Moja działka
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja działka
niestety u mnie mrówki w tunelu tupią!
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
One lubią takie ciepłe miejsca.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lideczko znam ekologiczny sposób walki z mrówkami. To polewanie ich gniazd i ścieżek wywarem z majeranku, bądź zabezpieczanie kwiatami wrotyczu maruna miejsc w których nie być mrówek. Owady te strasznie nie lubią zapachu wrotyczu.
Pozdrawiam Hala
- slila1
O super, dziękuję. Wrotycz rośnie u mnie w kilku miejscach, to teraz przyda się.
- Maska
- Kontakt:
U mnie nie ma wrotyczu na poprzedniej działce specjalnie przywiozłam i rósł. Pewnie gleba nie taka ! Trzeba będzie poszukać!
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Witam Lidziu.Nie wiem czy jeszcze śpisz dlatego postaram się zachowywać cichutko.
Dyskusja zeszła na temat bardzo Mnie interesujący , a mianowicie mrówki.Na Moim chwastowisku jest ich pełno.Siedzą pod każdym kamieniem.Chemia na nie nie działa.Chyba najlepszy byłby mrówkojad.Muszę spróbować metody Halinki.Wczoraj byłem tak pochłonięty pracą i nawet nie zauważyłem, że zostałem potraktowany jak Telimena.Trochę śladów zostało na nogach.Teraz pałam żądzą zemsty.

Dyskusja zeszła na temat bardzo Mnie interesujący , a mianowicie mrówki.Na Moim chwastowisku jest ich pełno.Siedzą pod każdym kamieniem.Chemia na nie nie działa.Chyba najlepszy byłby mrówkojad.Muszę spróbować metody Halinki.Wczoraj byłem tak pochłonięty pracą i nawet nie zauważyłem, że zostałem potraktowany jak Telimena.Trochę śladów zostało na nogach.Teraz pałam żądzą zemsty.

- Maska
- Kontakt:
Jurku a wszystko dlatego, że Tadeusz w pobliżu nie było. Mrówki potrafią zniweczyć w tunelu każdy zasiew - nie lubię
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Ja akurat wolałbym Zosię 

- Maska
- Kontakt:
Możemy napisać nowego PT
- slila1
Marysiu wrotycz mam na działce. Jutro rano, jak będę przygotowywać przesyłkę dla Ciebie, to zobaczę, czy nie ma małych sadzonek. Jeśli coś znajdę, to dopakuję do roślinek.
Jurku Jak rano do mnie zaglądałeś, to już podlewałam na działce. W nocy i dzisiaj prawie do wieczora był u nas okropny wiatr. Porobił wiele szkód, połamał gałęzie i rozbił mi szybę w inspekcie. U mnie jest strasznie sucho, wszystko więdnie. Trzeba podlewać, a można to robić tylko wczesnym rankiem lub wieczorem, kiedy słońce mocno nie świeci.
Po bieganinie z konewką, pojechałyśmy ze znajomą zwiedzić lasy w okolicach Lesznej. Tam są całe łany przebiśniegów, przylaszczek i kopytnika. Trochę skubnęłyśmy, ale niewiele, bo bałyśmy się, że nas ktoś zobaczy. Zresztą nie zależało mi za bardzo na tych roślinach, bo wszystkie u mnie rosną. Wykopałam jeszcze leśną miodunkę i groszek polny. Mam nadzieję, że te dwie rośliny nie są pod ochroną.
To mówisz, że mrówki Cię zaatakowały. Na takie ukąszenia bardzo skuteczny jest Fenistil żel. U mnie jeszcze mało mrówek widać, natomiast u córki są nawet w domu.
Jutro rano pójdzie do Ciebie przesyłka, czy oprócz ciemierników, mam Ci jeszcze coś wysłać?.
Marysiu, Jurku wieszczami XXI wieku chcecie zostać?
Jurku Jak rano do mnie zaglądałeś, to już podlewałam na działce. W nocy i dzisiaj prawie do wieczora był u nas okropny wiatr. Porobił wiele szkód, połamał gałęzie i rozbił mi szybę w inspekcie. U mnie jest strasznie sucho, wszystko więdnie. Trzeba podlewać, a można to robić tylko wczesnym rankiem lub wieczorem, kiedy słońce mocno nie świeci.
Po bieganinie z konewką, pojechałyśmy ze znajomą zwiedzić lasy w okolicach Lesznej. Tam są całe łany przebiśniegów, przylaszczek i kopytnika. Trochę skubnęłyśmy, ale niewiele, bo bałyśmy się, że nas ktoś zobaczy. Zresztą nie zależało mi za bardzo na tych roślinach, bo wszystkie u mnie rosną. Wykopałam jeszcze leśną miodunkę i groszek polny. Mam nadzieję, że te dwie rośliny nie są pod ochroną.
To mówisz, że mrówki Cię zaatakowały. Na takie ukąszenia bardzo skuteczny jest Fenistil żel. U mnie jeszcze mało mrówek widać, natomiast u córki są nawet w domu.
Jutro rano pójdzie do Ciebie przesyłka, czy oprócz ciemierników, mam Ci jeszcze coś wysłać?.
Marysiu, Jurku wieszczami XXI wieku chcecie zostać?
- Maska
- Kontakt:
Lidziu a myślisz , że mamy szansę , ale koniecznie musimy dokooptować anabananę. Od miodunki ćmy rozpoczynałam moją sympatię do miodunki. Oczywiście po roku czy dwóch zniknęła - nie to środowisko i znalazłam tą ogrodową. Tak zaczynałam moją przygodę z ogrodnictwem dawno temu. Lidziu napisz proszę po swoich chciejstwach, bo na pewno coś znajdziesz. Też jest u mnie bardzo sucho i w ciągu dnia kwiaty omdlewają , a wszystkiego nie dam rady podlać. Wystarczy, że oblecę wsadzone rośliny i w tunelu te wszystkie rozsady na stole, które wysychają w oczach. Dwa razy dziennie podlewam. Wiatr u mnie też wiał na szczęście bez strat.

- slila1
Marysiu, a nie masz przypadkiem sadzonki rozmarynu? Poszukuję też nasion, albo sadzonki arcydzięgla.
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Lidziu ...były dwa stoiska z cebulami i kłączami , ale anemonów blanda nie było - jedynie zawilce wieńcowe .
Kupiłam tylko 4 szt roślin ...ale tylko one mnie ujęły ...bo ich nie miałam . Natomiast sporo dostałam pięknych roślin ...serii - rarytaski
.
Kupiłam tylko 4 szt roślin ...ale tylko one mnie ujęły ...bo ich nie miałam . Natomiast sporo dostałam pięknych roślin ...serii - rarytaski

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- Maska
- Kontakt:
Lidziu rozmaryn się ukorzenia i na pewno będzie, a arcydzięgiel wychodzi w paru miejscach i jest Twój. Jutro sprawdzę czy rozmaryn puścił korzonki. Myśl jeszcze... a pisałaś o pierwiosnkach. Dawałam teraz komuś wykopałam i nie miałam czasu iść dwa dni leżały w siatce i były w świetnej formie. Jakie kolory Cię interesują?
- repas200
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
O widze rozmowa o mrówkach
Mam ich aż za dużo w domu a co dopiero powiedzieć o działce
Nawet nie zamierzam ich wytępiać bo i tak nie dam rady chyba że znacie jakiś bardzo dobry i domowy sposób 

My name is Daniel