Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Izo ta rudo-ceglasta piękność pachnie miodem ... dziwne ale ja tak odbieram jej zapach- pozostałe pachną zwyczajnie jak chryzantemy.
No chyba ,ze ta różowa Chryzantema "Clara Curtiz" , którą tez masz ode mnie,
oj ta to cudnie pachnie i do tego tak intensywnie,że zapach roznosi się na sporą odległość.
Mam duże kępy to pewnie ilość też ma znaczenie.
Co do aksamitek to rosną w części innej niż wypoczynkowa. Poza tym Aksamitka wąskolistna ma ładny zapach i ta żółta ( na zdjęciach powyżej) - duże pompony z kryzą też nie ma zapachu typowego dla aksamitek.

lora dziękuję - mnie tez spodobał się ten mariaż ... :;230
Misiu czy obie rosną obok siebie bo dziwne,że jest miedzy nimi tak wielka różnica ?
Faktycznie zimowanie większej ilości jest wielkim kłopotem i wiele osób przez to musi rezygnować.
Pozostaje jedynie każdej wiosny kupować nowe kłącza ale to sporo kosztuje a wiosna dla działkowców i tak jest okresem sporych wydatków.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zapach aksamitek faktycznie jest dziwny :D Ale mnie kojarzy się z dzieciństwem i nie przeszkadza.( W ogóle pamiętam dużo zdziwień roślinnych z tamtego czasu.) Lubię je mieć w ogrodzie, choć ograniczyłam się do jednej odmiany, tej najbardziej popularnej (u Ciebie na pierwszym zdjęciu). W przyszłym roku nasieję w rożnych miejscach, żeby było pomarańczowo :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

Krysiu piękne masz chryzantemy
tez mi się marzą
nie wiem gdzie kupić takie które będą zimowały
czy te które sprzedają teraz w ogrodniczych są bylinami???
a może Ty będziesz miała na sprzedaż jakieś nadwyżki??
u mnie aksamitki też zawsze rosną olbrzymie
ale w tym roku udało mi się kupić odmiane która jest niska ma może 15cm
i ma piękne pełne pomarańczowe kwiaty
zakwitła bardzo szybko w porównaniu z innymi i ciągle jest obsypana kwiatami
niestety nie pamiętam nazwy ale w przyszłym roku też będę szukała nasion takiej aksamitki :)
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu budlejki rosną w pewnej odległości od siebie...kupując je nie miałam pojęcia co to za roślina ...potem był net i oświecenie... :;230
...dalie będę miała i już...choć jedną ...zapisane :)
...aksamitki mam zawsze one wnoszą jesienią dużo słoneczka do ogródka....zapach ich mnie nie przeszkadza
nie należy dotykać to nie czuć... :;230
...dziś piękna słoneczna pogoda ale zapach jesieni roznosi się...bardzo lubię ten moment nastraja do wspomnień
lata a to jest przyjemne... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 Ewciu mnie też kilka kwiatów kojarzy się ze wspomnieniami z lat dziecięcych lub typowo z domem rodzinnym.
Natomiast jak widzę duże i wysokie kępy Rudbekii nagiej odmiany "Golden Glow" od razu mam przed oczami ogródek babci Heleny.
Opowiadała, że przywiozła je ze swych rodzinnych stron i tam na nie mówili "Człowieki"... dziwna nazwa ale tak było.
Lubię zbierać nasiona więc jak by co ... to zapraszam do mnie na kawę, może naleweczkę babuni
Obrazek
a przy okazji też nasionka aksamitek.

asiula witam serdecznie i dziękuję za pochwały odnośnie chryzantem.
Miałam sporą przerwę w ich uprawie ale przeprosiłyśmy się i jest ok.
Mam 5 odmian i wszystkie zimują w gruncie - w tej chwili kwitną 3 ale mam nadzieję,że pozostałe też zdążą pokazać kwiaty.Zbyt późno zrobiłam ostatnie uszczykiwanie - pomyłka w kalendarzu...
O sadzonki przypomnij sie na wiosnę - chętnie sie z Tobą podzielę.
Wspaniale,że trafiłaś na tak niską odmianę aksamitki - moja żółta pomponowa jako jedyna spełnia oczekiwania bo faktycznie jest niska.
Może zbierz nasiona - z nich bardzo łatwo się zbiera - wtedy bez potrzeby szukania nazwy odmianowej mogłybyśmy się wymienić nasionkami.
Co Ty na to ?

lora oj Misiu sentymentalna jesteś ale ... tak przypuszczałam poznając Ciebie we wcześniejszej prywatnej korespondencji ale to miłe i tak trzymaj... ;:196
Jesienią żółty kolor jest " na wagę złota " bo rozświetla, rozgrzewa i rozjaśnia świat nawet w pochmurne dni.
Co do dalii to masz rację ... skoro chcesz to bedziesz mieć na pewno !!!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Krysiu! Jestem pod wielkim wrażeniem Twoich aksamitek! Niby takie pospolite, ale Twoje kwiaty są zupełnie inne, jakie mam posiane w ogrodzie! Ja nie wyobrażam sobie póżnego lata bez nich.
I margaretka jest cudna! ;:138
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
asiula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2008, o 10:18

