Miejsce na ziemi Ave - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.4

Post »

Też potwierdzam, że azalie czują się świetnie posadzone na słonecznym stanowisku ;:3
A takie ogołocone od dołu podobno można po kwitnieniu przyciąć, co zresztą pozwoli im zawiązać więcej pąków (zamiast wyłamywania przekwitłych kwiatostanów).
Pozdrowionka :wit
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa, jakie wielkie krzewy borówek, to prawie drzewa! A mój pies zachowuje się dokładnie tak samo, potem przybiega taki umorusany w ziemi i jest przeszczęśliwy...Ja mniej....
Azalie trzeba ciąć? Ja nic o nich nie wiem, kupiłam na wyprzedaży i posadziłam, oczywiście na słońcu, bo u mnie nie sposób inaczej :) I okazuje się, że dobrze :) A Twoje już takie piękne! Twoich to szkoda ciąć, a ja swoje w zasadzie bym mogła....
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aleksandrze, dziękuję bardzo, pobiegłam od razu... szkarłatka to bardzo ciekawa roślina ;:108

A tak wygląda moje leniwe sedum... ;:224

Obrazek

Izulku-Chatte - masz rację, azalie kochają słoneczko, dlatego "cieniaski" przesadzę na bardziej odpowiednie miejsce...
Takie "konkretne" kolorki też się przydają w ogródku... bratki i azalia japońska...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

i za radą Smokini ciachnę "łysolki" na 20 cm... tylko dlaczego tylko 1 pęd ? żeby reszta zakwitła ?
na szczęście... co prawda nie koniczynka, tylko szczawik, ale za to czterolistny :uszy

Obrazek Obrazek

100krociu - pozwolę skrzydlatym, brzęczącym przyjaciołom zapylać... ile chcą ;:108

Orliki rosną osobno ...

Obrazek Obrazek

i w "komunie" :uszy

Obrazek Obrazek

Daluś - jak miło, że zajrzałaś :wit

Obrazek Obrazek

Artam-Martuś - drzewek borówkowych nie mam, ale krzaczki i owszem... kwitną i owocują bardzo obficie, corocznie i mają bardzo smaczne owoce... tylko nie wiem jaka to odmiana...

a tu - trochę kontrastów...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewuś ależ piękna kolekcję orlików pokazałaś i inne bractwo też ślicznie wygląda, bardzo podoba mi sie fotka z czosnkiem ozdobnym :D :wit
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewulek, konkretne kolorki to podstawa ogrodu ;) A kontrasty - to jest to, co kociczki lubią najbardziej! :D
Ciekawe ... wygląda, ze masz te same orliki, co ja (odmiana), ale Twoje mają główki poodchylane w różne strony, a moje tylko w dół :? Postraszyłaś je czymś czy przekupiłaś, żeby nie spuszczały łepków? ...
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Ewuś, cudne masz roślinki, a najbardziej urzekły mnie Twoje bratki. Mam duży sentyment do tych kwiatuszków i zawsze staram się jak najdłużej trzymać je na grządce. Czasem udaje się w cieniu przez cały sezon. Niestety u mnie po ostatnich deszczach wyglądają tragicznie. Poobcinałam je trochę i poczekam, czy odżyją jeszcze. :D
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Ave pisze:Takie "konkretne" kolorki też się przydają w ogródku... bratki i azalia japońska...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
;:138 piękna kompozycja
Ave a więc tniemy? Ja tne niech tylko przekwitną
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ewuniu bajeczne połączenie ciemnego fioletu brateczków z różem azalii, a jeszcze kropla bieli zawilców i widok przepiękny :D
Wspaniałe masz azalie, nie mogę się napatrzeć, takie śliczne kolorki i tak obsypane kwiatami :D
Orliki śliczności :D
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Mój siebold ma już 4 lata to jest zdjęcie z ubiegłego roku ,a teraz rośnie na nowym skalniaku na razie nie do pokazania . Ten Twój też niczego nie narzekaj.
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Ewś, orliki masz miód malina :heja
U mnie kwitną tylko bordowe :roll: a miałam różne kolory ... :?
Czy szczawik masz posadzony bezpośrednio do ziemi czy z doniczką??
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Ewo, a czemu to Twoje sedum niby leniwe? Słabo rośnie? Mój urósł kilkakrotnie w tym roku. Sadziłam rok temu. Czy orliki się rozsiewają Ewo? Pytam bo znalazłam ostatnio w czasie koszenia mini orlika kwitnącego i na 100% takiego nie miałam ani nie sadziłam.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Bozena61
100p
100p
Od: 29 kwie 2010, o 21:26
Kontakt:

