W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1
Witam cię Halinko. Co słychac u Ciebie na działce? Czy już coś robiłaś?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, witam serdecznie !!!
Dla wszystkich, kalendarz biodynamiczny na następny tydzień

Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa i w I kwadrze znajdzie się 2-go kwietnia.
Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą dobry czas do siewów, sadzenia zbiorów roślin liściowych i owocowych. Przesadzać drzewka i krzewy owocowe, również rośliny jagodowe m.in. truskawki, poziomki, jeżyny oraz drzewka i krzewy ozdobne najlepiej w dniach oznaczonych owocem i sadzonką. Wtedy też jeszcze warto przesadzać rośliny pokojowe.
Według ekologicznego poradnika księżycowego najlepsze dni do sadzenia, siania będą w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek. Wtedy więc warto wysiewać wprost do gruntu groch, bób, marchew, pietruszkę, szpinak, koper, skorzonerę, pasternak, sałaty, cebulę, rzodkiewkę, rzodkiew także zioła m.in. majeranek, cząber, ogórecznik oraz rośliny motylkowe na zielone nawożenie.
Poza tym w skrzynkach na parapecie okiennym, ciepłym inspekcie lub mnożarce do doniczek siejemy ogórki, cukinię, melony, kabaczki, oberżynę, pomidory karłowe, kabaczki. Siejemy też na rozsadniku średniowczesne sałaty, kalarepę, kapusty, siedmiolatkę, brukselkę.
W zimnym inspekcie możemy wysiać liczne kwiaty: astry, aksamitki, cynie. lewkonie, zatrwiany. Siejemy też już niektóre kwiaty bezpośrednio do gruntu oraz przesadzamy liczne kwiaty wieloletnie: nawłocie, dzwonki, ostróżki, astry jesienne, krwawniki, goździki, macierzankę.
W dniach oznaczonych słoikami warto pozyskiwać nowalijki, zioła i warzywa liściowe, także je przetwarzać.
2-go kwietnia to dzień najmniej korzystny do siania, sadzenia i wykonywania przetworów.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona
U mnie dzisiaj też była brzydka pogoda, jakoś tej wiosny nie widać
Jollluś, coś te męczennice kapryśne są i nie chcą wychodzić
Monisiu, rododendron Bernstein - cudny, pilnuj go dobrze i dbaj o niego !
Ja Ci go nie ukradnę, bo mam już pięć posadzonych iii nie mam miejsca na więcej
Jeszcze tylko planuję zakup azalii pontyjskiej, ale muszę jej poszukać miejsca, a z tym problem
Danusiu, zapraszam serdecznie
Jacku, pocieszyłeś mnie, że nie tylko ja mam problem z tymi cebulkami
Dla wszystkich, kalendarz biodynamiczny na następny tydzień

Księżyc w najbliższym tygodniu przybywa i w I kwadrze znajdzie się 2-go kwietnia.
Duże rysunki liścia i owocu wskazują iż mamy przed sobą dobry czas do siewów, sadzenia zbiorów roślin liściowych i owocowych. Przesadzać drzewka i krzewy owocowe, również rośliny jagodowe m.in. truskawki, poziomki, jeżyny oraz drzewka i krzewy ozdobne najlepiej w dniach oznaczonych owocem i sadzonką. Wtedy też jeszcze warto przesadzać rośliny pokojowe.
Według ekologicznego poradnika księżycowego najlepsze dni do sadzenia, siania będą w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek. Wtedy więc warto wysiewać wprost do gruntu groch, bób, marchew, pietruszkę, szpinak, koper, skorzonerę, pasternak, sałaty, cebulę, rzodkiewkę, rzodkiew także zioła m.in. majeranek, cząber, ogórecznik oraz rośliny motylkowe na zielone nawożenie.
Poza tym w skrzynkach na parapecie okiennym, ciepłym inspekcie lub mnożarce do doniczek siejemy ogórki, cukinię, melony, kabaczki, oberżynę, pomidory karłowe, kabaczki. Siejemy też na rozsadniku średniowczesne sałaty, kalarepę, kapusty, siedmiolatkę, brukselkę.
W zimnym inspekcie możemy wysiać liczne kwiaty: astry, aksamitki, cynie. lewkonie, zatrwiany. Siejemy też już niektóre kwiaty bezpośrednio do gruntu oraz przesadzamy liczne kwiaty wieloletnie: nawłocie, dzwonki, ostróżki, astry jesienne, krwawniki, goździki, macierzankę.
W dniach oznaczonych słoikami warto pozyskiwać nowalijki, zioła i warzywa liściowe, także je przetwarzać.
2-go kwietnia to dzień najmniej korzystny do siania, sadzenia i wykonywania przetworów.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona
U mnie dzisiaj też była brzydka pogoda, jakoś tej wiosny nie widać

Jollluś, coś te męczennice kapryśne są i nie chcą wychodzić

Monisiu, rododendron Bernstein - cudny, pilnuj go dobrze i dbaj o niego !
Ja Ci go nie ukradnę, bo mam już pięć posadzonych iii nie mam miejsca na więcej

Jeszcze tylko planuję zakup azalii pontyjskiej, ale muszę jej poszukać miejsca, a z tym problem

Danusiu, zapraszam serdecznie

Jacku, pocieszyłeś mnie, że nie tylko ja mam problem z tymi cebulkami

Halinko witam! Tak mi przykro, że dopiero teraz jestem u Ciebie. Jesteś bardzo miłą, ciepłą i uczynną osobą. Mam kłopot z komputerem. Resetuje się co chwilę i z wielkim trudem wreszcie dotarłam tutaj. Jestem zachwycona Twoim ogrodem i atmosferą jaka tutaj panuje. Jeżeli pozwolisz zajrzę tutaj częściej.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Witaj Halinko. Czy popikowałaś swoje pomidorki? Ja się przymierzam, ale nie wiem czy jutro dam radę. Po niedzieli jednak muszę to zrobic, bo rosną za gęsto. Pozdrawiam cię i Zyczę również miłego wykendu.
grazka_j - moje wątki