W moim ogrodzie cz.40

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim ogrodzie cz.40

Post »

Marysiu, ogród rośnie Ci w górę. Walcz ze ślimorami, u mnie są, ale warzywa na razie omijają. Naparstnice są cudne, ale teraz pięknie kwitnie Ci ogród. Podobają mi się Twoje skrzynie, też chciałabym takie. Cały czas myślę, czy w ziemi jak teraz, czy uprawa skrzyniowa.
Pozdrawiam - Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, jak na takie zjawiska pogodowe, jakich doświadczył Twój ogród, to muszę przyznać, że roślinki wyszły obronną ręką. ;:333 Szczególnie pięknie kwitną różyczki, ;:215 choć nie tylko one. Leycesteria daje czadu :tan , widać ma doskonałe warunki, bo moje wszystkie dwie nie wytrzymały i kolejno sobie poszły w siną dal. ;:224
Igły Kleopatry zazdraszczam, życząc jej pełni rozkwitu, bo piękna jest. ;:303 A ja w tym roku zapomniałam się w nią zaopatrzyć. ;:24 W ubiegłym sezonie nie zabezpieczyłam miejsca, gdzie wsadziłam pustynniki, placyk był pusty, to Miśka zrobiła tam sobie toaletę i zanim się zorientowałam, co jest grane, wyjęłam z ziemi zgnilce. ;:29
Kwiaty piwonii są ciężkie, a zmoczone nie dają rady udźwignąć podwojonego, a może nawet potrojonego ciężaru. ;:108 Moim deszcz zwalił kwiaty, a jeśli nie zwalił, to zmienił kolor na zgniłobrązowy. ;:222
Czosnki stoją na baczność, a ten irysek to cacuszko prawdziwe.https://www.fotosik.pl/zdjecie/111249f77358b171 ;:63 ;:63
Na koniec raz jeszcze pochwalę różyczki, bo one robią wrażenie! ;:215

Słonecznych dni życząc i powodzenia w walce z mięczakami ;:167, buziaki ślę i uściski. ;:79 ;:cm
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu, to już teraz nich tylko podmucha i obsuszy troszkę, ale nie dużo, może te paskudy obślizłe się trochę pochowają, na skalniaku jeszcze trochę i pielić nie będzie trzeba, ja nie pielę już wcale, tylko co większe zielsko wyrywam, to wyrywne co nad rośliny wychodzi ;:306 różyczki śliczne oczywiście, to ich czas, życzę słonka i buziaki przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit ale cudne i duzo tych róż Marysiu u ciebie widzę i podziwiam ;:180
Czosnki imponujące ;:333
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

Śliczna biała naparstnica, ;:97
U mnie mam tylko różowe, miałam od Martusi rdzawą, ale coś jej nie posłużyło i zginęła
Różyczki ślicznie prezentują swój urok ;:138
Jarzmianki pięknie zakwitły :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, naparstnica też potrafi się zaczaić dość długo w ogrodzie zanim się znowu pokaże. Więc niech Cię nie zdziwi, że nawet za dwa, trzy lata znajdziesz kolejna rozetę jej liści.
Jarzmianka mi strajkuje w tym roku a u Ciebie tak już pięknie kwitnie. ;:215
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ja lubię takie widoki. Piękne różyczki i cała reszta kwiatów. ;:63
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Igła Kleopatry dumnie mierzy w niebo, będzie z niej prawdziwe cudeńko ;:oj Kwiatostan ma ogromny ;:63 Moje po przesadzeniu marnie zakwitną, ale najważniejsze, że przeżyły.
Deszcze chyba wszystkim dają się we znaki, zupełnie nie mogę zaplanować wyjazdu na działkę. Już zaczyna mnie to wkurzać, bo chwasty mam po pas. Miałam jechać jutro, ale leje od południa i nie ma zamiaru przestać, to nawet jak pojadę to w takim błocie nic się nie da zrobić.
Twoją kalmią jestem zachwycona, wygląda jak nie z tego świataObrazek
Pogody życzę, nie tylko ducha, ale i tej płynącej z nieba ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Niestety z krainy deszczowców, jakoś deszcz nie chce odpuścić na dłużej i nie mam kiedy zrobić porządków w ogrodzie. Wiele krzewów przekwitło i należałoby zrobić wielkie cięcie, ale nic przyjemnego jak cieknie za kołnierz.
Moje wyjścia do ogrodu to jedynie podpieranie, podwiązywanie i zbieranie czereśni i truskawek. Te drugie niestety w połowie do wyrzucenia. Kwitną róże, ale deszcz nie pozwala się nimi nacieszyć.

