Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Post »

przyszedłem za berberysami :) Dorotko jak nazywa się ten wyższy żółto pomarańczowy bardziej strzelisty, w sezonie ma liście zupełnie zielone? A ten z ostatniego zdjęcia to miniatura?
Rysiek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Słusznie kusisz berberysami, już jakiś czas temu zaplanowałam zwiększyć ich liczbę ;:108
Dzisiaj jednego dowiozła Marta :D Jestem happy :tan
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Dorotka, kawał dobrej roboty wykonany, możesz z czystym sumieniem zaliczyć kończący się sezon do udanych, taki mocny akcent na koniec! Ta kamienna oprawa super, tylko masz rację bojąc się o chwasty...Ale na wszystko są sposoby, są takie środki, które nie pozwalają wyrastać chwastom, ja mam taki środek, który nie pozwala się przebić trawom wszelakim, u mnie to największa zmora...Nazywa się Goal, poczytaj...Ja wciąż z pewnymi obawami go stosuję, prawie nie stosuję :wink: , stąd moje kłopoty...Ale widziałam efekty w szkółce...Bo to właśnie środek stosowany przez szkółkarzy...Pewnie nie jedyny...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko przyszłam podziwiać berberysy.....są naprawdę piękne....jestem pewna, że w przyszłym sezonie kilka zamieszka w moim ogrodzie.....nie wiem jak zmieszczę i gdzie.....ale na pewno będą ;:224 ;:224 :;230
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dorotko, ale się napracowałaś przy nowej rabacie. Nie dziwię się że odkładasz na wiosnę sadzenie kolejnych róż. W końcu dołki pod nie się kopie solidnie, zwłaszcza jeśli trzeba dać lepszej ziemi. Jestem bardzo ciekawa nowego sezonu u Ciebie, tyle się pozmieniało, nowe zakątki będą sobie dojrzewać przez kolejne pory roku. Jedno jest pewne - w sumie to dobrze że idzie zima, wyobrażasz sobie że jej nie ma i pracujesz wciąż na pełnych obrotach? Ja już nie :lol:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Majeczko, no niby nie róże, ale roslinki równie urocze :wink:

Wando, granice może trudno ustalić, ale dla mnie wyszukiwanie kolejnej odmiany, różniącej sie czasem jakimś niewielkim szczegółem tylko dlatego, że nowsza to jest już kolekcjonerstwo. Na szczęście jakoś nie mam takich zapędów. Jeśli odmiana jest ładna, dobrze rosnąca to może być i popularna i starsza, nieistotne. Choć i ja lubie czasem nabyc jakiś rarytasik, byle nie za kosmiczna cenę.

Ryszardzie witam w moim ogrodzie. Mam nadzieję, że czasem zaglądniesz nie tylko dla berberysów :)
Ten berberys o który pytasz to Golden Torch. Liście w sezonie są seledynowo żółte. Piekny, nie przypala się w słońcu. Poszukam zdjęć z wiosny i lata.
Ostatni to Orange Beskid a przynajmniej taki kupowalam. Co prawda nie ma zielonej obwódki na lisciach, ale podobno tak może sie zdażyć. Poczekam do przyszlego roku. Dorasta do 100cm.

Jola, jakiego? Bardzo, bardzo lubię berberysy. Musze zrobić inwentaryzację moich ogrodowych. bardzo chciałabym posadzić jeszcze Marię i Erectę ale zwłaszcza na tego drugiego nie bardzo mam miejsce :(

Marta, poczytałam, rzeczywiście ciekawie to wygląda. Tym bardziej, że podobno niszczy skrzyp. który u mnie szaleje :evil: Co prawda i ja niechętnie stosuję takie środki w ogrodzie. Staram się dokładnie oczyszczać miejsce pod nowe nasadzenia a potem zostaje plewienie. Najbardziej obawiam sie perzu, zobaczymy co będzie sie działo w przyszłym roku.
zastanawiam sie czy dobrze zrozumialam ulotkę :roll: Tworzy powłoke na glebie? to znaczy, ze co? Posmarować :;230

Agnieszko polecam. Niektóre odmiany sa maleńkie, wielkości np kępy żurawki. Taki Bagatelle dorasta tylko do 30-40 cm.

