Mój ogród - Ewelina - 2008r
Ewelina
z tarwnikiem robię tak samo, w tym roku kret mi go starsznie okopcił....
będe musiała w łyse placki dosiać...ale nie martwię się doprowadzę go do ładu.
ale moje pytanie, na trawniku mchu nie mam ale mam na kostce brukowej i co dziwne mech panoszy się od strony południowej...gdzie jest patelnia...podpowiedz, czy zwapnować kostkę???
tak sobie pomyślałam ze to może pomoże
jeśli nie, czeka mnie dłubanie 
z tarwnikiem robię tak samo, w tym roku kret mi go starsznie okopcił....

ale moje pytanie, na trawniku mchu nie mam ale mam na kostce brukowej i co dziwne mech panoszy się od strony południowej...gdzie jest patelnia...podpowiedz, czy zwapnować kostkę???

wooow.. no i za to cie kofam... pomyślałam wczoraj co musze zorbić z trawnikiem, ażeby było miło po nim chodzic na boso.. i żeby mój szkrab mógł też na boso po nim biegac.. wchodzę do Ciebie a tuuu... taaaak niespodzianka.. wszystko wyczytałam, zapisałam i zorbie to co mówiłaś..
... tylko jeszcze jakbyś podalo (około) termin pierwszego naworzenia i przedewszytkim CZYM... byłabym super wdzięczna...
co do wazonów.. też są bobowe.. ja pomyslałam nad kilkomo wzdół ściezki.. ale takie małe.. i tp zestawienie z bratkami .. po prostu olśniewające..

co do wazonów.. też są bobowe.. ja pomyslałam nad kilkomo wzdół ściezki.. ale takie małe.. i tp zestawienie z bratkami .. po prostu olśniewające..

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Renato - przepiękny, stylowy dzban !
Widzę ,że temat trawnikowy bardzo Was poruszył, pewnie jest to spowodowane porą roku...
Tess - co do kreta - na szczęście ten zwierzaczek woli z tego , co wiem, tereny z tzw. tłustą ziemią - tam ma pod dostatkiem pędraczków , i innego jedzonka. To jedyne szczęście ,że na dość suchych , piaszczystych glebach takich jak mam w ogrodzie kretów i nornic raczej nie ma
Nie wiem , co Ci poradzić , bo brak mi doświadczenia , a sprawdzonej metody na walkę z kretem ...chyba jeszcze nie wymyślono 
A mech między kostkami brukowymi może lepiej jednorazowo usunąć np. stosując myjkę ciśnieniową, lub wyskrobując go dokładnie ze szczelin? Nie wiadomo , jak wapno podziała na kostkę... czy nie powstaną zacieki?
Cattleya - Przy zakładaniu trawnika została, o ile pamiętam ,bo to było wiele lat temu , zastosowana trawa SHADOW na tereny zacienione i często używane "Barenburg".W składzie mieszanki były jakieś 4 odmiany kostrzewy czerwonej, życica i wiechlina - składu procentowego niestety nie pamiętam
Teraz po wiosennej wertykulacji dosiewam ewentualne ubytki i "wyłysiałe " miejsca mieszanką "Super reno"Trawy z Iławy. Część trawy zostaje też delikatnie rozsiana po całej powierzchni , aby dosiane miejsca nie różniły się za bardzo od reszty trawnika.
Widzę ,że temat trawnikowy bardzo Was poruszył, pewnie jest to spowodowane porą roku...
Tess - co do kreta - na szczęście ten zwierzaczek woli z tego , co wiem, tereny z tzw. tłustą ziemią - tam ma pod dostatkiem pędraczków , i innego jedzonka. To jedyne szczęście ,że na dość suchych , piaszczystych glebach takich jak mam w ogrodzie kretów i nornic raczej nie ma

A mech między kostkami brukowymi może lepiej jednorazowo usunąć np. stosując myjkę ciśnieniową, lub wyskrobując go dokładnie ze szczelin? Nie wiadomo , jak wapno podziała na kostkę... czy nie powstaną zacieki?
Cattleya - Przy zakładaniu trawnika została, o ile pamiętam ,bo to było wiele lat temu , zastosowana trawa SHADOW na tereny zacienione i często używane "Barenburg".W składzie mieszanki były jakieś 4 odmiany kostrzewy czerwonej, życica i wiechlina - składu procentowego niestety nie pamiętam

Ewelinko dziękuje za odpowiedz, Barenburg to dobra marka.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelino, Twoje wazy są tak charakterystyczne, wiedziałam od razu, że ten ogród już gdzieś widziałam - w ruch pamieć i ręce -znalazłam ten nr MPO. Zauważyłam zmiany, ogród "dojrzał". Trawnik - marzenie. Porady praktyka bardzo cenne - wykorzystam. Ze swoim trawnikiem mam problem, jak wielu z nas - przez krety, tej wiosny pobiły rekord, szukam skutecznej recepty, a Tobie życzę, aby tu nigdy nie trafiły. 

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
Ewelina
jeśli chodzi o trawkę mam Barenburga- golf bardzo bardzo porządna trawka
z myjką ciśnieniową muszę pomyśleć mój M chciał teraz kupić ale mu wybilam z głowy
jak przyjedzie to sama go wyślę.
A póki co - dłubanie tego, całe szczęscie,że mech spokojnie i lekko da się dłubać...jej mam 100m2 tej kostki do dłubania
jeśli chodzi o trawkę mam Barenburga- golf bardzo bardzo porządna trawka

z myjką ciśnieniową muszę pomyśleć mój M chciał teraz kupić ale mu wybilam z głowy

A póki co - dłubanie tego, całe szczęscie,że mech spokojnie i lekko da się dłubać...jej mam 100m2 tej kostki do dłubania