Post »

Śliczne kwiatuszki a azalie piękności
POZDRAWIAM,BOŻENA
W mojm ogródeczku
BOŻElinki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit Dziękuję wszystkim Odwiedzającym ;:108

Orliki się... sieją same i są jak chwasty :uszy , przynajmniej u mnie , wysiałam je raz i od tego czasu robią sobie co chcą ... i wyrastają tam, gdzie się ich wcale nie spodziewam :;230

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Anulko, szczawik sadzę bezpośrednio do gruntu :) ale wcześniej "podpędzam" je w doniczce...

Obrazek Obrazek

Kocico - moje sedum leniwe (mam je dwa lata) - bo prawie w ogóle nie rośnie... przynajmniej takie mam wrażenie... stoi w miejscu i nabija się ze mnie... dobrze, że inne tak się nie zachowują ;:224

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sobotę , na zaproszenie Gospodarzy, zrobiliśmy nalot na ogród Bożenki-Babopielki...
Podróż była bardzo przyjemna, jechaliśmy przez Łęczycę i Włocławek... Widoki za oknem wspaniałe... choć nie dało się zapomnieć o niedawnej powodzi ... przejeżdżając przez Wisłę we Włocławku widzieliśmy jak szeroko płynie... a na tamie aż buzowała...

Obrazek Obrazek

Za to pola rzepaku... bajecznie żólte... ale i z pól woda nie wszędzie jeszcze zeszła...

Obrazek Obrazek

Dojeżdżając do domu Bożenki naszym oczom ukazał sie cudny widok - jeziorko polodowcowe otoczone wzgórzami...

Obrazek

Ogród Bożenki jest taki, że... nie da sie wymienić wszystkich rarytasów jakie zgromadziła... ja z powodu SKS-u nie pamiętam nawet części, a ona potrafi nazwać każdą roślinkę :shock: ;:180

Jak będziecie mieć pytanie - co to - to do Bożenki... ;)

TO :uszy mnie powaliło... a zapach...

Obrazek Obrazek

"oczkiem w głowie" Gospodarza sa iglaki - tak dorodnych i ZDROWYCH to dawno nie widziałam... u nich nawet maluszki mają szyszki ;:108

Obrazek Obrazek

U Bożenki orliki mają prawie metr wysokości... małych nie widziałam - czary normalnie... zresztą w tym ogrodzie jest duuuużo roślin w rozmiarze XXL :uszy

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Są w tym ogrodzie też rosliny o niezwykłych kwiatach...

Obrazek Obrazek

Bożenka mieszka w przepięknej okolicy i cichej - samochody przejeżdżają tam z rzadka - co za widoki... poszliśmy sobie na spacerek - nad to jeziorko, ktore widzieliśmy wcześniej... naprawdę jest czego zazdraszczać ;:108

Obrazek Obrazek

towarzyszył nam opiekun posiadłości...

Obrazek

a tu już nad wodą... mówię Wam, co za widok :heja

Obrazek

Przemili Gospodarze, nie dość, że po królewsku ugościli to jeszcze Bożenka wyłopatkowała połowę ogródka... dla mnie... :oops: ;:196

Bożenko i Krzysiu - dziękujemy, bardzo, bardzo, bardzo, za wszystko ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

Dobrze, że choć fotki wstawiłaś, trochę mi przykro, widoki cudne :(
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...