Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
- przemek_pc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 4
Jak dla mnie to wyglądają jak dwie różne rośliny. Ale tak to już jest z mediolobiwkami, że nawet na jednej roślinie potrafią być kwiaty o różnych odcieniach, a kwiaty czasem zmieniają odcień na drugi dzień 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemku,
Ty się przekomarzasz a ktoś może pomyśleć że to prawda.
Bo jak można pisać w ten sposób o takich ślicznym rodzaju który ma tak duże grono wiernych fanów i hodowców. Nieeee, nawet jeśli tak myślisz i jesteś w tym złym nawyku utwierdzony to się proszę nie wychylaj z takimi wywrotowymi teoriami niezorientowanych dezorientując...
Marku,
Ty za to merytorycznie. Dziękuję za linki, popatrzyłem - podobne! To na pewno jest ta sama roślina, zmienny kolor kwiatuszka w zależności od czasu jaki jest na roślinie wydaje się być rzeczą normalną. Tu Przemek ma oczywiście rację.
Patrząc na te fotki mojej zdecydowanie bliżej do MN 328 niż do Twoich. Moja ma nieco mniejszy i troszkę inaczej zbudowany kwiatuszek.
Ty się przekomarzasz a ktoś może pomyśleć że to prawda.
Bo jak można pisać w ten sposób o takich ślicznym rodzaju który ma tak duże grono wiernych fanów i hodowców. Nieeee, nawet jeśli tak myślisz i jesteś w tym złym nawyku utwierdzony to się proszę nie wychylaj z takimi wywrotowymi teoriami niezorientowanych dezorientując...

Marku,
Ty za to merytorycznie. Dziękuję za linki, popatrzyłem - podobne! To na pewno jest ta sama roślina, zmienny kolor kwiatuszka w zależności od czasu jaki jest na roślinie wydaje się być rzeczą normalną. Tu Przemek ma oczywiście rację.
Patrząc na te fotki mojej zdecydowanie bliżej do MN 328 niż do Twoich. Moja ma nieco mniejszy i troszkę inaczej zbudowany kwiatuszek.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakbym u swoich kwiatów nie widział pierwszego dnia to też bym pewien był, że fejk, mimo że nasiona prosto od Winberga. Aż pogrzebałem i znalazłem jakąś fotkę swoich, wciąż może nie takie czerwone jak u Winberga, ale podobieństwo, mimo fatalnej jakości fotki, do powyższych WR 333a już bardziej widoczne. Ta sama roślinka co na moim zdjęciu powyżej powyżej. Ba! Te same kwiaty - tylko inny dzień. Podsumowując - m.in. dlatego czasem ciężko określić dokładnie co jest czym ;)
http://imageshack.us/photo/my-images/543/0n99.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/0n99.jpg/
- hen_s
Ta bardzo podobna do mojej.
Jeśli chodzi o rodzaj Mediolobivia to ich właściwe nazwanie jest dla mnie prawie niemożliwe bo zbyt wydają się do siebie podobne. Dlatego tak bardzo cieszę się, że mi pomagasz w ich właściwym przyporządkowaniu i polegam w tej kwestii na Tobie zupełnie.

Jeśli chodzi o rodzaj Mediolobivia to ich właściwe nazwanie jest dla mnie prawie niemożliwe bo zbyt wydają się do siebie podobne. Dlatego tak bardzo cieszę się, że mi pomagasz w ich właściwym przyporządkowaniu i polegam w tej kwestii na Tobie zupełnie.

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No właśnie teraz podobna. A to te same rośliny i właśnie te same kwiaty, tylko fotografowane innego dnia ;)
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Przemo to jest łobuz,ale i tak nie odwiedzie mnie od gymlaków,bo one są piękne nawet bez kwiatów
nie powiem,rebucjowate są też

nie powiem,rebucjowate są też

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Mało precyzyjnie się wyraziłamhen_s pisze:Jaka jest w naturze Mediolobivia pygmaea var. pelziana WR 333a nie wiem bo jej tam nie widziałem, za to na pewno taka jest u mnie w kolekcji. Pochodzi z firmy Uhlig Kakteen więc teoretycznie powinna być dobra...

