Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko moje tulipany w doniczkach są w ziemi, ale ostatnio ciągle pod pierzynką to może nie zmarzną, i dalej mocno wieje i sypie śniegiem :heja Natomiast u Ciebie pierwsze oznaki wiosny ;:215 to może i tulipany przetrwają ;:173
Kochana u mnie w kościach też skrzypi podobnie jak u Ciebie, ale nie możemy się poddawać tej s.... ;:306 .
Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
U Ciebie wiosna w pełni.
Lawenda pięknie rozrośnięta.
Fajna ta wierzba z różowymi baziami, też mi się jej zachciało, może sobie sprawię? ;:224
Kapusty ozdobne piękne, kupujesz sadzonki czy siejesz?
Tu na forum widziałam je u kogoś w kompozycji tarasowej w donicy, super to wyglądało.
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że u Ciebie rośliny już startują. Moje jeszcze śpią, chyba dobrze w końcu to dopiero luty. ;:19
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Beatko,

zajrzałam do Twojego wątku i cieszę się, że masz skimię. Właśnie miałam szukać o niej informacji. Podoba mi się ta roślinka. Czy jest wymagająca? Na razie wiem tylko, że podobnie jak rododendrony, potrzebuje kwaśnej ziemi.
Zdjęcie przebiśniegów bardzo mnie zaskoczyło. Jeszcze ich nie posiadam, ale przechadzając się po działkach nie widziałam ich u nikogo. Może po stopnieniu śniegu?
Co tam w pogodzie? Długo jeszcze utrzyma się mróz? Już nie mogę doczekać się trochę wyższej temperatury, musimy przyciąć na działce kilka drzewek.
:wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kolaże z pięknymi i zdrowo rosnącymi roślinkami ;:138
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę ;:3 :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

:wit Witam serduszkowo ;:167
Jest piękna zima! Bialutko, sporo śniegu, mocne słoneczko - no fantastyczna pogoda! ;:3

Jadziu, ta wierzba to ona zawsze tak wcześnie ma kotki. Jest świetna na zimowe krajobrazy w ogrodzie.
Teraz znowu zima powróciła, ta w pięknym wydaniu. Pospacerowałam troszkę po ogródku, na razie wszystko pod białą kołderką, zobaczymy co potem. Na pewno sporo róż do mocnego cięcia.
Fajnie teraz widać co można podziałać w ogrodzie wiosną, jak przyciąć np. hibiskusy, itp.
Mnie czekają zmiany dwóch rabat. Jedna to przy samej furtce. Snuję plany ;:224
Mam motyla w kotłowni, od kilku dni. Nic mu nie przeszkadza. Nawet doczytywałam jak mu mogę pomóc podczas tych mrozów.

Bogusiu, w ubiegłym roku siałam kapustki ale bez powodzenia, Tobie się może udać, bo możesz trafić na mocniejsze nasiona. Faktycznie - dość ciężko je podejść jesienią, ale warte są zakupu.

Lucynko, mam nadzieję, że kiełki smakują tak samo dobrze jak przed laty ;:215
Ta jednoroczna lawenda to u nas jest pod nazwą francuska. Tak, teraz mam ją na parapecie, ale ja mam te międzyokienne parapety.
Nawet teraz podczas tych większych mrozów - jest dalej taka prężna i śliczna. Szkoda, że pachnie nieco mniej niż ta wąskolistna. Ale pachnie lawendowo oczywiście też.

