Moje domowe i balkonowe

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje domowe i balkonowe

Post »

Wiktorio ja nie wiem, czy u fikusika jest tak samo, ale u niektórych roślinek variegata trzeba usuwać pędy na których roślinka wraca do swojej pierwotnej formy, czyli zielonej, bo jak się je zostawi to cała roślinka "zzielenieje". :D
Może spróbuj sobie jeszcze o tym poczytać, gdzieś w necie. ;:108
Bardzo ciekawa roślinka ta Naranjiia. ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Balkonowce widocznie chcą rozweselić Tobie nadchodzące chłodne dni, pięknie kwitną. Pumila pięknie się u Ciebie puszcza ja nie mogę się z nią dogadać.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiktorio, twój niecierpek po prostu mnie zszokował :shock: Wygląda jak w pełni lata. Naprawdę nie wiem, jak ty to robisz. Moje były bardzo ładne, a pewnego dnia coś im się stało, a ja podejrzewając chorobę lub szkodnika wywaliłam go ze względu na fuksje i pelargonie, na których mi bardziej zależało.
Fikus faktycznie ma ten pęd nietypowy, ale czy brzydszy lub gorszy? :roll: Ja bym go ciachnęła, zwłaszcza, że tak radzi elcia i do szklaneczki z wodą, bo cały taki zielony byłby na pewno śliczny 8-)
Ogólnie widać, ze przez ciepły wrzesień i październik oraz wybitnie ciepły listopad roślinkom się cosik poprzestawiało chyba... ;:224
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

No i mnie Ela "zagięła" tą mądrością o powrocie rośliny do zieloności ;:24 od razu zaczęłam rozglądać się wokół siebie po pokoju bo coś mi się kojarzy jakaś roślinka, która tak u mnie zrobiła... ale chyba trzeba byłoby wstać z fotela, za ciemno i nie dowidzę wszystkich :;230
niecierpek też mnie zaskoczył :shock: i ten jego kolorek.. cudny ;:108 mój zdechł po przekwitnięciu i poleciał w jana niezbędnego :;230
owocek wygląda jak żółty pomidorek i od razu zgłodniałam ;:223 więc wybacz ale koniec słodzenia, idę spożywać kolacyju ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

