarowany. Po kilka kwiatów z jednej cebuli a na starszej jest nawet 20 kwiatów :!: Wiele jeszcze będzie kwitło.

Grażynko, mnie dziś deszcz trzy razy zganiał z ogródka i w sumie niewiele zrobiłem :( A poziom wody znów podskoczy do góry :?
'Matrona' to jedna z niewielu odmian rozchodników, której jestem pewny, bo odróżnia się znacząco ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Piękna fotka z Matroną w roli głównej :D
A krokosmia Ci zaszalała :shock: ......jeden kwiatek na 40 cebul ;:224 Moje całkiem zginęły, też tak kwitły pojedynczo, później sam szczypiorek....z roku na rok mniej aż w końcu całkiem zanikły .....
U mnie dziś po raz pierwszy od dawna pada.....już było tak sucho, ze roślinki mdlały mimo podlewania......dodatkowo wysuszał je szalejący ostatnio wiatr :roll:
x-d-a

Post »

Jacku, trafiłeś w dziesiątkę tymi pięknymi kwiatami w ognistych, energetycznych barwach :!:
A to dlatego, że u mnie dzisiaj zimno, wieje i siąpi deszczyk :evil: Po raz pierwszy idąc na spacer z pieskami musiałam założyć cieplejszy sweterek, a i tak zmarzłam :evil:
Dopiero Twoje kwiatuszki rozgrzały mnie i poprawiły nastrój :P Ale nie narzekam, bo choć to wrzesień w ogrodzie jeszcze jest zielono, a i sporo kwiatów kwitnie. Może gdzieś tam czai się jesień, ale ja jej jeszcze nie widzę!
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jacku! Dobrze jest czytać Twoje optymistyczne rozważania o sezonowych przemianach w ogrodzie i radości, jaką niesie chwila obecna w ogrodzie. Ja też myślę,że to piękna i bogata pora roku. Zresztą Twoje zdjęcia z pewnością przekonują wątpiących ( wspaniałe ujęcia całości!).
Szczególnie mnie ujęły białe kwiaty ( ten zawilec Honorine J. ! Moja sympatia )
Moja funkia babkolistna przesadzona, będę się cieszyć jej zapachem i urodą w kolejnym sezonie.
Ładnie wygląda imperata z rozchodnikiem.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, jestem pełen podziwu, bo u Ciebie wcale nie widać oznak suszy. U mnie za to widać było oznaki podgnicia. Zwłaszcza na ostróżkach i daliach. Dzwonki też myślałem, że pogniły ale przesadzając, zobaczyłem, że mają spore korzenie więc chyba tylko góry padły.
Napatrzyłem się szpalerów krokosmii w angielskich ogrodach ;:223 Nie wiem, czy ich słabe kwitnienie, to też wynik wilgoci? Bo liście są żółtawe :?

Dalu, u mnie też chłodno się zrobiło więc ubrałem się cieplej ale jak już zaczęło padać, to dałem spokój z pracami ogrodowymi. Mam nadzieję, że u Ciebie rycynowce też obwieszone kolczatkami? Nareszcie nie będzie problemu z nasionami, bo czasem nie zdążą dojrzeć.

Izo, dziękuję :) Tak jak przez cały sezon mało odwiedzałem moje funkie, tak teraz co chwilę tam chodzę, by podziwiać i obwąchiwać kwiaty babkolistnej. I tak samo podziwiam 'Honorie Jobert'. Nawet nie wysadziłem tego zawilca do gruntu, z obawy, że znów mu nie będzie pasowało. Dzięki temu kwitnie mi tuż przy wejściu do domu. Więc to takie dwie białe damy na dwóch końcach ogrodu 8-)
Zdjęcie może nie najlepsze, ale pokażę funkię babkolistną:
Obrazek

i zawilec 'Honorie Jobert'
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z 40 cebulek krokosmi jeden kwiatek...?Nie kryję,że mi ulżyło :wink: Myślałam,że tylko ja "nie mam ręki "do tych kwiatów.Pięknie prezentujesz swoje zasoby ;:180
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jacku u mnie stosunek kwitnących krokosmii do posadzonych cebul jest taki sam. ;:108
Więc możemy sobie podać ręce.
Nie zawsze wszystko się udaje, ale nagradzają to potem inne rośliny.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Cz te nasiona takie kolczaste i czerwone ,piszesz olbrzyma ,to może nasiona rycynusa :?: .
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krokosmiom musiało być za mokro... U mnie też 1 kwiat :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi Drodzy goście. Lato chyba chce zostawić dobre wrażenie po sobie. Wczoraj upał, że lipiec-sierpień może się schować. Kwiatom się podoba więc zaraz pokażę, jak się prezentują u mnie te w tonacji różowo-fioletowej (czasem mam trudności, jaki to kolor :lol: ). Ale najpierw odpowiem na Wasze jak zawsze miłe wpisy.

Miriam, dziękuję :) Na razie dam sobie spokój z następnymi krokosmiami. Jest tyle pięknych kwiatów cebulowych, że mogę sobie odpuścić. Nawet nie wiem, czy będę wykopywał te :?

