Jak sama na pewno wiesz nie jestem w stanie określić jednoznacznie przyczyny na podstawie pierwszej mojej uprawy danej odmiany.
Dlatego jedyna przyczyna wg. mnie jaką jestem na ten moment podejrzewać to jest fanaberia tej konkretnej odmiany.Czym jest spowodowana też nie jestem w stanie jednoznacznie podać, bo jest za dużo zmiennych czynników i ich dana kompilacja jest trudna, jeżeli nie niemożliwa do przewidzenia.
W sumie poza nami dobrze by było aby się wypisał ktoś, kto uprawiał Crimson Sweet kilka sezonów i ma więcej doświadczenia z tą odmianą arbuza.
Poza tym druga sprawa- akurat o ile pamiętam to podałaś trochę inną odmianę arbuza, bo Crimson Giant prawda?
Ja nie wiem czy to jest nawet podobny arbuz do Crimson Sweet-a(choć nazwa sugeruje jakieś spokrewnienie, ale może to tylko nazwa). Dlatego ograniczam się do analizy tej konkretnej odmiany jaką ja mam i o jaką pyta User.
Kolejna sprawa o której już wiedzą wszyscy ogrodnicy to to, że tak naprawdę nie ma nigdy stuprocentowej odpowiedzi, bo przyroda zawsze płata psikusy.
Ktoś pisze, że nagle mu plackami trawa zaczyna zmieniać kolor na żółty i jaka jest przyczyna, stu szpeców "od trawników" doradza jakie to choroby, szkodniki, bo to pasuje do wielu czynników...A finalnie okazuje się, że trawnik rośnie na 10cm warstwie ziemi a pod spodem jest łupek, albo tłuczeń i zwyczajnie jest susza, podłoże się przegrzewa co trawę wypala. poza ty nie ma pewników w uprawach, zwłaszcza takich kapryśnych jak arbuzy.
Ja dziś się cieszę, że na moich poletkach jest zielono i arbuzy rosną a w tym samym czasie inni już od tygodnia mają suche badyle i niedojrzałe arbuzy, wystarczy na YT popatrzeć. Ale jutro u mnie może być to samo, zmieni się jeden czynnik np. nagle zmieni się temperatura o klika stopni w dół, albo w górę, przyjdzie front niżowy z opadami itp. I jedna, dwie doby i po sprawie.
Moja odpowiedź na post pytającego ma charakter raczej pokrzepiający, chcę pokazać że i u innych jak ja sA podobne problemy z Crimson Sweet. Natomiast trafność diagnozy jest tutaj subiektywna, mnie się wydaje że jest tak jak podałem. Pamiętaj, że prawda jest zawsze obiektywna , ja jedynie wierzę, że jest jak opisałem.