Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Babopielka pisze:Witaj pospacerowałam troszkę po Twoim ogrodzie -ślicznie :D .Zainteresował mnie tulipanowiec bo z tego co widziałam to olbrzymie drzewo :shock: ,a ja mam takie maleństwo :(
Bożenko - jak tylko dasz mu wolną rękę to urośnie w mig :P - one jak się przyjmą to rosną jak głupie :P
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu nie wiem co Paweł Woynowski (w końcu spec od oczek) powiedziałby na nasze porady, ale ja sobie przypomniałam o jeszcze jednej, ważnej sprawie związanej z budową oczka. :roll:

Czy pomyślałaś o przelewie? Czy zakładasz, że nie będą padały duże deszcze, które mogłyby spowodować przelanie się oczka i wypłynięcie rybek na wolne wody, czyli do ogrodu. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Ja służę wodnymi roślinkami, myślę,że podróż przetrzymają.
A może jeszcze kilka rybek?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Czy pomyślałaś o przelewie?
Lila przez tyle lat ile mam oczko jeszcze się nie zdarzyło,
aby po ulewach woda się przelała poza jego brzegi.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Mariolu zapewne zależy to od wysokości ułożenia folii. :D
U mojego znajomego (oczko robione przez firmę) taka sytuacja miała miejsce. :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

W płaskim terenie przelewanie wody to żaden problem. Rybki i tak nie mają dokąd odpłynąć. Ja mam oczko wzniesione ponad poziom gruntu a też jeszcze nigdy nie miałam z tym problemu. Woda podnosi się równomiernie i tak też po trochu przelewa na zewnątrz, wsiąkając w grunt. A moje oczko jest dość duże i przeżyło niejeden potop.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Andrzeju, oczko bedzie skończone gdzieś latem :D Na razie zakończyłam kopanie. Wiosną tylko będę musiała poprawić to, co zniszczyły koty w pogoni za nornicą :lol:

Witaj Madziu, Karolcią zwana w moim ogródku :D To bardzo miłe przeczytać, ze komuś sprawia przyjemność spacer po "moich włosciach" :D
Z lasu do ogródka blisko, więc wiosna powinnas już mieć sie czym chwalić :D
Muszę poszukać Twojego ogródka i sprawdzić, czy mnie nie kokietujesz ;)

Miło Cię gościć Bozenko :D Cieszę się, że podoba Ci sie mój ogródek :D
Tulipanowiec może osiągnąć 30m wysokosci, ale nie jest powiedziane, po ilu latach. Mój brat się śmieje, ze może nasze wnuki dozyją, ze mój tulipanowiec osiągnie ten wzrost :lol:
Mój tulipanowiec ma ok. 20 lat i jakieś 10m wysokości. Muszę dodać, ze miał ciężkie przejścia, które z pewnością odbiły sie na jego rozwoju, ale nie sądzę, zeby mógł być w tej chwili wiele wyższy.

Karolku, w sprawie tulipanowca jestem raczej w opozycji do Ciebie ;), ale cieszę się, ze do mnie zaglądasz :D

Lilus, wiesz, myslałam o tym, ze jak przez miesiąc bedzie bez przerwy lało, to oczko w końcu sie przeleje, ale u mnie jak widzieli wszyscy, czysty, chłonny piach, więc chyba potop mi nie grozi :D A rybek w moim oczku nie bedzie. Dziękuję Ci jednak za troskę ;:168

Guciu, serdecznie dziękuję za tę propozycję! Mam nadzieję, ze zmieszczę wszystko, co bym chciała. Jak juz będę miała oczko gotowe, to zapytam Cię o jakieś roslinki . Rybek, jak już mówiłam, nie będzie. Dziękuje raz jeszcze ;:196

Mariolko, u mnie woda bedzie dość wysoko, ale i tak nie boję się potopu :D

Dziękuję wszystkim za życzliwość i ciepłe słowa! ;:79
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, jak Twoje oczko przeżyło kilka potopów, to moje, o połowę mniejsze, też przeżyje :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Akurat to mogę Ci Izuniu zagwarantować w 100%. Przy piaszczystej ziemi to akurat żaden problem. Ziemia wchłonie nadmiar wody bez problemu. Nie sadż tylko wokół oczka roślin które nie lubią zbyt mokrej ziemi lub okresowego zalewania. Będzie super. ;:26
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czy do takich mogą należec języczki albo jakieś trawy? :oops:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Izo a jakie trawy bys chciała ,wysokie czy niskie w tej strefie przybrzeżnej?
Z innych roślin mogą być
kozłek lekarski,niwezapominajka błotna,mięta wodna,lobelia kardynalska,przetacznik d ługolistny ,kroplik złoty,rutewka,krwawnica pospolita,wiązówki,kosaciec japoński,kosaciec żółty,barwinek,czosnek niedźwiedzi,kaczyniec,
kosaciec sybeftyjski ,funkia,liliowiec,tojady... :D
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu, ja myslę teraz o roslinach rosnących na brzegu, nie w oczku, zatem nad wodą, ale w suchej raczej ziemi. Na pewno będą rosły tu irysy syberyjskie, o których dowiedziałam się, ze mogą rosnąć też w wodzie :shock: , więc gdyby one zostały lekko zalane, to na pewno nic im nie będzie. Nie wiem, jak zareagowałyby takie rosliny, jak języczki, bo ich nie mam i niewiele o nich wiem.
Kilka z roslin, które wymieniłaś mam zamiar posadzić w strefie przybrzeżnej :D Ale dla nich to chyba bez różnicy, czy woda z oczka się przeleje czy nie? :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moja języczka Przewalskiego stoi w potoku w doniczce, żeby nie dostały się do niej ślimaki a jak kwitła to zobacz we wcześniejszych postach. Irys żółty też rośnie i w wodzie i na brzegu. Nie boi się wody miodunka, rdest , krwawnica,a w twoim przypadku możesz śmiało posadzić tulipany czy narcyzy / na brzegu oczka oczywiście /.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wymienione rośliny dobrze znoszą okresowe zalewanie wodą .Rosna tuż przy brzegu oczka w strefie przybrzeżnej.
To nie są rosliny wodne ale tak jak napisałąm lubią czasem być podtapiane. :D
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja droga, to nie żadna kokieteria. Twój ogród jest boski. To dobrze że każdy ogród jest inny, niepowtarzalny. Możemy więc podziwiać i obserwować. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi. Czeka wiśniówka i ;:18 Magda
Pozdrawiam Magda :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”