Miro78 pisze:
W/g mnie odmianowy od zwykłego powinien się czymś wyróżniać...nie wiem..np kształtem liścia,wielkością...
Miro78 i różnią się
Widzisz... ja swoje rozpoznaje nie tylko po kwiatach, ale też po liściach
Ale generalną różnicą jest to, że fiołek odmianowy jest zarejestrowany przez selekcjonera, posiada więc swoją nazwę i dokładny opis
Hodowcy i kolekcjonerzy rozmnażając fiołki rygorystycznie przestrzegają "czystości" odmiany, jednym słowem, fiołek ma wyglądać dokładnie tak jak w opisie. Wszystko co odbiega od wzorca dyskwalifikuje go do noszenia właściwej mu nazwy i taki fiołek dostaje miano sporta
Doświadczeni hodowcy, już na etapie młodych sadzonek (czasem jeszcze przy liściu - matce ) potrafią rozpoznać, która z nich będzie oryginalna a która stanie się sportem. Przykładowo: jeśli dana odmiana posiada jasnozielone liście a młoda sadzonka z jakichś przyczyn wypuszcza liście ciemnozielone, to istnieje prawdopodobieństwo, że ta sadzonka nie zakwitnie zgodnie z oryginałem
Fiołki które kupujemy w kwiaciarniach i marketach, noszą potocznie miano "kundelków"
Są to fiołki przemysłowe hodowane na szeroką skalę. Im nie nadaje się nazw, ponieważ tam nikt nie dba o ich czystość odmianową. Mają tylko szybko urosnąć i dobrze się sprzedać jak rzodkiewka czy sałata