Julciu róże kwitną obficie i nawet deszcz nie odbiera im uroku, cudownie pachną. Białych drobnych mam kilka. Na zdjęciach jedna nn od Marty i Lykkefund.
Ze ślimakami jeszcze chyba nikt nie wygrał ;:306 ale nie poddaję się, kupuje coraz to nowe specyfiki ale i nożyczki i szpikulce są w robocie. Dziękuję raz na jakiś czas trafia się słoneczny dzień, ale jak na suszę stulecia wyjątkowo mokro ;:306 Zatem nieustająco słoneczka ja też życzę ;:196

Justynko o tak wyjątkowo w tym sezonie wszystko osiąga wysokie rozmiary ;:306 Tęp ślimaki bo nie ominął warzyw...są wszędzie! Skrzynie mają swoje zalety, ale i wady. Np. nie ma możliwości zaorania profesjonalnego gruntu. Jednak przy mojej glinie ziemia zdecydowanie lżejsza dzięki skrzyniom. Jak sucho to trzeba lać dużo wody.

Lucynko róże rzeczywiście oparły się nawet ślimakom i uwielbiam ten czas kiedy kwitną i tak cudownie pachną. Nie nacieszyłam się piwoniami, chociaż niedobitki jeszcze kwitną ale cudne białe i jasno różowe poległy podczas ulew. Leycesteria mnie zadziwia, bo mam ją jeszcze w dwóch miejscach i tam omarza i odbija a tu rośnie regularny krzew! U Ciebie żadna nie odbiła po zimie? Pustynniki trzeba chronić przed nadmiarem wody, moje zabezpieczenie chyba było za małe i rok temu kwitły dwa kwiaty a w tym tylko jeden więc pewnie kawałek zgnił. Muszę dokupić bo to efektowna roślina.
Irysek to jesienny nabytek, ale też nie oparł się deszczom i jak szybko zakwitł tak szybko zdechł ;:306
Dziękując za wspaniałe życzenia ściskam Ci mocno i życzę słoneczka ;:196

Iwonko 0042 niestety na skalniaku bardzo sieją się chabry i szkarłatka więc muszę plewić, bo szybko nie poznałabym miejsca. Reszta się rozrasta :D Niestety dmuchania i słońca jak na lekarstwo i tylko leje, leje, leje!
Dzięki buziaki odwzajemniam ;:196

Aniu to czas róż, a zarazem najpiękniejszy czas w ogrodzie....jest kolorowo i pachnąco!
A jeden nowy czosnek coś zjadło ;:131

Ewuniu dostałam od Joli siewki tych śliczności a naparstnica rdzawa u Marty sieje się nagminnie a u mnie też niestety znika, chyba mam za ciężką glinę. Róże cieszą i pachną. Jarzmianki są urocze i te mi się sieją.

Bea to Ci naparstnica ;:306 a jarzmianka nigdy mi nie strajkowała, wręcz czasem jest jej za dużo i muszę wykopywać.

Ed bo to wspaniałe lato nastało, nareszcie wszystko podlane.