Post »

chętnie pozbieram Ci nasiona
ja wole jednak kupic bo te zbierane nie zawsze powtarzają cechy rośliny od której są zebrane
na pewno przypomne się na wiosne :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie zawsze zbieram nasiona, ale są rośliny, na których mi zależy. Zawsze mam dużo aksamitek :D W zeszłym roku zebrałam titonię-i zapomniałam o niej :;230 Nie posiałam. Na pewno spróbuję wiosną, może dokupię nową torebkę. To jednoroczna, ale rośnie bardzo wysoko, wyżej ode mnie (170) i kwitnie na jaskrawy pomarańcz. Dobrze wyglądała przy dzielżanach :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zajrzałam do Ciebie Krysiu i naładowałam akumulatory na cały dzień :) piękne zdjęcia dalii,których ja nie uprawiam , z przyjemnością obejrzałam u Ciebie :!: I tak lubię , u każdego coś miłego i innego . Jednakowo " umundurowane" w takie same rośliny ogródki i ogrody zaczynają nużyć... :? Pozdrawiam ! ;:100
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, dziękuję, paczuszka doszła, roślinki już zasadzone. A dla ciebie w podzięce dalia (na razie wirtualnie). ;:196

Obrazek
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dalie Krysiu masz po prostu przecudne, tyle różnych odmian, że "głowa boli" przepiękna jest ta biała (pomyłkowa), no i te chryzantemy też boskie, co do aksamitek, to powiem tak do pewnego czasu tez ich specjalnie nie faworyzowałam były, bo powinny być i tyle, ale teraz udało mi się wyselekcjonować te najniższe z tych które miałam i jestem z nich bardzo zadowolona. Wyczytałam gdzieś, że dobrze je wysiać między mieczykami (tak też zrobiłam), gdyż ich zapach odgania skutecznie szkodniki od mieczyków i wydaje mi się, że rzeczywiście mają dobry wpływ na nie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, zdjęcia świetne :!: Aksamitki w takim wyborze i ilości to piękny widok :!:
Bardzo ładnie dobierasz rośliny, np. złocień z przetacznikiem, czy różne odmiany chryzantem. Super :!:
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

christinkrysia pisze:Nie wyobrażam sobie ogrodu bez kwiatów aksamitki.
Obrazek
Krysiu - ja też ;:138
Bardzo mi się podoba ta na powyższym zdjęciu i chyba podobna właśnie zaczęła u mnie kwitnąć. Piszę "zaczęła", bo coś w tej pogodzie dziwnego w tym roku i dopiero zaczynają kwitnąć aksamitki :shock: Z niskich zdążę chyba zebrać nasiona, ale z tych większych to wątpliwe :( Stąd moja prośba o nasionka właśnie tej jak uda się zebrać ;:180
Kupowałam w tym roku nasiona w Tesco /jakieś nowości/ i to był dobry zakup, bo są bardzo ładne. W tych nasionkach trafiły się sadzonki "rarytaski" po dwie, trzy sadzonki i nie ze wszystkich zdążę zebrać, a szkoda :x
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne aksamitki u mnie też ładnie kwitną choć część się potopiła . Dalie śliczne ,od ciebie ocalała bo posadziłam ja na rabatce na podwórku abym mogła na nią patrzeć gdy siedzę na tarasie ..
Piękny kolor budlej , ja mam ciemno chabrowy , inne wymarzły a ta się dzielnie trzyma . spróbuję ją ukorzenić ,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

takasobie piszesz,że moje Aksamitki mniej pospolite .. eeee tam zdaje Ci się.
Inaczej patrzy sie na zdjęcie z wybranym kwiatem a inaczej na kępę lub rząd w którym urok jednego po prostu ginie .
Zbieram różne odmiany więc zerknę do Ciebie aby zobaczyć jakie masz.

asiula Asiu wiem,że u wielu roślin nasiona nie koniecznie powtarzając cechy rodziców ale w aksamitkach i wielu innych mnie to nie przeszkadza choć u siebie żadnych dziwactw nie zauważyłam.
Dzięki za obietnicę.

ewamaj66 Nie znałam Titonii i już poczytałam o niej - jest ujęta w planach na kolejny sezon.

marpa Witaj u mnie i wpadaj jak najczęściej bo faktycznie nasze ogrody różnią się więc spacer i inne rośliny to miła odmiana dla duszy i oczu.

wanda7 Dziękuję i cieszy mnie,że wszystko było jak trzeba.
Wyobraź sobie ,że z 4 przesyłek tego dnia jedna nie dotarła - JacekP nie dostał ... wielka szkoda ale mam jeszcze z czego uszczknąć i będzie powtórka.
Chyba wrócę do wysyłania poleconych...

ilona2715 każdy musi dopasować zestaw roslin pod swoje potrzeby, oczekiwania i własne poczucie piękna.
O wpływie aksamitek na rosnące w sąsiedztwie wiem ale nie zawsze udaje sie skorzystać z tych naturalnych dobrodziejstw.

JacekP dziękuje. Z doborem roślin rożnie bywa - czasami przypadkowe sąsiedztwo bardziej ze sobą współgra niż przemyślana aranżacja...

krysp50 Krystynko już zapisane w notatniku przy Twym imieniu.
U mnie aksamitki zakwitły w normalnym terminie choć te żółte trochę później stąd muszę je przetrzymać dłużej aby zebrać nasiona.
Ty swoje też otul i ogrzej ... :;230 aby zdążyły dojrzeć.

maniusika faktycznie ten rok nas nie rozpieszczał i dobrze,że już sie kończy choć straty spore. Budleja w ciemnoniebieskim kolorze - bardzo ładna.
Podziel się praktycznym doświadczeniem w ukorzenianiu bo piszesz ,że planujesz ukorzenić ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”