Winorośle i winogrona część 8

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

Moje 40 krzewów ogławiałem w końcu czerwca i powtórzyłem w połowie lipca. Ale mam szybko nagrzewający się piach i daję w końcu kwietnia gołębiak.
Zbierałem u sąsiadki w październiku winogrona Cascade z pięciometrowych latorośli ze starych wiśni i trawnika. Pomimo ciepłego września doszły tylko do 15 BX.
Odmiany podatne na rzekomego powykopywałem, a prawdziwy pojawia się późno tylko na liściach, więc nie widzę sensu oprysków.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja trochę tylko ogołociłem krzewy. Jednak Ja to typowy amator jestem w winorośli i raczej uprawiam z myślą co zbiorę to zbiorę, a i znaczniki zaczynają mi blednąć, to wypadałoby poprawić. ;:173 Pewnie w następny weekend obejrze krzaki ponownie by coś uszczknąć co pominąłem wczoraj.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja nie ogławiam tak wcześnie, bo pasierby i tak zdążą zagęścić krzewy (odmiany silnie rosnące), więc to byłaby robota głupiego. Mam niewiele gron na większości krzewów, bo z pąków zapasowych, z jednym wyjątkiem. Arkadia później startuje i mam pełne owocowanie na niej. Zdjęłam połowę gron z Arkadii, bo latorośle zatrzymały się w rozwoju i nie rosły.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”