Jeszcze raz od początku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku

Post »

;:3
Właśnie zagadka!!! Tym razem ja przeoczyłam :oops:

Mariolu wielkie brawa i zasłużone I miejsce Obrazek

Skąd wiedziałaś, że to maleńkie to tykwa? To, że Ela będzie znała odpowiedź, to było oczywiste, ma u siebie tykwy, ale Ty? Jeszcze raz brawo!

Jak wcześniej pisałam, moje mieczyki są od Anity i spisały się na medal. Forumowicze to najpewniejsi sprzedawcy. Przekonałam się o tym również w przypadku kann.

Elu - nie rozumiem, czy posadziłaś tak dużo sadzonek tykwy, czy ona sama się "rozsiała"?

Misiu - czym prędzej odpukaj w niemalowane! Wszystko się musi udać!
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helenko posadziłam 4 sadzonki a rozsiać się nie mogła bo kilka lat ich nie miałam,a rosna jak głupie i wszędzie się panoszą chyba za moment zacznę obcinać końcówki bo porośnie mi wszystko ;:7
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu ja mam dwie. Faktycznie się panoszą, ale rosną w bezpiecznym miejscu, niech szaleją do woli. ;:173

Ten bukiecik specjalnie dla Marioli. Nie dlatego, że kwiatki są jakieś super, ale stoją we flakonie zrobionym z samowara, o czym kiedyś pisałam w wątku klubowym.

Obrazek

Jak się go ustawi odpowiednio, to te "dodatkowe" akcesoria są zupełnie niewidoczne. :wink:
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Niestety z mieczyków nic nie będzie ;:185 mój synek zbyt obficie je ostatnio podlewał i chyba zaczynają gnić :( liście robią się rudawe, dostają plam, kilka dziś wykopałam i zamiast cebulki wykopałam papkę. ;:145 ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Helenko, zazdroszczę Ci kann, ja niestety jestem leń i nie chce mi się ich wykopywać, a potraktować, jako jednoroczne nie potrafię, czułabym się, jak morderca kann. Te kwiaty w samowarze są urocze. Wycieczka rewelacyjna, też chciałabym do Izraela. Może kiedyś?
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zostaliśmy dowartościowani opieką nad wnuczkiem, lat 4,5 :wink: I znowu muszę kombinować, jak tu urwać trochę czasu wolnego dla siebie. Wredna ze mnie babcia :oops:

Dorotko wszystkie 130 Ci padły?! Może to jakaś choroba, a nie synek z konewką? Zaprawiałaś cebule?

Beatko uczciwie przyznam, że wykopywanie kann to zadanie mojego M. Na domiar złego musi je taszczyć na piętro, aż do pomieszczenia nad tarasem. W tym roku dojdą donice z daturami i fuksjami.
Lepsze to od siłowni. Obrazek

Wandziu umknął mi Twój post (pisałyśmy w jednym czasie). Dynia może nie, ale z dyniowatych.
Kanny to jedne z nielicznych roślin, które znałam przed moją przygodą z ogrodem, z tym, ze tylko te pospolite. Czy mi się powiedzie ich uprawa, czas pokaże. Na razie bardzo się cieszę z nich i z mieczyków. :tan
To odwracanie się od słońca jest dla mnie największą zagadką ;:131
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heliosku byłam, czytałam ,znikam ..a kanny masz cudne... :)
..he he zupki pójdą w ruch... za kilka dni będzie u mnie sześciolatka... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Cebule zaprawiałam ale synek nie lata z konewką a z wężem i leje hektolitry wody gdzie popadnie ;:173
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

No to co :?: kiedy na ta wioske przyjechac zwierzyńca pilnować :uszy
Ale bedziecie miec wypad ....zazdroszczę ;:173
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Witaj Helenko. Wpadłem z rewizytą, bo to nawet niestosowne nie być u Ciebie w ogrodzie tym bardziej,że często bywasz u mnie. Przyznam jestem pod wrażeniem różnorodności kwiatów jakie posiadasz. Przejrzałem co prawda kilka ostatnich stron ale przy wolniejszym czasie przejrzę cały wątek. Chylę czoło za pracowitość i dbałość o rośliny, Wszystko takie wypieszczone zdrowe aż miło popatrzeć. Myślałem,że tylko ja borykam się z chorobami grzybami ale i Tobie zajęcie to nie jest obce.
Walczę obecnie z przędziorkiem na różach. Pierwszy raz jak uprawiam róże spotkałem się z tak masowym wystąpieniem. Nigdy wcześniej nie zauważyłem jego na różach. Ponadto zaatakował też lobelie bylinowe, też pierwszy raz jak uprawiam. U mnie straszna susza przez to ma idealne warunki rozwoju. Mieczyki pewnie mamy z tego samego źródła. Nie jestem z nich zadowolony. W prawdzie jeszcze nie wszystkie zakwitły ale te co już kwitną nie spełniły moich oczekiwań.
Pięknego spokojnego lata :wit
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Helios pisze:;:3