Andrzejku, do mnie nie dotarł ten pył z Sahary. Zerkałam i u mnie, i w Bielsku - ale nic nie zauważyłam z pomarańczowego śniegu. Bo żółty to wiadomo, że wszędzie się znajdzie ;:306
Teraz pewnie w większości ogrody są pod białą pierzyną więc przebiśniegów nie widać.
Ach, śnieg nadal fantastycznie skrzypiący. I ta niesamowita tafla lodu na górnej powierzchni. Niesamowite uczucie jak się stąpnie na takie miejsce. Dobrze, że to tylko śnieg skrzypi :;230

Halinko, no śnieg skrzypi nadal (najważniejsze, że to nie kości czy kolana) l jest fantastyczna zimowa aura, Jest pięknie, bialutko i słonecznie. Zima cudna! I te widoki!
Aaa, masz zadołowane w ziemi tulipany, to się nie ma o co o nie martwić. Ja mam odsłonięte doniczki. Tych dużych się nie boję, bo w tych tulipany dadzą radę. Ale mam też w małych doniczkach i tu się przekonamy czy dadzą radę. Na razie są pod śniegiem więc tyle dobrze. Ale ich jednak nie ruszam, bo boję się, że jeszcze bardziej im zaszkodzę niż pozostawiając je w ogrodzie.

Ewuś - kapustki też mam w doniczkach. Kupiłam gotowe. Są świetne!
Wierzbę bardzo polecam, ja jestem z niej bardzo zadowolona, nie sprawia jak na razie żadnych kłopotów. Oby tak dalej. No i to wczesne jej kwitnienie. ;:167 Wierzba w ogrodzie musi być - na szczęście. :tan

Ed - to taka odmiana przebiśniegów. One są zawsze wczesnowyrywne. I tak są o miesiąc spóźnione patrząc na zeszłoroczne fotki. Ale mam też te pełniejsze i tych nawet jeszcze nie widać, bo kwitną dopiero w marcu/ kwietniu. Też jeszcze śpią, tak jak Twoje.
Tak samo jak tulipany, są te kwitnące już w marcu i te pokazujące swe uroki dopiero w maju /czerwcu.
Warto mieć także takie wcześniej kwitnące odmiany w ogrodzie. Za chwilę Wawrzynek rozkwitnie na całego.

Paula, mróz, niekoniecznie silny może jeszcze potrzymać z miesiąc. Do połowy marca trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Skimmia jest cudną rośliną. Nie wiem czy ją mam, czy miałam. Mam nadzieję, że da radę. ;:oj To pierwsze takie mrozy kiedy jest u mnie, choć mam ją przecież już od paru lat. Na pewno warto z nią spróbować choć wolniutko przyrasta. Kupowałabym taką z zawiązanymi pączkami by było pewne, że zakwitnie. U mnie kwitła jak dotąd co roku.
Półcień, kwaśna ziemia, święty spokój, nawóz jak dla różaneczników, pilnowanie wody latem bo ma płytki system korzeniowy - to dla niej podstawa. Ja ją bardzo lubię więc bardzo ją polecam.
Przebiśniegi i krokusy polecam, jest wiele odmian więc może warto mieć i te wcześniej i te później wystawiające noski. ;:215

Arkadius, chyba większość z nas snuje plany na kolejny sezon, co ulepszyć, co zmienić w ogrodach. Tak samo jest i ze mną.
Byleby zdrówko dopisywało i to nasze i naszych roślinek.
Kolaże tylko dlatego że nałogowo pstrykam zbyt dużo zdjęć ;:306

A to wspominki, skoro wciąż jest biało w ogrodzie.

