Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
- mgr_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
Ja bym obstawiał na coś z grupy Echinocereus polyacanthus. Najbardziej, jeżeli chodzi o kwiaty, pasauje mi E. acifer, który jest czasami traktowany jako podgatunek tego pierwszego.
- popiolek69
- 500p
- Od: 22 paź 2011, o 22:11
Sliczne dzięki Marku, to już mam jakiś trop 

Pozdrawiam Konrad
Popiolek69 kilka moich maluchów
Popiolek69 kilka moich maluchów
- Spy
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Ad. pierwszej, zacytuję może:
Majorek pisze:Opuntia vulgaris, to dość bardzo pospolite (jak sama nazwa brzmi) nazewnictwo, wiele przewertowałem w tym kierunku, poszukując właściwego nazewnictwa dla tak pospolicie występującej, w "naszych domowych hodowlach" opuncji. Opuntia vulgaris to bardziej synonim do Opunti ficus indica, a opuncja którą ludzie często nazywają jako "vulgaris" to tak naprawdę Opuntia anacantha. http://cactiguide.com/cactus/?genus=Opu ... =anacantha
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
Widziałem tego posta, no i teraz mam problem z oznaczeniem pierwszej opuncji... Ta druga to chyba opuntia ficus indica, co do trzeciej nie mam pojęcia...
- Spy
Najlepiej poczekać, aż podrosną.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Pierwsza to O.vulgaris, druga to prawdopodobnie O.ficus-indica a trzeciej na pierwszy rzut oka nie mogę rozpoznać a grzebać po sieci i w literaturze mi się nie chce 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Spy
aha, czyli to nieprawda z tą O. anacantha. Nie mam książki o opuncjach, a na tej stronie też znalazłem podobną i tak właśnie oznaczoną.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- bool
- Kontakt:

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Bajzel jest z tymi roślinkami niemały. Występują dwie nazwy Opuntia vulgaris. Jedna z nich to synonim Opuntia humifuza (to na pewno nie ten gatunek) a drugi to synonim Opuntia monacantha. I dokładnie z tą roślinką mamy tutaj do czynienia. Co ciekawe jest to dokładnie ta sama roślinka co na podanej przez Spy'a stronce http://www.succulente.info/cactus/opuntie/opunzie.htm opisana jako Opuntia anacanha. I wg mnie na tej stronie jest błąd, bo to właśnie jest Opuntia monacantha 'vulgaris', dokładnie taka z jaką tutaj mamy do czynienia i identyczną jaką czasem można znaleźć u przysłowiowej babci czy w szkole, sklepie lub u fryzjera.
Opuntia anacantha jest do niej bardzo podobna, ale ma węższe człony. Coś podobnego widziałem w Argentynie i Boliwii. Kilka fotek poniżej.

TB414.7 Opuntia anacantha
TB443.7 Opuntia anacantha
TB457.5 Opuntia anacantha
TB458.7 Opuntia anacantha
TB502.7 Opuntia anacantha
TB507.5 Opuntia anacantha
Jednak uprzedzam, nie jestem specem od tych roślin i mogę się mylić.
Opuntia anacantha jest do niej bardzo podobna, ale ma węższe człony. Coś podobnego widziałem w Argentynie i Boliwii. Kilka fotek poniżej.

TB414.7 Opuntia anacantha
TB443.7 Opuntia anacantha
TB457.5 Opuntia anacantha
TB458.7 Opuntia anacantha
TB502.7 Opuntia anacantha
TB507.5 Opuntia anacantha
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- bool
- Kontakt:
Tak więc oznaczam opuncję nr. 1 jako opuntia vulgaris
a ma ktoś pomysł co do trzeciej?
a ma ktoś pomysł co do trzeciej?

- Spy
Ach, faktycznie, no jasne. Heh niewpadłbym na to, bo na całym forum te monacantha pojawia się pod postacią monstrualną i często jeszcze veriegata, gdzie człony tych roślinek są niemal od nasady wysoce podłużne i naciapkane odrostami z areoli, że z początku trudno przypodobać je do tych vulgaris, które bez mutacji mogą wyglądać jak tutaj, tutaj, tutaj czy jak ta (słynna u Baryczki). Tak to się utwardziło (że zwykła to vulgaris, a zmutowana to monacantha), że chyba nikt -prócz Ciebie- ich razem nie powiązał, a to wydaje się teraz całkiem prawdziwe(no tak, na innym forum jest to używane zamiennie)blabla pisze:Bajzel jest z tymi roślinkami niemały. Występują dwie nazwy Opuntia vulgaris. Jedna z nich to synonim Opuntia humifuza (to na pewno nie ten gatunek) a drugi to synonim Opuntia monacantha. I dokładnie z tą roślinką mamy tutaj do czynienia. Co ciekawe jest to dokładnie ta sama roślinka co na podanej przez Spy'a stronce http://www.succulente.info/cactus/opuntie/opunzie.htm opisana jako Opuntia anacanha. I wg mnie na tej stronie jest błąd, bo to właśnie jest Opuntia monacantha 'vulgaris', dokładnie taka z jaką tutaj mamy do czynienia i identyczną jaką czasem można znaleźć u przysłowiowej babci czy w szkole, sklepie lub u fryzjera. (...)

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja mam to szczęście, że w razie wątpliwości mogą otworzyć stosowną literaturę, gdzie wszystko jest wyłożone jak krowie na rowie. I nie muszę mieć dylematów czy w Necie jakieś zdjęcie jest dobrze podpisane czy też nie.
Generalnie nie stawiałbym bezwzględnego znaku równości między O.vulgaris a O.monacantha. Wydaje mi się, że O.monacantha to bardzo zmienny gatunek, który ma wiele form i pewnie rośnie na niemałym obszarze. A powyższa O.vulgaris to tylko jedna z wielu jego form. Ja bym to oznaczył w kolekcji jako O.monacantha 'vulgaris' albo O.monacanha forma vulgaris. Wydaje się to znacznie precyzyjniejsze. Oczywiście to tylko moja sugestia.
Generalnie nie stawiałbym bezwzględnego znaku równości między O.vulgaris a O.monacantha. Wydaje mi się, że O.monacantha to bardzo zmienny gatunek, który ma wiele form i pewnie rośnie na niemałym obszarze. A powyższa O.vulgaris to tylko jedna z wielu jego form. Ja bym to oznaczył w kolekcji jako O.monacantha 'vulgaris' albo O.monacanha forma vulgaris. Wydaje się to znacznie precyzyjniejsze. Oczywiście to tylko moja sugestia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Spy
No właśnie tak nie byłem pewny, jak w końcu synonim czy odmiana i miałem się zapytać.
Faktycznie- tak jak piszesz byłoby najbezpieczniej oznaczyć. Podobnie jak w temacie ze starymi i nowymi nomenklaturami.
Faktycznie- tak jak piszesz byłoby najbezpieczniej oznaczyć. Podobnie jak w temacie ze starymi i nowymi nomenklaturami.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56

Uploaded with ImageShack.us
Proszę o potwierdzenie bądź wykluczenie. Czyto Austrocephalocereus dybowskii ?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris