Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Dziękuję Beatko za podpowiedź w sprawie zwartnicy .Nie widziałam jeszcze takich fiolet z nawozem a może nie dokładnie patrzyłam .Ja rozrobiłam nawóz do kwitnących i za każdym podlewaniem tak raz na tydzień dostają .Zobaczymy ,a dlaczego ścinasz liście,żeby się nie wysilała i myślała o budowaniu kwiatu :wink: Widziałam już tę lawendę,śliczna jest ,ale u mnie im za sucho nie bardzo rosną tylko wegetują Miłego tygodnia ;:196 ;:196 U mnie wysiane pomidorki dostają już pierwsze listki właściwe ,ale tylko te ananasowe reszta dopiero co wysiana i widzę że w niektórych doniczka coś sie gramoli
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Specjalnie Beatko dzisiaj oglądałem irysy żyłkowane, szukając kolorów - niestety jeszcze nie widać.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko to już sprawa jasna dlaczego zniknęła mi ta lawenda.Wcześniej miałam kilka krzaków i ładnie rosła,ale w zeszłym sezonie też już wyrzuciłam,a trochę poszło do innych ogrodów.Ta i biała były tylko jeden sezon. :wink:
Nazwy traw sobie zapisałam i będę je szukać, a może uda mi się je kupić na ryneczku? :heja
Pozdrawiam cieplutko ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko bardzo dziękuję za kartkę z kalendarza :D Tak to ta lawenda, o której myślałam ;:333 U mnie jednoroczna nawet przy łagodnej zimie więc ewentualnie mogłaby robić za parapetowca :D
Tylko że jak patrzę na moje parapety to najlepiej byłoby mieć małe pomieszczenia mieszkalne i ogromny ogród zimowy ;:306
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Betko witaj ;:167 :D Oj ażurowe .Marzę by było tak gęsto ,by nie było co pielić ,gęsto od kwiatów ;:333 Podziwiam umiejętności nasadzeń w ogrodach ,gdzie nie ma centymetra dla chwastów ,chyba nie ma :wink: Beatko kapustki już wzeszły dziś pikowałam pierwsze ,to będzie cud jak u mnie one urosną .Niby to proste ,ale nie do końca ,tym bardziej ,że nie jestem mocna to pierwsze moje podejście do wysiewu z nasion roslin. :D ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

:wit
Zauważyłam dzisiejsze czarne Forum - wyrazy współczucia. <świeczka>

Jadziu, takie same fiolki nawozowe jak np. do storczyków. Tylko do zwartnicy kupuję do kwitnących, nawet jak pisze, że do balkonowych to oczywiście też.
Liście, jeśli ich wcześniej nie straci, to ścinam po wniesieniu jesienią do zimnego pomieszczenia, by się wyciszyła, wtedy też całkowicie zaprzestaję podlewania.
Twoje pomidorki już się zielenią, a moje jeszcze nawet nie wiedzą, że za ponad tydzień będą wysiewane.
Tydzień w pracy teraz szybki, już jest zawirowanie przedświąteczne, więc czas bardzo szybko leci.
Wszystkiego dobrego. ;:196

Andrzejku / any57 i Iwonko1 - specjalnie dla Was mój dzisiejszy popołudniowy irys żyłkowany, w pełni rozkwicie

Obrazek

Halinko, ta trawa Rubrum jest raczej łatwo dostępna. Widuję ją i na targu i w szkółkach.
No niestety, i ta trawa i ta lawenda francuska zim przetrwać, w naszych ogrodach, jak na razie nie zamierzają.
Wszystkiego dobrego. ;:196

Ach, ach - jakże ja westchnęłam, Marysiu na te Twoje piękne ogrody zimowe z dwoma pokojami dla domowników. Bardzo mi się pomysł spodobał. Ja w sumie mam maleńki domek, więc mi wystarczyłoby teraz już tylko dobudować wielki ogród zimowy, pięknie oszklony, itp itd... ;:306
Wszystkiego dobrego ;:196