Maj i czerwiec 2020. Ciężki to rok, ale mimo wszystko ogrody i tak były kolorowe. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie widoki przyprawiają o szybsze bicie serca ;:167 ;:167 .Cóż Beatko jeszcze musimy trochę wytrzymać z tym białym i mrozami .Wczoraj zaszłam do ogródka zrobić parę fotek ,ale gdy chciałam zrobić fotkę aparat nie chciał współpracować po prostu baterie puste a dzisiaj leń mnie ogarnął na wychodzenie.Miłego świętowania ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Bajeczny kwiatowy raj ;:138 ;:32 To jest sztuka dbać by taki efekt był cuddoooo ;:167 :D niebawem Beatko wysieję kapustki sama jestem ciekawa efektów ,ponieważ w wysiewach jestem trochę słaba :wink:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Faktycznie może najpierw spróbuję kiełkować w słoiczku ;:108 . Zaciekawiłaś mnie tym ;:224 . Muszę podpytać Iwonkę jak to dokładnie robi. Może akurat metoda mi podejdzie ??? Przepiękne wspomnienia z ubiegłego roku pokazujesz ;:138 . Spodobało mi się zdjęcie z kaliną i floksikami w tle ;:215 . Już nie mogę doczekać się tego czasu ;:138 . U nas zima na całego a od jutra odwilż ;:oj , aż boję się tej ilości wody. Mój eM postawiony w stan gotowości w razie powodzi, które są bardzo możliwe przy takiej ilości śniegu . Oby nie. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko to jest niesamowite, że człowiek zimą boi się powodzi. Ale jest taki nadmiar śniegu wszędzie, że faktycznie może być nie za wesoło jak to wszystko ruszy na raz.
Ja mam kłopot z podjazdem, nie wiem jak go wzmocnić, czym podsypać by dało się wjeżdżać. Koleiny szybko się robią nawet na pół metra przy takiej nagłej odwilży. Są tam dwa świerki wzdłuż, a dokładnie ich stare korzenie, więc kostka nie wchodzi w grę bo trzeba byłoby wyciąć te drzewa, a szkoda mi ich. Stale szukam jakiś inspiracji czym ten podjazd potraktować.
Więc jak widzisz - i ja mam obawy co to będzie przy odwilży.
Na kalinę Roseum zerkałam nawet wczoraj, ma już sporo mocnych pączków. Jest piękna i niezawodna. Mszyce da się opanować jeśli zrobi się to za wczasu.
A te floksiki to wielkie plamy, tylko tak z daleka wyglądają, że to małe kolorowe kawałeczki. Taczkami je wyrywam po kwitnieniu by nie zarosły całej rabaty.
Kiełki są świetnie, tylko trzeba je rozwarstwiać przed położeniem na kanapkę bo się razem "zrastają", ale też i miksują się doskonale np. z serkiem lub wmieszane do jakiś soków warzywnych. Tylko żeby trafić na dobre nasiona.
Kiełki buraczków są np. świetną ozdobą na ziemniaczki, sałatki, itp.
Ciekawa jestem jak Ci z nimi pójdzie, czy i Tobie się spodoba taka przedwiosenna uprawa. ;:196

Bogusiu, w ogrodzie mam bardzo prostą zasadę - sadzę wytrzymałe rośliny i te najłatwiejsze w uprawie jakie tylko mogą być. :tan
Trzymam za Twoje kapustki. ;:196

Jadziu, baterie często padają w najmniej odpowiednich momentach. ;:oj Zamiary na fotki miałaś, to tylko sprzęt odmówił współpracy.
Dzisiaj lenia mam i ja. ;:306 Wprawdzie obchód po ogródku już zrobiłam, ale troszkę, tak ogólnie, to odsapnąć po prostu muszę. Marzec tuż tuż i wtedy znowu będzie większa ilość zamówień w pracy i niespokojna głowa.
Wytrzymamy do wiosny, Jadziu, wytrzymamy ;:196

Ewuś, Ewita - też Ci polecam różę Elmshorn, to niezawodna twardzielka, zawsze pięknie kwitnie bukietami i jest zdrowa.
Na zdjęciu jest tylko pokazana jedna jej gałązka, no to jako cały krzaczek ma tę moc ;:167

Obrazek

Pierwszy raz zimuje u mnie ta Kordylina i ta rozplenica Rubrum, na razie jest wszystko ok. Zerkałam na dalie, też jak na razie mają się dobrze