A te listki skrętniczków to od razu do ziemi się wsadza czy najpierw ukorzenia czy tnie czy jak to z nimi jest?
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doromichu - dziękuję ;:196 .
Elciu - ;:196 . Też czytałam o zielenieniu roślin i nawet z tego powodu już kiedyś jednego ciapatego fikusa ostrzygłam :) . Natomiast z tym mam dylemat, bo nie wiem, czego chcę :roll: . Nie mogę się zdecydować, czy wolę, żeby miał białe obrzeża, czy może powinien zzielenieć (te zielone listki wyglądają dużo bardziej świeżo), czy może faktycznie go obciąć i osobno rozmnożyć "zielonego". Póki co, odstawiłam go na półkę. Myślę, że tak z dnia na dzień się nie przepoczwarzy :wink: .
Nuto - ;:196 . Te pumile to jakieś dziwne są ;:108 . Jak sobie umyślą, że padną, to co by nie robić, nie dasz rady z nimi wygrać. Natomiast jak chcą żyć, to z kolei nie uda Ci się ich ukatrupić :wink: . Poprzedniczka tej miała własną doniczkę, próbowałam jej dogodzić, a ta zdychała. W końcu dosadziłam ją do dużego kwiatka w dużej doniczce, gdzie rzadziej podlewam i zamiast uschnąć, dobrze sobie radzi. Ta wyżej pokazana długo stała tuż przy drzwiach balkonowych i zamiast narzekać na przeciąg, ciągle wygląda jak ze sklepu :roll: . Nie da się ich zrozumieć, a już na pewno nie należy się stosować do opisów ich wymagań :wink: .
Rapunzel - ;:196 . Niecierpek chyba jest przeszczęśliwy, że w końcu sobie o nim przypomniałam i zabrałam go z balkonu. Autentycznie o nim zapomniałam i kiedy brałam go do domu, byłam prawie pewna, że już go przemroziłam :oops: . Potem go trochę zasuszyłam, więc biedny kwiatuszek kurczowo trzyma się życia i próbuje o sobie przypominać.
Jeśli chodzi o fikusa, to już wyżej napisałam, że nie mogę się zdecydować, co z nim zrobić. Chyba zastosuję jakąś wyliczankę :roll: .
Mniodkowa - ;:196 . Szkoda Twojego niecierpka. Ja się zastanawiam, ile ten mój jeszcze pożyje. Będę go obserwować, bo o niecierpkach nie mam bladego pojęcia (kupiłam go, bo był przeceniony :oops: ). Smacznego!
Filigranowa - z listkami każdy robi jak lubi i jak mu się bardziej udaje. Można cały listek wsadzić do wody i poczekać na korzonki, a potem z korzonkami do ziemi. Można go od razu w całości wsadzić do ziemi (pod przykryciem), ale wtedy - tak jak w metodzie "wodnej" - jest szansa na jedną lub dwie młode sadzonki. Można też pociąć go na kawałki (tu też są różne sposoby cięcia) i te kawałki wsadzić do ziemi - wtedy można uzyskać wiele sadzonek. (zabrakło mi uśmieszków)
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ja z fikusem zrobiłabym jak mówi Jagoda ;:108 co masz mieć jedną roślinkę ;:14 miej dwie ;:108 :tan
dziękuję, kolacyja pyszna ;:108
ja swego niecierpka pamiętam za 5zł kupiłam... może gdyby był droższy to bym walczyła o niego a tak to jak nie chciał współpracować i wyglądał jak pół du*py zza krzaka to go :pogon
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Ze skrętnikami masz pierwsze koty za płoty... teraz tylko patrzeć jak będą rosły w siłę :D
Naranjila drapieżnie wygląda ale owocek zachęca by skosztować ;:108 Pumilka prześliczna a zielona dużo trudniejsza do zdobycia... Tobie sama wyrosła... nic tylko się cieszyć :D
Trzymam kciuki za zimowanie dipladenii :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Dziękuję pięknie za podpowiedź, przetyestuję wszystko po koleji tak z czystej ciekawości i zobaczymy czy coś z tego mi wyjdzie.
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49

Post »

Pumila pięknie rośnie. ;:138 Skrętniki chyba już poczuły wiosnę. :;230 Trzymam kciuki za ich szybki wzrost. :D
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mniodkowa - ;:196 póki co, wszystkie kieliszki i literatki zajęte. Jak coś się zwolni, to się wtedy poważnie zastanowię nad cięciem :) .
No to teraz będę sprawdzać, jak długo ten mój niecierpek będzie chciał współpracować :wink: .
Anjju - ;:196 . Właśnie zdałam sobie sprawę, że te skrętniki, które dostałam latem jakoś do tej pory nie zakwitły :roll: . Nie wiem, co o tym myśleć. No nic, poczekam do wiosny, jak wtedy nie będą kwitły, to będę myśleć ;:108 .
Naranjilka faktycznie ładnie wygląda z owocami, choć podejrzewam, że mogą być niejadalne :? . Te rosnące "na wolności" mają owoce wielkości mandarynek, a te moje owocki mają może z 1,5 cm średnicy.
Filigranowa - ;:196 . Trzymam kciuki za udane próby. Tylko nie oskub ich zupełnie :wink: .
Renio - dziękuję bardzo ;:196 .

Na dobranoc dorzucę zdjęcie kolejnego falka "świeżaka". Mam nadzieję, że to pędzik, a nie korzonek, choć ta roślinka ma już jeden pęd, którego nie zasuszyła :roll: :
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Wiktorio.
Kiedy ja tu u ciebie byłem :oops:
A tyle się u ciebie działo ;:138
Pierwszy raz widzę Naranjilla ta roślinka była wysiana??
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Wiktorio, ja w storczykach jestem bardzo "świeża", ale to, co wyrasta wydaje mi się pędem, bo ma takie jakby pękniecie na czubku, a korzenie są raczej gładkie. U mnie też rośnie pędzik i niedługo się pewnie nim pochwalę. :tan
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Trzymam kciuki, żeby to był pędzik ;)
Misiaczka
500p