Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Dużo masz siewek liliowców. A te co kwitną ;:333
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Urandi cudna ;:333
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Madziu!

Dwa ostatnie zdjęcia to ten sam liliowiec . Zdjęcie pierwsze to liliowiec, który jest bardzo podobny do tego z pozostałych zdjęć. W dzień jak kwitły wyglądały identycznie tyle, że ten pierwszy posadzony osobno w postaci dwóch kłaczy osiągnął wysokość ok 120 cm. Te w kępce są niskie. Zastanawiałam się czy podzielenie kępy nie ma wpływu na wielkość kwiatów. Podobno kwiaty drobnieją i słabiej kwitną jeśli nie dzieli się kęp co kilka lat.
Podobna sytuację mam z Fransem Halsem. W kępie kwiaty niezbyt górujące nad kępą i drobne a osobne trzy kłącza mają większe liście a kwiat wysokością dogonił lilię. Na drugim zdjęciu po lewej stronie widać Fransa rosnącego w kępie.

Obrazek

Kwiaty też jest dużo większe niż te rosnące w kępie. No i mam dylemat....

Obrazek

Obrazek
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Aneczko przyjechałam z działki w niedzielę wieczorem ( 27 07 ), w sobotę przechadzając się po działce i fotografując lilie , liliowce i inne
moje pięknoty pomyślałam o Tobie i o Twoim święcie .wieczorem po przyjeździe włączyłam komputer a tu masakra ;:oj widziałam tylko ciemność i ciemność ... dzisiaj wiem co się stało : popalone dyski , wtyczki w ruterze i karta sieciowa , chyba tylko obudowa nie ucierpiała
wszystkie dane stracone , zostało mi tylko to co miałam na dysku zewnętrznym dobre i to , dzisiaj czwartek a ja pomału ogarniam sytuację , mam przeinstalowany system i działający internet co umożliwia kontakt ze światem , pomyśleć ,jeszcze parę lat temu, kiedy nie było internetu ,przecież jakoś się żyło , Anulko serdeczne życzenia dla Ciebie - z całego ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
---mój wirtualny bukiet dla Ciebie - ;:196 ;:196 ;:196 Obrazek
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Annes!

Urandi zakwitła jako pierwsza a przekwita jako ostatnia. Zapach ma delikatny nie tak intensywny jak u innych ale za to długie kwitnieni trzeba przymknąć na to oko.

Witaj Justynko!

Dawno Cię nie było ale ja też mam zaległości w wielu wątkach. Zostawiam to na długie jesienne wieczory.

Elu!

Bardzo dziękuję za życzenia i bukiecik z moimi ulubionymi kwiatami. Przepiękne zdjęcie!
Przykro mi z powodu Twojej straty. To pewnie jakaś burza? Nie wiem co bym zrobiła gdybym straciła zawartość dysków. Dobrze, że przynajmniej część danych uratowana.
Pamiętam czasy jak żyło się bez telefonów komórkowych i jeździło tramwajem. Bez internetu jeszcze jakoś można by wytrzymać ale bez komputera- nie wyobrażam sobie! Chyba już nie potrafiłabym nic napisać odręcznie :)
Elu!
Kiedy pochwalisz się swoimi zdjęciami? Na pewno są równie piękne jak zdjęcie bukietu więc musisz je pokazać światu. Zaczynając od forum :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu tak myślałam, że to różne liliowce. Choć faktycznie identycznie wyglądają. Czyli jednak dzielić trzeba. Skoro kwiaty drobnieją. Co kilka lat można się ostatecznie przemęczyć :) Aniu, mam dla Ciebie cebulki. Nie są duże, ale może coś z nich będzie. Jak nie, to za rok się uda. Leżą w lodówce w papierze. Wyślę w poniedziałek,
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Imponujące te liliowcowe siewki.Ja się jeszcze nie odważyłam na taki sposób rozmnażania ale kto wie,może kiedyś ;:224
Wszystkie liliowce masz piękne ale Treasure Map powalił mnie na kolana ;:180
Awatar użytkownika
anezob69
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 12:07

Post »

Witaj Aniu
Przyszłam się do Ciebie przywitać, podczytuję Twój wątek ale jak zwykle czasu wiecznie brak.
Piękne masz kwiaty ... lilie ;:oj cudowne , tak ładnie i kolorowo u Ciebie. A zwierzęta wiedzą, że je kochasz i lgną do Ciebie.

