Storczyki Storczykowej cz. 2

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 2

Post »

To się cieszę :). A podlewanie zajmuje z 15 minut, może troche mniej...
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale bombowo to wygląda :D :uszy A Ty nie masz keramzytu na podstawkach?:) Okna jak otwierasz ? :D
Dziękujemy za zdjęcia ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Jeszcze raz ;:180 przepiękna kolekcja ;:224
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Dobry wieczór.
Dusiu dziękuje za zdjęcia.Masz ogrom storczyków.Piękna kolekcja.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna kolekcja,masz czym się pochwalić.Chwal się dalej dziewczyno,bardzo mi się podoba u Ciebie.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabka_Monis pisze:Ale bombowo to wygląda :D :uszy A Ty nie masz keramzytu na podstawkach?:) Okna jak otwierasz ? :D
Dziękujemy za zdjęcia ;:196
Nie mam keramzytu, bo:
- brak miejsca
- szybko zachodzi glonami
- musiałabym go mieć naprawdę dużo
A okien nie otwieram, bo po co? Czasami tylko lekko uchylę. Gdyby powietrze nie było takie brudne, to może by prędzej szło otworzyć...

Cieszę się, że okna i storczyki się podobają :). Dzisiaj wszystkie podlewałam (Phal., bo Vandy kąpię po parę godzin w wiaderku).
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

U mnie keramzyt jeszcze nigdy nie zaszedł glonami. Jak już to nachodził na niego taki biały osad, ale nauczyłam się , żeby przed nalaniem wody przelać keramzyt gotującą wodą i wszystko gra ;:108 Zwiększona wilgotność wokół roślinek ,a to dla mnie bardzo ważne ;:108 A Ty Dusiu jak zwiększasz wilgotność wokół nich ?
Ja otwieram okna bardzo często , bo przecież one lubią świeże powietrze ;:108 Tym bardziej dziś tak słonecznie i gorąco na dworze to mam otwarte :) Służy im to jak najbardziej :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabka_Monis pisze:U mnie keramzyt jeszcze nigdy nie zaszedł glonami. Jak już to nachodził na niego taki biały osad, ale nauczyłam się , żeby przed nalaniem wody przelać keramzyt gotującą wodą i wszystko gra ;:108 Zwiększona wilgotność wokół roślinek ,a to dla mnie bardzo ważne ;:108 A Ty Dusiu jak zwiększasz wilgotność wokół nich ?
Ja otwieram okna bardzo często , bo przecież one lubią świeże powietrze ;:108 Tym bardziej dziś tak słonecznie i gorąco na dworze to mam otwarte :) Służy im to jak najbardziej :)
U mnie zawsze zachodził? glonami. Kiedyś miałam keramzyt na dnie wazonów Vand, ale te glony wyglądały okropnie, a próby mycia wazonów często kończyły się potrzaskaniem ich. Nie zwiększam wilgotności wokół storczyków, ale może jak są tak gęsto poustawiane, to same sobie zwiększają. teraz mam wilgotność w pokoju prawie 90%, temp. 22 stopnie. Ale może higrometr źle chodzi, bo to taki zwykły ze wskazówką. A powietrze u mnie nie jest świeże, więc storczykom raczej by nie pasowało.
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

A no tak keramzyt w wazonach to zupełnie inna bajka. Musiałabyś go naprawdę często przemywać , żeby Ci nie zachodził glonami. Ale może Vandom by to się podobało , że paruje im od spodu w korzonki? :) I wiem , że te wazony są baaardzo delikatne, bo miałam jednego takiego i lekko brat w niego puknął czymś i się cały potrzaskał.. :x
A może zraszasz swoje pociechy? :)
Co do wilgotności to wątpię, by wynosiła u Ciebie aż 90 %, bo mieszkanie byś miała całe zawilgocone. Grzybki by Ci rosły po ścianach... U mnie wilgotność wynosi teraz około 65% w pokoju, a ile na parapetach to nie wiem , ale pewnie więcej troszkę :)
Mieszkasz koło fabryk? :( Bo mówisz , że powietrze nie jest świeże u Ciebie...
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Okna masz super - szczególnie to z Vandami!!Bajka!!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zabka_Monis pisze:A no tak keramzyt w wazonach to zupełnie inna bajka. Musiałabyś go naprawdę często przemywać , żeby Ci nie zachodził glonami. Ale może Vandom by to się podobało , że paruje im od spodu w korzonki? :) I wiem , że te wazony są baaardzo delikatne, bo miałam jednego takiego i lekko brat w niego puknął czymś i się cały potrzaskał.. :x
A może zraszasz swoje pociechy? :)
Co do wilgotności to wątpię, by wynosiła u Ciebie aż 90 %, bo mieszkanie byś miała całe zawilgocone. Grzybki by Ci rosły po ścianach... U mnie wilgotność wynosi teraz około 65% w pokoju, a ile na parapetach to nie wiem , ale pewnie więcej troszkę :)
Mieszkasz koło fabryk? :( Bo mówisz , że powietrze nie jest świeże u Ciebie...
Nie, ale powietrze i tak jest pełne dymu. A storczyków nie zraszam, już mi kilka zgniło od tego. Tylko je raz na 10-14 dni podlewam (podlewam, nie kąpię). Co do wilgotności, nie wiem, jaka jest naprawdę i pewnie nigdy się nie dowiem. Storczykom musi starczyć to, co jest. Kilka lat temu miałam nawilżacz, ale się popsuł, teraz nie ma nic i też jakoś muszą żyć.
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Ja zraszam parapety okna i firankę i wtedy wilgotność na pewno jest większa :) Do tego nawilżacz powietrza. Nie chodzi non stop , bo rodzice by mnie zabili za rachunek na prąd... :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja miałam kiedyś taki ładny nawilżacz, taka niebieska misa, z której unosiła się mgiełka. Niestety się popsuł.

A pędziki na Phal. rosną... i na różowej Vandzie też. Ale ta z wystawy już przekwita.
Zabka_Monis
1000p
1000p

Post »

Wiem jaki nawilżacz masz na myśli. Po jakim czasie używanie się popsuł?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jednego roku działał, a kiedy go znowu przyniosłam i chciałam włączyć, to był już zepsuty. A był taki cudny...
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”