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Trzymam kciuki Beatko za rozplenicę i Kordylinę bo obie są w ślicznym kolorze .Szkoda że nie mam miejsca na rozplenicę ;:174 Elmshornem również się nim zachwycam a wiesz że nawet nie przyglądałam się różom jak przezimowały .Mam nadzieję ze dobrze i nie trzeba będzie drastycznie ścinać ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, moje róże są do silnego cięcia. Ale raczej wszystkie są ok.
Budleja musi być cięta przy samej ziemi, choć bardzo długo trwała z zielonymi listeczkami. Czasami jak nie za bardzo przemarznie to zostawiam jej dłuższe gałązki i wtedy szybciej zakwita.
Ale martwię się troszkę dziurawcem barwierskim bo też jest cały do cięcia, a dotąd wystarczyło przycięcie go o 1/3. Mam nadzieję, że da radę. Uwielbiam go.
Idzie wiosna! iryski żyłkowane już pokazują kolorki kwiatów, już je widać.
Rozplenice jakby co to świetnie zimują w donicy, a wtedy latem można ja wszędzie wcisnąć.
Pierwszy raz zimowałam w donicy gaurę, ciekawa jestem jak jej poszło to zimowanie. Bo u mnie w gruncie nie dawała rady, gdyż bardzo smakuje nornicom.
A jak Twój Amarylis? Mój już kwitnie na całego, kwiaty ma olbrzymie. Ale poluję teraz celowo na mniejsze cebulki no i na te zakrapiane kwiaty.
Piękna niedziela jest, pewnie u Ciebie także.
Miłych chwil życzę i sporo słoneczka ;:196

Co roku się nim zachwycam, tak jak i teraz
Amarylis ;:167

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, wspominkowe kolory cudne, zwłaszcza różyczek. ;:138 ;:138
Jednak amarylis bije je wszystkie na głowę. Cudo prawdziwe! ;:215
Nic dziwnego, że się nim zachwycasz. ;:303 ;:303
Dobrego tygodnia, Beatko. ;:3 ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Beatko ja tez tylko wciąż na rabatach nie jest zagęszczone ,no może lekko na 2 a jedna jakaś taka ażurowa ;:14 ;:65 Niebawem kapustki bedę wysiewać po połowie marca ;:65 :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zupełnie się nie dziwię Twojemu zachwytowi, taki amarylis w pełni na niego zasługuje ;:oj Bielusieńki jak suknia Panny Młodej, albo jak otaczający nas jeszcze śnieg. Moje już kolejny rok strajkują i mają tylko liście. Coś im chyba przestałam dogadza, chociaż wcześniej kwitły każdego roku. A tak właśnie a propos śniegu, dajesz pod niego nura, żeby zobaczyć kiełki irysków? U mnie jeszcze nic nie widać, tylko śnieg..... W mieście zaczął już spływać, szczególnie przy takim słońcu jak dzisiaj, ale w lesie, czy na działkach, to właściwie różnicy nie ma żadnej. Może za tydzień coś zobaczę, bo w najbliższym czasie ma być ciepło i bardzo słonecznie, to chyba będzie szybciutko znikał ;:108
Kordylina i rozplenica są śliczne, ale nawet nie zerkam w ich kierunku. EM chyba by wreszcie osiwiał, gdybym mu fundnęła dodatkowe rośliny do przechowanie w pracy :;230 Ale za Twoje mocno trzymam kciuki i będę się nimi zachwycać w odpowiednim czasieObrazek
A swojego dziurawca barwierskiego zawsze tnę przy samej ziemi, a on i tak rośnie jak malowany.
Kiełki w słoiku robi się bardzo prosto. Wsypujesz nasionka do słoika, najlepiej litrowego, zalewasz wodą, moczysz kilka godzin i odlewasz. Wierzch trzeba zabezpieczyć gazą i gumką i odwrócić do góry nogami (oczywiście pod warunkiem, że Twój słoik będzie miał nogi, mój ma ;:306). Co 24 godziny przelewać wodą aż kiełki będą nadawać się do jedzenia. Kiełkownicy użyłam zaledwie kilka razy i wróciłam do starych nawyków ;:108 Wczoraj kupiłam nasiona do kiełkowania rukoli i jutro nastawię je do kiełkowania. Bardzo lubię skiełkowaną fasolkę mung, ale ją trzeba przed jedzeniem zblanszować, na surowo jest zbyt mączysta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”