Ann_85
'Chippendale' to bardzo piękna róża, obficie kwitnie, prawdziwa ozdoba ogrodu. Fantastyczna cechą jest zmienność kolorów od intensywnej brzoskwini do czystej bieli. Im starszy kwiat, tym jaśniejszy. Kwiaty trwał, długo utrzymują się na krzaku.
A Shropshire Lad wyrosła na wielkoluda. Kwiatów ma wiele, sięgają do nieba, ciągle kwitną, ale są krótkotrwałe. Pąki ma morelowe, w ciepłych odcieniach, kwiat jasno, blado różowy, piękny.
Wczorajsze fotki
'A Shropshire Lad'
Mariuszu maniolku,
Jestem trochę zaskoczona obfitością swoich róż. Nie nadążam z obcinaniem przekwitniętych. Niektóre róże sa samoczyszczące, tzn że nie ma potrzeby usuwania przekwitniętych kwiatów.
'Soul'
Jadziu JAKUCH
Róże wielkokwiatowe, jak 'Mazowsze' nie są tak piękne jak Angielki, ale w wazonie stoją tydzień, a Angielka jednego dnia nie wytrzymuje.
Róże nadal kwitną. Pięknie pachnie nieduża
'Celebrating Life'.
'Artemis' buduje duży krzew i kwitnie bujnie.
'Parky' jest jeszcze większa, dziesiątki kwiatów.
Elwi
Pastelowa rabatka faktycznie może się podobać. Crocus Rose zbyt duża urosła. Muszę ją bardziej przyciąć jesienią, tak samo ASL. Większość róż osiąga u mnie rozmiary większe niż w opisach, dlatego mam zagęszczenie.
Na 'Pastelowej' rośnie pomyłka od Floribundy, zatem NN, dość wdzięczna. Może ktoś zna jej nazwę?
'St Richard of Chichester'
Róże rosną wspaniale, ale od róż jeszcze lepiej czują się u mnie liliowce.
Kilka lat temu dopadła mnie liliowcomania

. Jej skutkiem jest nadmierna ilość tych roślin. Mam kilka bardzo ładnych odmian. Są piękne, kwitną od lipca do końca sierpnia, całe lato. Lubię je tak samo jak róże. Każdego dnia rozkwitają kolejne odmiany, każdego dnia czeka mnie w ogrodzie niespodzianka - następny liliowiec w rozkwicie. Jest to niekończąca się wspaniała historia. Jednakże systematycznie zmniejszam ich ilość, ale i tak jest ich wiele, bo rozrastają się nieprawdopodobnie szybko. Co oddam, to odrośnie.
liliowiec 'Forgotten Dream' we wspaniałym kolorze czerwonego wina
liliowiec 'Maleny Mardi Gras' złocist, intensywny kolor.
liliowiec 'Rock Solid'
'John Johnski'[/b] wysoki naturalistyczny, wiele kwiatów.
'Moonlight Masquerade' wczesny, zakwita jako jeden z pierwszych.
'Schnickel Fritz'nieduży, wręcz malutki, choć kwiat wielki, pełny, efektowny.
'Foled Me' ognisty, ciepły, energetyczny.
'Barbara Dittmer'elegantka.
Ewelkacho,
umiar to cenna cecha. Kiedyś cieszyłam się z nowych roślin w ogrodzie. Obecnie humor mi się poprawia, jak uda mi się oddać jakiegoś badyla, krzaczora lub kępę. Mimo, że mój ogród zatłoczony i zarośnięty, to bardzo go lubię.
Dla spostrzegawczych zadanie: znajdź Oczusię.