Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Jakie piękne róze i pokazane tak, że od razu chciałoby się je mieć u siebie zaraz, natychmiast.A ja z różami, to raczej na bakier.To raczej ulubienice mojej teściówki.
Grzegorz B

Post »

Ewelinko, róże wspaniałe. Nie myślałem, że obecnie mogą tak wspaniale kwitnąć :shock: , tym bardziej, że moje dawno choróbsko dopadło :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grzesiu Niektóre odmiany róż kwitną przez cały sezon, prawie non-stop :D Ale także moje krzewy dopadło choróbsko ( czarna plamistość).Oberwałam i wyzbierałam wszystkie porażone i opadłe listki , opryskałam. Najśmieszniejsze jest, że te różyczki mają masę pączków kwiatowych, choć od dołu są , za przeproszeniem , gołe. Zobacz sam te moje "łysielce "

Obrazek Obrazek

Elu, Grażynko, Karolinko Rzeczywiście róże sprawiają mi co chwilę miłe niespodzianki , kwitnąc prawie nieprzerwanie...A ich kwiaty i zapach są wspaniałe! To poprawia humor , tak samo jak zakupy w ogrodniczym :wink:
Jeśli zaś chodzi o chwalenie się zakupami, to chwilowo nie bardzo jest co pokazywać - kupiłam bowiem cebule...

Obrazek Obrazek Obrazek

Na pierwszym zdjęciu cebule Czosnków olbrzymich, na kolejnych Cyklamenów neapolitańskich ( kolor biały). Cieszą mnie szczególnie Cyklameny , bo , jak wiecie , mam już te roślinki w kolorze różowym- wkrótce powinny zakwitnąć :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Ewelinko jakie warunki zapewniasz cyklamenom?
Jaka ziemia, jaka wilgotność?
Kupiłam bulwę cyklamena różowego, i posadziłam do doniczki, bo nie mogę się zdecydować gdzie go posadzić, jakie miejsce będzie najodpowiedniejsze, że w cieniu, to wiem. :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Różowe Cyklameny mam w ogrodzie od...chyba 4 lat. To wyłopatkowana i przywieziona wraz z torbą macierzystej ich ziemi "pamiątka z wakacji"na Korsyce. Posadziłam je w półcieniu na skalniaku, mają raczej sucho, miejsce jest zaciszne, bo u stóp sosny i pnącej Hortensji. Wiosną podsypuję nawozem wieloskładnikowym.Kwitną VIII/IX, najpierw wyrastają same kwiatki, dopiero potem listki, które utrzymują się aż do ...II/III ! Nie szkodzi im nawet śnieg. Zaleca się okrywanie Cyklamenów na zimę , ale u mnie rosną pod sosną , więc w naturalny sposób są jesienią przysypane warstwą igliwia, którego nie usuwam i które stanowi ich " pierzynkę". Tego roku po raz pierwszy je wykopałam , chciałam podzielić się ze znajomymi cebulami, jednak nie było ich dużo więcej...
W każdym razie to wdzięczna roślinka, a teraz cieszę się ,że będę miała jeszcze białe !
Oto zdjęcia z poprzedniego roku, ostatnie z końca lutego( same listki pod śniegiem) :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Raniutko wyjeżdżam na kilka dni w Jurę Krakowsko- Częstochowską.Mąż straszy,że pobudka o 5.00 ! Dopilnujecie, żeby nikt niepowołany nie kręcił się po moim ogrodzie ? :wink:
Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
ariel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2006, o 22:46
Kontakt:

Post »

Ja będę stał na straży 8)

Miłego wyjazdu :)
Grzegorz B

Post »

Ewelina pisze:Grzesiu Zobacz sam te moje "łysielce "
A już myślałem, że tylko ja hoduję "łysielce" :oops:

Ewelinko, żeczę pełnego wrażeń wypoczynku. Prawdziwa z Ciebie podróżniczka :wink:
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Dzięki Ewelinko za informacje o cyklamenie. :D
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze:Tego roku po raz pierwszy je wykopałam , chciałam podzielić się ze znajomymi cebulami, jednak nie było ich dużo więcej...
W każdym razie to wdzięczna roślinka, a teraz cieszę się ,że będę miała jeszcze białe !
Ja również zakupiłem w tamtym roku cyklameny, a teraz właśnie wychodzą pierwsze kwiaty w tym roku.
To zdjęcia moich zakupów z tamtego roku.

Cyclamen Hederifolium i cyclamen Hederifolium Perlenteppich
Obrazek Obrazek

Dość dobre efekty daje wysiewanie nasion - już na drugi sezon są małe cebulki. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ewelinko zajrzyj na PW
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Jest piękny , słoneczny dzień ;:3 toteż plany ogródkowe mam szalenie ambitne i gdy tylko oderwę się od laptopa zacznę " tetrać w zielonym", a osierocony ostatnio ogród bardzo tego potrzebuje.
Andrzeju Piękne są te Twoje Cyklameny - delikatne i subtelne. U mnie różowe też zaczynają kwitnąć , na razie jeszcze są dość niepozorne , ale zrobię zdj. i później wkleję. Ja ma odmianę dzikiego C. neapolitańskiego,"wyłopatowanego" w górach. Niedawno natomiast kupiłam cebule białego ( ciekawe czy zakwitnie ?) i na nim też była etykieta z nazwą Cyclamenum neapolitanum. Ty podajesz inne nazwy i chyba kwiatki są u Ciebie większe. Różowy wytwarza nasionka osadzone na takich " sprężynkach" ale ich dotąd nie zbierałam. Dziękuję za informacje dot. sposobu wysiewu- spróbuję. Ale zauważyłam kilka maleńkich listków, które wyglądają na samosiejki.

Grażynko Na pw. zajrzałam ,ale nic od Ciebie nie ma :( Wyślij proszę jeszcze raz.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Oto efekt dotychczasowej pracy dziś- oczyściłam Rododendrony na jednej z rabat( pod sosną ) z igliwia, "podejrzanych" liści, wypieliłam dookoła, podsypałam korą

Obrazek

Krzewy są zdrowe , mają sporo pąków kwiatowych :D Oby tylko zima nie zniweczyła dotychczasowego ich rozwoju.Ale mam nadzieję ,że zastosowana szczepionka mikoryzowa powoli zaczęła działać i może jej skuteczność sprawdzi się i zimą.

Obrazek

To pąki kwiatowe

Obrazek Obrazek

a to wypuszczają młode listki z pąków uśpionych w miejscach, gdzie były ogołocone gałązki.Jestem nawet zaskoczona , bo wypuszczają nawet ze zdrewniałych odcinków gałązek.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Przegląd pt :" Co w ogrodzie piszczy" zaowocował też takimi smacznymi zdjęciami - proszę się częstować :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie mam w ogrodzie drzew owocowych jedynie jeżyny, winogronko, które ma niewiele, ale za to okazałych kiści winogron i krzew leszczyny( potencjalne zbiory orzechów laskowych zagospodarowuje wiewiórka :wink: )
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Ewelinko chodziło mi o Aliette ,kupiłam opakowanie w torebce 20g na 10l.wody , czyli na 1 litr 2 g..Czy możesz mi powiedzieć ile to będzie, jakbym chciała to zmierzyć łyżeczką?Nie mam innej mozliwosci, bo tak dokładnej wagi nie posiadam :cry: :D :cry:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”