Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

U Ciebie wreszcie sucho, a u mnie wciąż sucho :roll:
Twój ogród wygląda tak pięknie, że nie trudno w nim cieszyc się każdą chwilą :D
Masz rację, trzeba cieszyć się resztkami lata, póki jeszcze trwa, mimo, ze na plecach czuc już oddech jesieni.
Zapytałam Bożenke o tego czyśćca, dla pewności ;) :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :!: Cieszę się latem ale przezornie myślę o zimie. Robię ostatnie sadzenia i przesadzania, by rośliny zdążyły się ukorzenić. Sukcesywnie sadzę/przesadzam cebule. Dziś w ruch poszły śnieżyce i śnieżniki. Trochę roboty z tym jest, bo na mojej wilgotnej ziemi potrzebny jest dobry drenaż. I oczywiście cały czas walka z chwastami, ale to nic nowego :?

Krysiu, oj przesadziłaś z tymi pochwałami :oops: Ale dziękuję :) Żółty jest kolorem dominującym, bo nie dość, że dużo roślin teraz kwitnie na żółto, to jeszcze są to duże rośliny i skupione w większości w jednym miejscu. A ja z kolei nie mam żółtej róży :)

Grażynko, ja też nie czuję jesieni, bo jest ciepło, a jeśli ją widzę, to są to piękne widoki 8-)

Maju, cieszę się, że wpadłaś :) Zimowity kwitną drugi tydzień i nie zaniepokoiły mnie. Wręcz przeciwnie - ucieszyły, bo pierwszy raz mam ich tak dużo :heja

Agnieszko, wiem, że i Ty uwielbiasz tę porę roku. Lato było zbyt mokre i dopiero teraz nastąpiła równowaga, co widać na fotkach. Niektóre rośliny zakwitły wcześniej, inne po raz drugi i jest bardzo kolorowo od jaskrawych barw :)

Izo, wiem, u Ciebie wciąż mało wody i tyle musisz się napodlewać :( No to ja przyznam się, że w tym roku z węża podlewałem dwa razy (chyba w czerwcu). Czasem jakąś pojedynczą roślinę i nowoposadzone. Ze studni prawie przestałem korzystać, bo wystarcza do podlewania doniczek nazbierana deszczówka.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

JacekP pisze:Witaj Izo :) ...Z 'Ice Ballet' łatwiej będzie zrobić sadzonkę, bo nasion zawiązuje bardzo mało. Tylko trojeść bulwiasta jest obsypana nasiennikami...
Dla mnie jeszcze lepiej :tan Wolę najmniejszą nawet sadzonkę od nasionek :oops:
Z tym podlewaniem to szczęściarz jesteś. Ja niestety na rabaty pod drzewami mnóstwo wody już wylałam. Nawet dzisiaj - chociaż wczoraj wieczorem była burza i padał deszcz :roll:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jacku przepiękne kompozycje.To ogród angielski jak u Szmita.Widać jak dużo pracy już włożyłeś w urządzanie ogrodu.Naprawdę jestem zachwycona.Gratuluję . ;:180 Wyobrażam sobie, jak będzie gdy wszystko się rozrośnie .Będzie cudnie.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Pewnie że u Ciebie jesieni nie widac...na tych foteczkach to pełnia lata...i te ujęcia...świetne ;:138
U mnie sucho,już dawno nie padało,podlewac wszystkiego nie mam czasu i niektóre byliny już po prostu poszły spac...
Podlewam tylko nowe nasadzenia i to mi już dużo czasu zajmuje :roll:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, w tym roku udało mi się ukorzenić jeden badylek trojeści krwistej, który się wyłamał z rośliny więc znowu spróbuję dla Ciebie :) Napisałem, że nie lubi zawiązywać nasion. Wczoraj ku mojemu zdumieniu zobaczyłem mnóstwo czapeczek z nasionkami. One są bardzo ozdobne i z tego, a nie z nasion się cieszę :tan

Alu, dziękuję :) Zauważyłaś zimowity? To od Ciebie ;:196 A Szmit to chyba by się uśmiał z takiego porównania :;230 Na wystawie ZtŻ miałem okazję się z nim przywitać :tan
Niektóre byliny już się mocno rozrosły więc pracy przy ich poskramianiu i różnych przeróbkach, przesadzaniach wciąż sporo. Zresztą sama wiesz 8-)

