Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Maju, w razie czego ja po filologii ang., chętnie pomogę...
D.Austin ma drogo, ale wiem, że w przypadku niektórych róż - warto...
za Twoje Souveniry trzymam kciuki :)
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś dzięki za chęć pomocy. ;:196
Gosia ma dostać jakąś różę od Austina to zobaczymy czy warto płacić taką kasę. Ale gdzieś czytałam że jakaś niemiecka szkółka oferuje lepsze angielki niż sam Austin i do tego jego nowości.
Wszystkich naraz nie kupię bo bym nie wydoliła ale sukcesywnie zaczęłam od tych dostępniejszych. Wiosną będą dalsze. :uszy
X_Ro-a

Post »

Maju! czy mogę prosić o poszerzenie moich horyzontów i wyjaśnienie mi z grubsza co to są te róże z Kolekcji Souvenirów
Jak na razie prawie wszystko o czym tu czytam to dla :shock: ale się uczę ;:7
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romo to tylko róże które mają w nazwie Souvenir. Właściwie to nie mają ze sobą nic wspólnego bo są od wielkokwiatowych do olbrzymich pnących.

Ostatnia lista z adresem szkółki, mam taką nadzieję. :;230

Pepiniere-Roseslouberthttp://www.pepiniere-rosesloubert.com/r ... age,0.html

1. Souvenir de Mme Salati ? Mongellaz
2. Souvenir de Mme Berthier
3. Souvenir du Comte de Cavour
4. Souvenir de Henry Leveque de Vilmorin
5. Souvenir de Mme Hennecourt
6. Souvenir de Monsieur Boll
7. Souvenir D?Auguste Legros
8. Souvenir de Christophe Cochet
9. Souvenir de Charles Laemmel
10. Souvenir de Charles Montault
11. Souvenir D?Emile Zola
12. Souvenir de L?Exposition de Bordeaux
13. Souvenir de Genevieve Godard
14. Souvenir de Louis Gaudin
15. Souvenir de Lucie Climbing
16. Souvenir de Mademoiselle Juliette de Bricard
17. Souvenir de Pierre Notting
18. Souvenir du Rosieriste Gonod
19. Souvenir de Rose Marie
20. Souvenir de Spa
21. Souvenir de Yeddo
22. Souvenir de Victor Landau

Tu jest najwięcej ale też najtrudniej kupić bo Francuzi mają swoje zasady i do tego liczą sobie bardzo za przesyłkę. No ale może za kilka lat coś się zmieni i będzie łatwiej. :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko, :D wielkie brawa dla Ciebie ;:138 To co zamierzasz jest bardzo imponujące. Dobrze robisz sporządzając listy i podając linki do stron internetowych. Jest to sposób zwrócenia naszej uwagi na nowe szkółki, a wiedzieć zawsze warto.
Ciekawa jestem co, to za szkółka niemiecka, z tymi angielkami. może Schmid ?
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Majeczko,do Ciebie chyba nie zaglądałam więc,na początek wpis a potem będę przeglądać. :wit
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Aluś :wit i wpadaj kiedy Ci pasuje. Jestem taka zakręcona że na nic nie mam czasu. :;230

Majeczko o którą szkółkę Ci chodzi bo już sama się zgubiłam :?
Podałam do Austina bezpośrednio tak jak podała Gosia. Wejdź sobie na wszystkie i pooglądaj a może spać nie pójdziesz wcale. :;230
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Może wyjaśnię - ta szkółka która ściąga nowości od Austina to
http://www.rosen-goenewein.de/
mają podpisaną umowę z nim - wiosną muszą mi dosłać jedną róże bo Austin już nie miał jej.
Co do samych cen u Austina - za Grace dałam ponad 70 zł - dlatego uważam że nie warto kupować u niego róż które są dostępne w niemieckich szkółkach - tam za tą róże płaciłabym około 40 zł. U nich warto kupować róże pnące - nie ma ich na rynku niemieckim oraz niektóre jego róże - ja kupiłam The Nun. Nigdzie nie widziałam jej w szkółkach niemieckich - jest to róża o pojedynczych płatkach, kształtem kwiatu przypominająca tulipan. Zobaczymy co pokaże w przyszłym roku.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Gosiu-Deirde, dzięki za doprecyzowanie... faktycznie, nie opłaca się kupować bezpośrednio u Austina... do tego przesyłka...
ja chętnie dołączyłabym do zamówienia z tej niemieckiej szkółki (kurczę, rozumiem piate przez dziesiąte, a nie widzę nigdzie przełączenia języka na angielski)... kiedy nalezy u nich składać wiosenne zamówienia?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