Elu ja mam dwie. Faktycznie się panoszą, ale rosną w bezpiecznym miejscu, niech szaleją do woli. ;:173

Ten bukiecik specjalnie dla Marioli. Nie dlatego, że kwiatki są jakieś super, ale stoją we flakonie zrobionym z samowara, o czym kiedyś pisałam w wątku klubowym.

Obrazek

Jak się go ustawi odpowiednio, to te "dodatkowe" akcesoria są zupełnie niewidoczne. :wink:
Dzięki ;:215
Dobry ten samowar-wazon ;:215 Ale nie trzeba było .... ojej, speszyłam się ...... Ha,ha,ha - nieprawda ! Jestem wielka ;:138 Skąd ja wiedziałam, że to tykwa ;:131
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z przewidywaniami, wolnego czasu jeszcze bardziej mi brakuje :cry: Adaś jest bardzo grzeczny, ale babcia jest nieodłączna nawet przy oglądaniu bajek. :lol:

Misiu zamierzam jesienią trochę przeorganizować rabatę przy płotku. Furtka do części warzywnej jest mniej więcej po środku.
Po jednej stronie chcę mieć tylko malwy. Teraz, oprócz malw, rosną tam te żółte kwiaty, które są w wazonie na zdjęciu. Dostałam je od sąsiadki, miejscowi mówią na nie "oficery" :shock: Chyba dlatego, że rosną wysokie i wyprostowanie. Największa kępa ma u mnie grubo ponad dwa metry. Po ostatnim deszczu wszystkie się wywróciły. Mam zamiar przenieść je pod płot z sąsiadem.
Co do drugiej strony, nie mam jeszcze koncepcji. Obecnie rosną tam kanny odmianowe i mieczyki.

Dorotko może masz rację z mieczykami. Dziwne jest tylko to, że wszystkie padły. Zamieść jakieś zdjęcie, to fachowcy się wypowiedzą. ;:173

Dorotko (Keetee) - Wyjeżdżamy pod koniec września. Planuj!

Januszu witaj u mnie ;:180 Miło, że mnie odwiedziłeś. Choć mój ogród w porównaniu do Twojego, jest niemalże poligonem doświadczalnym, to mam nadzieję, że za kilka lat nabierze trochę patyny. Wiele muszę poprawić, zapowiada się pracowita jesień. Mój wątek jest taki trochę z przymrużeniem oka i nie wszystkim to odpowiada. Czasami dobrze jest się jednak uśmiechnąć. :wink:

Mariolu Naprawdę zaskoczyłaś mnie na całej linii. Ja bym w życiu nie rozpoznała. Lubisz robić niespodzianki, oj lubisz. ;:173

Dzisiaj rozkwitła lilia, jest biała z żółtymi paskami w środku, Jest ogromna i pięknie pachnie. Kolejna na zdjęciu, czysto biała, nazwy też nie znam.

Obrazek

Obrazek

I moje przepiękne jabłuszka. Biedna jabłonka, z trudem utrzymuje taką masę owoców. :wink:

Obrazek

Obrazek

I...kilka różyczek...

Obrazek

Obrazek

Na ostatnim zdjęciu jest biała róża, którą staram się zidentyfikować. Po przejrzeniu wielu wątków, coraz bardziej przychylam się do opinii, że jest to White Cover. Co Wy na to?

Obrazek

Chyba udało mi się zahamować inwazję czarnej plamistości, tak mi się wydaje i taką mam nadzieję.
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jabłka przecudne ;:oj Czyżby to rajska jabłoń???
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - rajska, rajska, a dokładnie jabłoń ozdobna DOLGO, której owoce świetnie nadają się na przetwory :lol:
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co robisz z tych jabłuszek :?:
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”