Grażynko, ja moim bylinom jeszcze nie pozwalam pójść spać :;230 Najpierw mają zakwitnąć ;:65 Nawet tegoroczne maluszki starają się pokazać choć jednym kwiatkiem. Tak jak te od Ciebie 8-)
Poprzedniej nocy była burza więc znów wszystko solidnie podlane.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Udanego przesadzania ,niech wszystko zakwitnie w przyszłym roku . Walka z chwaścikami ,jak zawsze to najmilsze nasze zajęcie ,życzę sukcesów . :;230
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jacku,ja też znam osobiście P .Szmitów.Co do ogrodu to nie potrzebnie jesteś taki skromny,naprawdę bardzo profesjonalnie się prezentuje. :uszy
Zimowity pięknie zakwitły. ;:108
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku ;:196 ale piękne słoneczne widoki :lol: to prawda że bardziej letnie niż jesienne są :lol:

Ja również wzięłam się za ostre przesadzanie ale niestety deszcz przeszkodził dalsze prace, dzisiaj odpoczywałam....
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleksander, dzięki :) Tak, wyrywanie chwaścików to codzienność ogrodnika. Chyba bym nie zasnął, bez tego :;230

Alu, profesjonalnie to może potrafię nie pokazywać wszystkich zaniedbań i zarośniętych części ogrodu :;230 Uwierz mi, to tylko na zdjęciach wydaje się takie wszystko zadbane. Albo, nie - przyjedź, a się przekonasz (blisko masz :) ) No może trochę przesadzam - są części zadbane, takie właśnie nadające się na zdjęcie, ale wiele jeszcze do zrobienia i uporządkowania, bym mógł kiedyś ogród pokazać bez wstydu w całości.

Jola, mnie też deszcz zgonił ale robiło się już szaro. Wszystko, co ostatnio sadziłem, będzie ładnie podlane. Przeraża mnie ilość doniczek do zadołowania więc wysadzam teraz jak najwięcej.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To tak jak ja...... :;230
Też wkładam do gruntu co się da i ile się da, żeby już jak najmniej ganiać z doniczkami.
Grażyna.
kogro-linki
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba muszę się udać na jakieś zakupy, bo nie mam niczego w doniczkach :;230
Poza kilkoma ukorzeniającymi się badylkami ;-)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, u mnie ilość roślin w doniczkach rośnie w zastraszającym tempie ;:223 . Już obmyślam, gdzie ja to wszystko zadołuję. Nie wspominając, gdzie upchnę tarasowce, które muszę przenieść do domu ;:224

Siberio, trochę Ci zazdroszczę tego braku roślin w doniczkach. Ale tylko trochę :wink: , bo u mnie tę masę doniczek mam na własne życzenie. Oprócz tarasowców i jeszcze nie posadzonych roślin, bez przerwy coś sieję (do doniczek oczywiście ;:223 ), pikuję, rozsadzam, ukorzeniam lub po prostu mam pod szczególnym nadzorem. A wiadomo - doniczki muszą być podlane, mogę je przenieść w zacienione miejsce, zakryć, by zwiększyć wilgotność itd. Inna sprawa - maniakalnie robię sadzonki zapasowe roślin, o które się obawiam albo którymi będę mógł się podzielić z kimś. No i tak to wygląda ;:224

Dziś ciepłe, czy wręcz ogniste barwy:
cynia niedobitek
Obrazek

nasturcje właśnie teraz szaleją
Obrazek

krokosmia zaszczyciła mnie jednym kwiatkiem z 40 cebulek :;230
Obrazek

ktoś mi wiosną postawił pod drzwiami sadzonki pelargonii. Do dziś nie wiem, komu dziękować :)
Obrazek

jednoroczny olbrzym; w tym roku nie tak wielki za to pięknie owocujący
Obrazek

imperata już gdzieś przemknęła na planach ogólnych, no to teraz z bliska
Obrazek

i czerwone dalie
Obrazek

Obrazek

na koniec jeden z rozchodników okazałych, choć wszystkie teraz ładnie się prezentują
Obrazek
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku jestem oczarowana twoimi doskonałymi zdjęciami, widoki na nich niezwykle piękne a rośliny w grupach świetnie się prezentują. Bardzo pomysłowa rabata z zimowitami, szkoda tylko, że one przypominają o nadchodzącej jesieni. Z przyjemnością spoglądam na ogniste kolory, aż się cieplej robi bo u nas dzisiaj leje i jest zimno. Jeszcze raz powtórzę, ależ ty robisz zdjęcia. ;:180 ;:138
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ogniste kolory u mnie jak najbardziej wskazane bo właśnie dzisiaj się rozpadało.
Kwiaty odżyją, łopata wreszcie wejdzie w ziemię i będzie można popracować.
Nie wiedziałam że rozchodnik o ciemnych liściach nazywa się ......Matrona...... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”