Trytomę mam posadzoną na rozsadniku przy ogrodzie warzywnym i trochę będzie mi przeszkadzać więc chyba zaryzykuję i przesadzę.Wykopię z dużą bryłą ziemi to może tak nie odchoruje.. Jest to żółto czerwona,przynajmniej tak było na opakowaniu a i ten pierwszy kwiat już widać,że będzie taki.
'Pretoria' dopiero teraz wybarwiła liście przez lato były mało widoczne podobnie jak 'Durban'. Też są niektóre bledsze i mniejsze ale to tak jak piszesz niedokarmione. Muszę być w tym tygodniu w Szczecinie tylko jeszcze nie wiem czy w piątek czy w sobotę wyjazd.
Jolu
Dziękuję, że znalazłaś tyle informacji o żmijowcu.Mnie zawsze jakoś czasu brakuje. Piszesz,że trzeba skrócić 20-30cm to chodzi o koronę, bo 20cm ma sam pień. Z przesadzaniem nie powinno być problemu bo ma mały korzeń. Nie pamiętam gdzie ale wyczytałem, że preferuje właśnie suche stanowisko i u mnie rosną w bardzo nasłonecznionym miejscu i nie po drodze mi z wodą to przez te gorące dni inne rośliny by uschły.
Geniu One były siane w doniczki 9x9cm i do tej pory korzenie nie wiele urosły sam się dziwię, że tak dużą koronę utrzymują to z wykopaniem nie będzie problemu. W ostateczności będziemy bogatsi o jeszcze jedno doświadczenie.
Witaj stokrotko- Krystyno.
Dziękuję,za odwiedziny i miłych sów kilka. Będe starał sie wpaść z rewizytą.