Grażynko, witaj w klubie zawiedzionych krokosmiamii :wink: Tylko 'Lucifer' mi żal i powalczę o nią, ale te niskie - drugi rok z rzędu taka mizerota :?

Olku, tak, to rycynus. Jakbyś chciał nasiona, to napisz. Powinny dojrzeć, bo wcześnie się zawiązały 8-)

Siberio, masz rację, ale u mnie w tym roku wszędzie mokro :roll: A tam gdzie nie mokro - jałowa, beznadziejna ziemia, co krokosmiom pewnie też by się nie podobało. Może je przesadzić na skalniak :?:

budleja mizerota chyba chce mnie ubłagać tym późnym kwitnieniem, bym jej nie wyrzucał :wink: No to nie wyrzucę ale nie przekonała mnie do siebie i kolejnych chyba na razie nie będzie (zbyt przemarzają)
Obrazek

za to niecierpka himalajskiego nie trzeba prosić, by rósł :) Rośnie na 2 metry zawsze i wszędzie :!:
Obrazek

nareszcie "grzeczna" odmiana odętki :wink: ; nie rozłazi się
Obrazek

trochę inne ujęcie perowskii z widokiem na olbrzymią wierzbę
Obrazek

powoli ogród zapełniają astry. Mam ich dużo, planuję jeszcze więcej więc nie pozwolę ogrodowi przedwcześnie zszarzeć :wink:
Obrazek

przypołudniki w tym roku słabe ale starają się, jak mogą. To nie ich wina, że tyle wody w tym roku spadło
Obrazek

rozchodnikom ten nadmiar wody nie zaszkodził, choć i one raczej sucholubne; odmiana 'Brillant'
Obrazek

trudno zrobić ładne szersze ujęcie trzykrotkom, bo one takie nieuporządkowane - na jednej łodydze kwitnące, przekwitające i suche kwiaty. Przy tym roztrzepane, podsychające liście, łamiące się łodygi. Ale w zbliżeniu są w porządku
Obrazek

zimowity posadziłem w dwóch miejscach; te w słońcu już prawie przekwitły, to teraz ruszyły z półcienia. To był dobry plan 8-)
Obrazek

to podejrzewam zimowit botaniczny. Kwiaty mniejsze ale jest ich ogromna ilość z jednej cebulki. Dodatkowo po rozwinięciu liści wyrasta mu taka jakby torebka nasienna. To znajda ze śmietnika, dlatego bardzo szanowana u mnie. W tym roku dobrały się do niej ślimaki.
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku asterki prześliczne, ja sie kiedyś ich pozbyłam, bo strasznie mi sie rozłaziły i zagłuszały inne roślinki, a teraz żałuję. Na razie mam jedną odmianę- bielutkiego, ale zechce posadzić jeszcze kilka kolorków, ale takich niewysokich.....Będę sadziła je przy krzewach , więc nie zaszkodzą innym bylinkom. A one przepięknie kolorują jesienne.....i to naprawdę późnojesienne ogrody, że szkoda ich nie mieć :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, zimowity przepiękne!! Dziękujęza odwiedziny i miłe słowa ;:167
Poproszę o adres, gdzieś mi się zagubił, a chciałabym wysłać lilie :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też mam tego botanicznego zimowita.
Stale jednak w głowie mi leży jak on robi te torebki nasienne wiosną. ;:24
Czyżby zapylony jesienią trzymał zalążki nasion w cebuli aż do wiosny ?
Cały jakiś "na opak".
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Bajecznie ! Twój ogród w późnoletniej odsłonie jest fantastyczny.Rabata z ROZCHODNIKAMI w roli głównej piękna , kolekcja prześlicznych DALII, wielkie kępy DZIELŻANÓW i spora grupa kwiatów w mojej ulubionej , białej barwie ... ech !
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dziś Twój ogród w kolorze niebieski-fioletowo-różowym plus wspólne mieszanki trudne do określenia. Nawet jesień w takim ogrodzie można pokochać.
Z Trzykrotką to masz rację bo wielokrotnie podchodziłam z aparatem i wychodził wielki bałagan, tak maja niektóre kwiaty.
Zastanawia mnie problem z Krokosmią u Ciebie i innych, którzy się wypowiadali na temat braku kwiatów w tym sezonie.
Wiesz, że też mam mokro i w tym roku rośnie na 3 trochę różniących sie stanowiskach ale każda cebulka bez wzgledu na odmianę kwitnie więc ilość opadów nie przeszkadza jej.
Czy Ty masz swoje cebulki z poprzednich lat czy nowy nabytek ?

Może wiesz czym się rożni Niecierpek himalajski od Niecierpka Roylego ?
Taki właśnie zaplątał mi sie z zakupionymi sadzonkami i wyrósł na ponad 4 metry.
Całe szczęście,że to jednoroczny ale nasiona zbieram przez szacunek dla pszczół bo widzę jak uwielbiają go odwiedzać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”