Aniu niestety nie wiem, jakie mam odmiany borówek. Gdy kupowałam pierwszą kilkanaście lat temu jedno co miało znaczenie to, że ma być bezproblemowa i dawać dużo dużych i smacznych owoców. Po dwóch latach dokupiliśmy następne 3 krzaczki. Również nie pamiętam nazwy. Wiem, że były inne niż ten pierwszy ... dają troszkę mniejsze owoce.
pozdrawiam serdecznie, Bożena

Ogród szczęściem pachnący
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i gdzie ten Ballyhoo ?
Nie znalazłam na kilku ostatnich stronach, chyba, że wkleiłaś gdzie indziej.
Chyba, że miałaś na myśli tego w niby podwójnych zdjęciach, ale raczej to nie on.
Ballyhoo u mnie ma średnicę jakichś 17, 18 cm co i tak jest więcej niż podają w AHS-ie, ale i tam są pomyłki.
Za to kolorystyka u mnie zgadza się co do joty.
Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że aparat zmienia trochę kolor.
Co do wysokości to wiem, że zależy ona w dużej mierze od tego czy liliowiec rośnie w cieniu czy na słońcu, ale mój należy do tych średniej wysokości i na pewno nie jest zasilany chemicznymi nawozami.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu! ;:196

Aniu!

Poczytaj na forum wątek o liliowcach z nasion. Tam wszystko pisze. To był taki mój podręczny poradnik.
Naprawdę to nic trudnego. zbierz nasionka z liliowców jak zaczną im pękać nasienniki i w lutym wysiej do doniczek w domu.W maju do gruntu i same rosną. Maluchom trzeba na początku zapewnić ochronę przed ślimaczorami.
To naprawdę jest straszna frajda od momentu jak zacznie kiełkować nasionko.

Bożenko!

Owoce tej borówki naprawdę imponującej wielkości. Jeszcze daleko mi do sadzenia. Mój mąż lubi sadzić takie krzaczki do "skubania" na ogródku i ma obiecaną borówkę pod warunkiem,że wykopie porzeczkę. Mam w kajeciku odmianę Toro.

Grażynko!

Serdeczne dzięki. Chodziło mi tego liliowca

Obrazek
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Witaj,
piękną masz kolekcję liliowców, ;:138 te siewki są w doniczkach?
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Szymku!

Siewki zimą rosły w doniczkach a w maju zostały posadzone do gruntu.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ANNO,liliowiec TREASURE MAP bardzo piękny :!:
Jak za rok siewki zakwitną będzie co podziwiać ;:108
Chociaż obecna kolekcja też nieladacyjaka ;:333
Pozdrówki,
Slawek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mógłby to być on, ale ta wielkość kwiatu, to dwa razy większa niż podają żródła, więc chyba to jednak inna odmiana.
Poza tym oczko ma być intensywnie zielone a twój ma wyrażnie żółte.
Może to jakaś starsza odmiana wielkokwiatowa albo półpająk ? ;:24
Tak ma wyglądać Ballyhoo - http://www.5acrefarmdaylilies.com/djn004.html
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Sławku!

Bardzo dziękuję. Treasure sprawił mi ogromną radośc tym kwitnieniem tym bardziej,że posadzona jesienią Destined To See nie zakwitła w tym sezonie.

Grażynko!

Gdyby nie podpis pod zdjęciem z Twojego linka w życiu bym nie powiedziała,że to ten sam liliowiec. Na pierwszy rzut oka przypomina Sabine Baur. Ona kwitnie z takimi podwiniętymi do tyłu płatkami.
http://www.bluegrassdaylilygardens.net/ ... e_baur.htm
Tak to jest z tymi liliowcami. Zidentyfikowałm tylko jednego liliowca w tym sezonie :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”