edulkot pisze:Majeczko o którą szkółkę Ci chodzi bo już sama się zgubiłam :?
Podałam do Austina bezpośrednio tak jak podała Gosia. Wejdź sobie na wszystkie i pooglądaj a może spać nie pójdziesz wcale. :;230
:;230 :;230 no ładnie, a myślisz, że co ja zrobiłam :;230 . Jakoś spałam, bo zima przed nami.
Gosia nam juz napisała o którą szkółkę Niemiecką chodziło. Ja jak przeglądam roże Angielskie w różnych szkółkach , to jednak widzę ciekawe właśnie u Schmida. Moją Janet i to nie pnącą za którą ;:65 ;:65 ;:65 :;230 Pogoda do końca listopada ma być całkiem, całkiem więc prace w ogrodzie można sobie dawkować. ;:108
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Aguniada - akurat ta szkółka niemiecka co dziwne nie jest anglojęzyczna choć kupują u Austina. Nawet w tym języku do nich pisałam - oczywiście angielskim - odpowiedź dostałam w niemieckim, a potem rozmawiałam już po polsku. Jeśli chodzi o zamówienia - zwykle jest przerwa od 24 grudnia do 5 stycznia - a potem przyjmowane są już zamówienia - przynajmniej tak jest w 2 szkółkach w których zamawiam. Czyli trzeba będzie na początku stycznia już pisać do mnie zamówienia na róże - jak widzę róże od Austina są zamawiane na bieżąco. Będzie trochę nowości z ich szkółki na forum.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majeczko
Hippolyte zamawiałam z forumowym zamówieniem 2 lata temu u Petrovica. Jak pewnie czytałaś wtedy sadzonki przyszły bardzo przesuszone i marne ale po 48 godzinnym moczeniu w wodzie cudem ożyły i nawet ładnie przyrosły. :) W pierwszym roku było już kilka kwiatków. Do oglądania jej zdjęć zapraszam na blog.

I podrzucę ci jeszcze jedną francuską szkółkę z Souvenirami, :wit piszą, że można z nimi się porozumieć po angielsku
http://www.roseraie-de-berty.com/catalogue/1/recherche/
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem tak wykończona że nie chce mi się pisać. Pokażę kwiatek róży

Obrazek

i powiem tak - niczym mnie nie zachwyciła w tym roku, kwitła pojedynczymi kwiatkami i bardzo późno zabrała się za rośnięcie. Przez cały sezon może miała kilka kwiatków ale to dzięki niej i Souvenir do William Wood i dr. Jamain powzięłam decyzję o zbieraniu Souvenirów. Mam nadzieję że w przyszłym roku pokaże cale swoje piękno.

Obrazek

;:3 :lol:

-- 14 lis 2011, o 17:38 --

Ewuniu Twoje różyczki oglądam bardzo często, co prawda nie wszystko po kolei ale raczej wybiórczo czyli to co w danym momencie mnie interesuje. :lol:
Dzięki za informacje i link. ;:196
Ewuniu oglądnęłam sobie tą szkółkę i tam nie ma wcale cen, no chyba że ja jakoś nie umiem tego ogarnąć. :(

-- 14 lis 2011, o 20:37 --

Jeszcze kilka zdjęć mojego jedynego do tej pory Souvenira.

Obrazek

Obrazek wygrzewa buźkę w październikowym słoneczku

Obrazek późno wystartował dlatego ostatnie pączusie już nie zdążyły się rozwinąć
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Zapisuję się wśród gości Twojego ogrodu, żeby mi czasem gdzieś nie umknął. Czytam na razie pierwszą część wątku, jestem dopiero na 25 stronie. Mogłabym chyba nie iść spać, tylko czytać przez całą noc i oglądać zdjęcia tego rajskiego ogrodu, tego pięknego kawałka świata, który stworzyłaś.
Ale niestety, jutro pobudka o szóstej i do pracy, więc muszę czytanie rozłożyć sobie na raty.
Jestem zachwycona!
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

edulkot pisze:
Obrazek
Piękna ;:167
Mój dr. Jamain miał tylko dwa kwiaty i wyrósł mu długi pęd.Jak będziesz swojego zabezpieczać?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”