Witam w ogrodzie u Aguniady
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady
Agusiu, znowu sporo zdjęć pięknych roślin, ta Limelight przyszalała, faktycznie będzie obsypana kiśćmi kwiatów, na mojej ciągle NIC... No i żylistek... stanowczo pnie się na górę listy zakupów ;).
Co do dereni - mam malutkie - albo z jesieni ubiegłego roku, albo z wiosny tego, więc jeszcze poczekam na ścianę zieleni ;). Nie jestem jednak pewna tego, co napisałaś Jule - że dereń z zielonymi liśćmi będzie miał kiedyś zielono - białe... Moim zdaniem mogło mu się zdziczeć, cóż, zobaczymy...
Co do dereni - mam malutkie - albo z jesieni ubiegłego roku, albo z wiosny tego, więc jeszcze poczekam na ścianę zieleni ;). Nie jestem jednak pewna tego, co napisałaś Jule - że dereń z zielonymi liśćmi będzie miał kiedyś zielono - białe... Moim zdaniem mogło mu się zdziczeć, cóż, zobaczymy...
Agatko, bardzo możliwe, że dereniowi się 'zdziczało' ale dajmy mu jeszcze szansę
czy Jule wstawiała jego zdjęcie? bo nie pamiętam... cieszę się, że podobają Ci się moje roślinki 
Igor, nie sypię nawozu (poza zwykłym), a hortensja sama tak się wybarwia... mam też drugą, różową... słyszałam o tym podsypywaniu, ale właściwie to nie wiem czym 'na kolor' powinno się je karmić?

Igor, nie sypię nawozu (poza zwykłym), a hortensja sama tak się wybarwia... mam też drugą, różową... słyszałam o tym podsypywaniu, ale właściwie to nie wiem czym 'na kolor' powinno się je karmić?
zaciekawiło mnie to, bo od początku posadzenia (prawie 5 lat) tych kilka hortensji które mam (w sumie 5 krzaków) były niebieskie i różowe...
- Nutka81
- 1000p
- Od: 13 maja 2010, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguś, nie wiadomo co najpierw skomentować...wszystko takie piękne i kolorowe
Hortensja cudna. Moja w ogóle nie kwitnie, nawet pąków nie ma. Jedynie ta drzewiasta, czy jak jej tam...
No a surfinie i pelargonie to są u ciebie wprost przepiękne. Super się prezentują i przepięknie zdobią domek
Róże...tawułki...floksy...można by wymieniać i wymieniać 

Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka 
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<

Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Aguś, przylazłam do Ciebie i zachwyciły mnie twoje zdjecia
Jak nazywa się berberys, który jest na zdjęciu z czerwoną tawułką, dobrze widzę, ze ma zielone obrzeża na listkach?
I czy ta tawułka trochę niżej ma tak bardzo ciemne kwiatostany, czy jeszcze się nie rozbiła?
Hortensja zjawiskowa

Jak nazywa się berberys, który jest na zdjęciu z czerwoną tawułką, dobrze widzę, ze ma zielone obrzeża na listkach?
I czy ta tawułka trochę niżej ma tak bardzo ciemne kwiatostany, czy jeszcze się nie rozbiła?
Hortensja zjawiskowa

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga,ja podlewałam jedną swoją hortensję ogrodową od wiosny,ale jak zauważłam,że nie będzie miała żadnego kwiata,przestałam.Z tego,co wiem,nie wszystkie hortensje się przebarwiają,na pewno różowe na niebiesko.Musiałabym poczytać na opakowaniu barwnika,tam jest opisane.
Małgosiu, Igorze - temat wybarwiania hortensji do zgłębienia... wnioskuję, że gleba u mnie ma odpowiednie dla niebieskości pH, czyli zapewne kwaśne. Ciekawe zatem, że jedne są niebieskie a drugie różowe 
Małgosiu-Nutko - dzięki za tyle pochwał
częściowo to dzięki Tobie jest tak kolorowo (szałwie, koleusy,ostróżki)
z różami niedługo będę szaleć, także poproszę Cię o radę w wyborze 
Janneke, dzieńdoberek
cieszę się, że spodobały Ci się ostatnie zdjęcia - staram się uchwycić to, co codziennie zmienia się na ogrodzie
co do berberysa, to planowałam w tym miejscu Bagatelle, ale muszę sprawdzić w notatkach czy ostatecznie to ta odmiana (było kilka zmian przy zakupach). Tawułka, o którą pytasz jest bardzo ciemna, ale jeszcze częściowo ma zbite kwiatostany - pokażę zdjęcie w pełni kwitnienia...

Małgosiu-Nutko - dzięki za tyle pochwał

Janneke, dzieńdoberek

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ten moj deren, to chyba zostanie zielony
bo nawet pokroj lisci ma inny niz bialy deren u sasiadki. Jest bardziej szpiczasty i ma bardziej widoczne nerwy lisciowe. Nic to, pojdzie na kawalek trawnika ktory mam za domem 

Śliczna, czy ona ma jakąś nazwę odnośnie tej białej obwódki , by móc wysiać takąaguniada pisze:

Róża jest przepiękna, u mnie w lapku ma łososiowy kolorek , cudo, cudo, cudo

Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
Aguś, to czekam na nazwę berberysa. nie znam Bagatelle, ale chyba też Golden ring, ma zieloną obwódkę 

Surfinie z białą obwódką są zachwycające... jeszcze takiej nie widziałem... z resztą ja jeszcze mało widziałem, w końcu żółtodziób ze mnie 

Jule, zobaczymy co z tym Twoim dereniem się stanie... czy 'zielony', znaczy 'brzydki'? chyba nie... ja bym go zostawiła takim, jaki jest...
Emko, miejscami ta surfinia jest prawie całkowicie biała, z różowym środkiem... tak się na słońcu wybarwia... a róża jest łososiowa - pachnie oszałamiająco... nie znam jej nazwy, niestety...
Janneke, jutro napiszę jaki to berberys
Adaśko, dzięki za odwiedziny i miłe słowa
kilka słoneczno-cienistych zdjęć:

Emko, miejscami ta surfinia jest prawie całkowicie biała, z różowym środkiem... tak się na słońcu wybarwia... a róża jest łososiowa - pachnie oszałamiająco... nie znam jej nazwy, niestety...
Janneke, jutro napiszę jaki to berberys

Adaśko, dzięki za odwiedziny i miłe słowa

kilka słoneczno-cienistych zdjęć:

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Bardzo piękne cienisto-świetliste zakątki. Ja jak zwykle zwracam szczególną uwagę na te ujęcia, gdzie widać moje ukochane brzozy, dodają wszystkiemu wokół niesłychanego uroku. Dostrzegłam, że już kwitną ci tawułki, u mnie jeszcze nie. Kwitną tylko tawuły, a tawułki dopiero się sposobią. Może dlatego że mam je od strony północnej. 

skoszona trawa ,kwitnące kwiaty ,kolorowe liście krzewów ,popołudniowe cienie .
Uroczy ogród z oczkiem wodnym .
Uroczy ogród z oczkiem wodnym .
Aga dojrzałam u Ciebie brzozę, dużo masz z niej liści na jesieni? Roi mi się w głowie zakątek z brzózek a w nim jakaś ławeczka, tylko czy się bardzo sypią?