Bogusiu - to jest chyba taki problem z tym czekaniem aż się rośliny rozrosną. Chwasty szybko wychwytują ten moment i te miejsca i się wpraszają na nasze rabaty. A tu czasami roślinom trzeba zostawić trochę miejsca na przyszłość. Często gęsto korzystam wtedy z jednorocznych, one się sprawdzają zawsze w 100%, jeśli gdzieś trzeba jakąś chwilową lukę wypełnić.
U mnie chwasty sieją się na potęgę, niestety. Też często u innych podziwiam wszelkie wypielone pięknie rabaty. Jest do czego dążyć ;:215
Za kapustki trzymam kciuki. Jak to są pierwsze Twoje wysiewy to koniecznie trzeba poszerzyć ilość łatwych wysiewów, co by się wprawy nabrało. ;:306 A to wciąga! A przynajmniej miałabyś wymówkę na wielkie sianie.
Powodzenia ;:168
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Właśnie też ten czarny kolor rzucił mi się w oczy , ja też dołączam się do kondolencji.
A wracając do niebieskich ,to śliczniutki ten irysek.
Ja też oglądam te wypielęgnowane ogródki, niestety mojemu daleko do doskonałości, pokutuje brak czasu dla niego gdy się zawodowo pracuje po 12 h.
Czytam, że będziesz siała nasionka po 15-tym , do gruntu też?
Bo kupiłam słonecznik kwiatowy i planuję wysiać bezpośrednio do gruntu.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale ten irys to teraz kwitnie? Niewiarygodne. ;:oj
Ja irysów żyłkowanych to w ogóle mieć nie będę. Któregoś roku po prostu wzięły i wymarzły, choć miały już kilka lat.
Pomidorki też będę siać dopiero za tydzień, bo boję się, że zbyt powyciągają szyje na moich parapetach.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko dziękuję za podpowiedź tak zrobię tylko gdzie tego chłodu mam szukać no chyba że na korytarzu ;:224 Śliczny ten irysek moje jeszcze nie kwitną a też mam jakoweś .Nie dziwię sie ze szybciutko leci dzień za dniem ,a tydzień za tygodniem jak pracy w bród . Dużo sił i zdróweczka Beatko ;:196 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Słoik z nogami to podstawa ;:306 Dziewczyny, co ja Wam będę tłumaczyć jak takowy wygląda, ja Wam je po prostu wyślę. U mnie w piwnicy takowych w bródObrazek Ale jakie łupinki ze słonecznika? Myślisz o tych błonkach, czy twardych łupkach? Bo już zgłupiałam, a nie chciałabym, żeby wyszło jak z tym słoikiem :;230 Już nie mówię, bo znowu będziesz dusić śmiech w autobusie, a to niezdrowo. Trzeba dać upust, tak mówiąObrazek
I u mnie było kilka dni ciepła, śnieg o prawda zniknął, ale wiosna nie zechciała jeszcze zajrzeć. Byłam na działce i specjalnie wypatrywałam oczy, żeby dojrzeć iryski, ale ani po nich śladu. Albo jeszcze śpią w najlepsze, albo zima sonie z nimi poradziła ;:145
Ze zwarstnicą (za chwilę zapomnę, że tak się nazywa i będę nazywać jak zwykle :oops: ) postępuję podobnie. Chłodnego pomieszczenia brak, dlatego ląduje w piwnicy. Jedyna różnica, to ta, że sporo później przynoszę ją do domu i może to właśnie tutaj tkwi problem.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Znaczy się, że Cię trochę rozbawiłam ;:306 ?? To dobrze, śmiech to zdrowie ;:224 . Rzodkiewka faktycznie pyszna , wczoraj jedliśmy pierwszą porcję :heja . W dodatku szybko kiełkuje , same plusy . W słoikach mam też inne nasionka i za kilka dni spróbujemy innych kiełków. Moja kalina była już raz przesadzana i nawet musiała przez rok być w donicy więc nie ma łatwo ze mną :;230 . Taka forma prowadzona na pniu bardzo mi się podoba. Muszę zobaczyć czy tej mojej nie mogłabym tak prowadzić . Pozdrawiam serdecznie :wit .
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Irys pięknie kwitnący i wyjątkowej urody a ujęcie konkursowe ;:138
Lawenda francuska bardzo oryginalna ;:108
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę ;:3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś - no to można by rzec, że mam doskonale ...... niedopielęgnowane rabaty ;:306 Ale raczej trudno mi wygrać z tymi trawskami, które się wysiewają z okolicznych nieużytków. Taka odmiana tego dziadostwa jest, że bardzo ciężko jest je usunąć. A mnożą się na potęgę. Oczywiście robię co mogę by dać miejsce moim roślinom. Ale prawie to walka z wiatrakami.
Też na razie mam zbyt mało czasu na pielęgnowanie ogrodu, najczęściej jest to niedziela, a nie wszystko się w taki dzień da zrobić z cięższych prac.
Będę siała "na parapety", których nie posiadam (czyli na stolik przy oknie). ;:oj Do gruntu to zacznę najwcześniej siać na przełomie marca i kwietnia (maki jednoroczne, ślazówkę, nagietki, itp - czyli to co można), potem wg opisów na nasionach (kwiecień - maj).
Słoneczniki to raczej w drugiej połowie kwietnia wprost do gruntu. Z ozdobnych to mam tę czerwoną odmianę.