Iwonko 1 nie dziwię się Twojemu zniecierpliwieniu na pogodę ja mam ogród za progiem i też jak pada robię coś w domu, w międzyczasie przestaje i jak wychodzę ...znowu leje się na łeb!
Igła nie rozrasta się a wręcz cała energia weszła w jeden kwiat to i musi być spory ;:306
Kalmia to prezent od Marty dostałam dwie różne ale ta jest zjawiskowa, za to ta druga rozrasta się i też na pewno pokaże swój urok.
Iwonko dziękuję ostatni czas wpłynął na nas tonując nastroje...i dobrze! Pozdrawiam serdecznie ;:196

Obrazek

Obrazek

Niektóre róże dopiero zaczynają kwitnienie
Obrazek

Obrazek

Lykkefund szaleje na czereśni, pachnie i huczy od pszczół

Obrazek

Kwitną żylistki
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kupione kiedyś z przeceny ponownie zakwitły
Obrazek

Obrazek

Semiplena roztacza wspaniały zapach i też huczy od pszczół
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

dzisiaj przyjechały ze mną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak szaleje kliwia!
Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrej nocy!
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, mnie też już płetwy rosną ;:306 Dni bez deszczu ostatnio można policzyć na palcach jednej ręki ;:145
Różami zapachniało, aż miło :tan Masz ich mnóstwo w ogrodzie i to nie jakieś tam maleńkie krzaczki, ale krzaczory ;:oj Mimo pory deszczowej ogród rozkwita.Nie wiem jak Twoja, ale moja sadzonka ciemiężycy długo będzie kazała czekać na kwitnienie, trzeba ją mocno karmić ;:224
Za to przywiozłaś cudnie kwitnące roślinki ;:138 Co to jest to szałwiowate fioletowe cudeńko ;:oj
Niech to suche lato nareszcie przyjdzie, bo już mam wodowstręt ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, a zastanawiałaś się może jeszcze raz nad kaczkami? Żeby je znów przysposobić do swojego ogrodu? Tak mi teraz przez myśl przeszło, ze ze względy na ślimaki sama bym się skusiła na nie...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martusiu jeszcze nie posadziłam roślin od Lucyny, bo muszę najpierw wykopać tulipany, wymienić podłoże i rozluźnić a potem posadzę nowości. Mokrość mi to wszystko utrudnia. Może dzisiaj, bo od rana słoneczko. Moja ciemiężyca też nieduża, ale jest to może doczekam kwitnienia? Jedna roślina to dla mnie tylko doniczka. Na następny raz po prostu podjadę do szkółki i będę widziała co kupuję, bo mam ją rzut beretem, ale zorientowałam się dopiero na ostatnim etapie.
Zakupy to ułamek tego co można było wczoraj z Krzeszowic przywieźć ...wybór obłędny, ale problem z sadzeniem. Rośliny jak widzisz rozrastają się w tym sezonie, a deszcz utrudnia ich przycinanie. Szałwia u targowych sprzedawców to tylko szałwia! Kupiłam według mnie firletkę smółkę, która mi znikła po jednej zimie, ale pani starsza mająca parę wykopanych u siebie roślinek zaprzeczyła mówiąc że nie.
Odpoczynku od wody i słoneczka życzę! ;:196

Basiu myślę! ale już nie w tym roku, bo za dużo truję to raz, a po drugie mam drugi malutki kurnik zajęty przez kury, które powinnam ;:124 ale skoro M się ulitował i zamienił wyrok na dożywocie to niech już będzie. Na wiosnę oporządzę kurniczek i dostosuję do wymogów krótkich nóżek i wtedy kupię parkę, którą będę zamykać na noc.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ja właśnie nie mam miejsca dla nich, nie wiem jak one z zimowaniem, czy taki kurnik musi być mocno ocieplony? Namówiłabym męża na taką parkę, która by mi pomagała w czyszczeniu ogrodu ze ślimaków. Poza tym one takie dostojne ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basiu moje zimę spędzały w kurniku więc się wzajemnie ogrzewały, ale drewniana budka ocieplona styropianem zdałaby egzamin. ;:333 Kaczki są strasznie fajne, żadnej kury tak nie żałowałam jak ich i na razie miałam traumę ale wrócę do nich na pewno :D
Wszystko przez koguta którego wymieniłam, bo tępił kaczorka i strasznie go poranił dziobiąc.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, te różowe kwiatuszki, to moim zdaniem lepnica, roślinka jednoroczna, mocno się rozsiewa.
Firletka smółka ma wąskie lancetowate liście. Kiedyś miałam duże kępy pełnej i pojedynczej, ale wybyły i nowe nasadzenia nie chcą przetrwać.
;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”