Henryku "w naturze" to chodziło mi o "naturalne środowisko" na Twoim balkonie

To zdanie wyjaśnia mi wszystko i przepraszam za zamieszanie jakie wywołałam.hen_s pisze:Zdjęcie jest jedno z bardziej udanych, wiernie oddaje kolor i kształt płatków kwiatowych tej rośliny.
Czasami jak robię zdjęcia swoim to nijak się mają do tego co widzę na żywo stąd i moje pytanie.
Ale skoro jak piszesz, że tak wygląda to zachwycę się nią raz jeszcze- piękna jest

- hen_s
Ależ stare przysłowie mówi że kto pyta nie błądzi. Też przy tej okazji sporo się dowiedziałem, więc nie ma sprawy - takich tematów u mnie na wątku więcej proszę.
A poza tym to się bardzo cieszę, że tutaj zaglądacie. To dla mnie jest naprawdę ważne. Wątek żyje i to jest to!

A poza tym to się bardzo cieszę, że tutaj zaglądacie. To dla mnie jest naprawdę ważne. Wątek żyje i to jest to!

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Henryku cieszę się, że nie masz za złe
i że też się czegoś nowego dowiedziałam.
Nie miałam pojęcia, że kwiaty jednej i tej samej medio mogą się aż tak różnić w zależności od tego, który to jest dzień kwitnienia.
Mam jakąś medio- sierotę bo jedyna dzięki Markowi rozpoznana jako haagei var. orurensis i w przyszłym sezonie postaram się zrobić jej kilka fotek przez kilka dni, ciekawa jestem czy będę w stanie na własne oczy dostrzec jakąkolwiek zmienność.
Dla mnie również Marek jest absolutnym mediolobiwicznym guru i skarbnicą wiedzy i ciekawostek tego rodzaju.
Jego umiejętności rozpoznania i nazwania co jest co to czyste szamaństwo
i wykracza poza moją zdolność pojmowania 

Nie miałam pojęcia, że kwiaty jednej i tej samej medio mogą się aż tak różnić w zależności od tego, który to jest dzień kwitnienia.
Mam jakąś medio- sierotę bo jedyna dzięki Markowi rozpoznana jako haagei var. orurensis i w przyszłym sezonie postaram się zrobić jej kilka fotek przez kilka dni, ciekawa jestem czy będę w stanie na własne oczy dostrzec jakąkolwiek zmienność.
Dla mnie również Marek jest absolutnym mediolobiwicznym guru i skarbnicą wiedzy i ciekawostek tego rodzaju.
Jego umiejętności rozpoznania i nazwania co jest co to czyste szamaństwo

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Henryku, Twoje kwitnące "kłujaki" niezmiennie mnie zachwycają, to fascynujące, jakich pięknych kwitnień się doczekałeś. Po tych okazach widać jakim wielkim miłosnikiem i fachowcem w tej dziedzinie jesteś.

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Gdy jest mi żle,gdy jest mi smutno,gdy mam jesienną chandrę odwiedzam Twój wątek Henryku,popatrzę na te wszystkie przepięknie kwitnące KŁUJACZKI -i jest mi zaraz LEPIEJ 

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Cudne kwitnienia Henryku
I te kolory tak miło ogrzewają serce, gdy za oknem (przynajmniej u mnie)
już bardzo jesiennie
Jakieś chmury ciągną i pachnie mi 

już bardzo jesiennie

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
To ja wspomnę tylko, że twoje medio są bardzo ładne
.

Pozdrawiam, Aleksander
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
To jest normalne,jak coś pokaże Henryk,to powala z nóg 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- hen_s
Dziękuję wszystkim za odwiedziny. Oczywiście Wasze pochwały bardzo mnie cieszą. Rośliny też się aż puszą na zimowisku i obiecują więcej...
Dziś po ślicznych mediolobiviach wspomnieniowe fotki bardzo ładnie chociaż mniej różnokolorowo kwitnących roślin z rodzaju Aylostera.
Aylostera cintiensis WR 503a

Aylostera albiareolata FR 761

Aylostera heliosa WR 314

Aylostera heliosa var. nova, 6 km za Kondor Pass

Aylostera heliosa var. condorensis RH 276

Aylostera escrupula KK 1921

Aylostera donaldiana Lau 348

Aylostera pseudodeminuta var. grandiflora

Aylostera pulchella WR 320

Dziś po ślicznych mediolobiviach wspomnieniowe fotki bardzo ładnie chociaż mniej różnokolorowo kwitnących roślin z rodzaju Aylostera.
Aylostera cintiensis WR 503a

Aylostera albiareolata FR 761

Aylostera heliosa WR 314

Aylostera heliosa var. nova, 6 km za Kondor Pass

Aylostera heliosa var. condorensis RH 276

Aylostera escrupula KK 1921

Aylostera donaldiana Lau 348

Aylostera pseudodeminuta var. grandiflora

Aylostera pulchella WR 320