Wandziu, tak - to świeżuśki irysek żyłkowany, tegoroczny. No ja dokupuję co roku cebulowe, traktuję je jako jednoroczne. Wprawdzie niewiele dokupuję, ale i tak zawsze cieszą wiosną. Czosnki ozdobne też kupuję rok w rok.
Wiesz po tym poście na Twoim wątku o pomidorkach Maskotka, że mają twardą skórkę, to jednak znowu kupiłam Koralika, ten jakoś sprawdza się i w uprawie i w kuchni. Chciałam sobie odmienić, ale chyba trafiłam troszkę gorzej z odmianą. Więc Maskotki wysieję malutko, tak eksperymentalnie.

Jadziu, u mnie znowu biało, ale ciepło od mocnego słoneczka. Za kilka dni przyjdzie ocieplenie i może już zostanie z nami taki miły czas wiosenny... A zima się schowa aż do grudnia.
Mnie ten irysek też zaskoczył bo wcale tam nie ma zbyt jasnego miejsca. Ale jest przy przebiśniegach, tych od Ciebie i nie chciał pewnie być gorszy co do kwitnienia. ;:196

Iwonko1, o tych twardych łupinkach piszę. Można oczywiście najpierw je zlikwidować a potem postawić na kiełki - ale z tym też trochę roboty jest. Dlatego tylko od czasu do czasu zjadam kiełki słonecznika. A masz może na to i patent? Może są takie łupinki co mają nogi i same wychodzą ze słoika albo z kiełkownicy? Dobrze, że tak wszystko wyjaśniasz. człowiek dzięki temu i mądrzejszy i smaczniejsze ma dni. ;:196
A kiedy wnosisz hippeastrum do ciepłego? Bo ono najlepiej kwitnie chyba grudzień - luty / marzec... Trzy tygodnie wcześniej trzeba mu dać na rozruch.

Ewelinko - moją kalinę Roseum prowadzę tak, że z dołu obcinam wszystkie odrosty a kwiaty ma tylko górą. Jest przez to bardzo delikatna w pokroju:

Obrazek

Cieszę się, że kiełki smakują. Mnie także ;:196

Arkadius zimową porą to nawet takie maleńkie iryskli cieszą jak kwitną.
Lawenda teraz już kwitnie "na poważnie", więc jest jeszcze ciekawsza / zdjęcia z dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie rozkwitła lawenda masz Beatko w domu trochę wiosny i cudny zapach .Ona specyficznie pachnie szczególnie przy dotknięciu. Znów się ochłodziło, ale rekompensuje to ;:3 i takiej niedzieli Ci zyczę ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapach, Jadziu to tylko przy podlewaniu tej lawendy ;:306 Okienka wyzamykane od środka. ;:108
Słoneczko coraz mocniejsze, a dni coraz dłuższe więc tylko się cieszyć.
Zdróweczka, Jadziu i również miłego weekendu. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”