Aniu, przyznam sie szczerze, że jestem juz zmęczona pracami ogrodowymi i z ulgą przywitam koniec sezonu. Zostały co prawda liście do sprzątnięcia, ale to już drobnostka, jeden dzień grabienia. Czekam aż wszystkie opadna i załatwię to za jednym zamachem.
Powinnam co prawda zrobić porządek w jeziorku przed zimą, ale nie wiem czy się zmobilizuję :oops:

Kilka jesiennych impresji. Liście lecą na potęgę, już wkrótce drzewa i krzewy będą gołe.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie już gołe.
Właściwie to śnieg już może padać, bo strasznie pusto w ogrodzie się zrobiło.
Wygląda jak wygolona łąka.
Trochę to przygnębiające. :?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tajemniczy ogród :D Niezwykły jesienny klimat. Róże jednak potrafią zadziwić-kwitną mimo zimna.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

dodad pisze: Obrazek
Dorotko, co to za piękność?
Matrix2
500p
500p

Post »

Dorotko jak już znalazłem Twój wątek i mam go zaznaczony będę częstym gościem i serdecznie dziękuję za zaproszenie :)
dziękuję również za podanie nazw berberysów z wiosną zaczynam polowanie na oba, nie wypada mieszkać w Beskidach i nie mieć Orange Beskid ;)
Rysiek
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczności berberysowe, tak łądnie skomponowane z innymi nasadzeniami na rabatce. Wiesz, jeśli chodzi o Erectę, to on wydaje się nie wymagać zbyt dużo miejsca - ma charakterystyczny kolumnowy pokrój, chyba że w późniejszym wieku bardziej się rozrasta na boki. Ale to ładna odmiana, różnie sie wybarwia w zależności od stanowiska.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Dorotko, śliczne jesienne impresje. Najładniejsza ta pierwsza fotka z oczkiem i trawami. Na przyszły rok do kalendarza w sam raz. ;:63 Na jednym zdjęciu widać, że szykujesz megakamienną ścieżkę. Ślicznie się zapowiada.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

dodad pisze:Tworzy powłokę na glebie? to znaczy, ze co? Posmarować :;230
Popryskać! :) I nic się przez tę powłokę nie przedostanie! Odważyłam się w tamtym roku popryskać nową rabatę z hostami, bo hosty takie do traw niepodobne, bo z liliowcami to już różnie może być :;230 i naprawdę miałam na tej rabacie święty spokój...Żadnej trawowej ekspansji!
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Grażynko pusto? u ciebie? to chyba niemożliwe :wink:
Śnieg jeszcze trochę niech się wstrzyma :wink:

Ewcia, to niestety już ostanie podrygi róż, przynajmniej u mnie.
Ogród powoli szykuje się do snu.

Asia, będziesz się nią zachwycać w przyszłym roku. To Piruette ;:167 Wspaniała róża ;:108

Ryśku, będzie mi miło. Berberysy naprawdę warto posadzić, będziesz zadowolony. Ja też zamierzam jeszcze troche dosadzić.
W której części Beskidów mieszkasz?

Aga, Erecta początkowo jest wąska, ale widziałam okaz kilkuletni, który jednak wymaga troche miejsca. Cóz mam cała zimę na przemyślenia :wink:
Wiesz, podobają mi się jednorodne nasadzenia, ale jakoś nie mogę wprowadzić takich u siebie w ogrodzie ;:224 Więc staram sie komponować roslinki, które mi się podobają w jakieś ciekawe układy. Czasem wyjdzie fajnie, czasem mniej, ale od czego łopata :;230
W każdym bądź razie dziękuję za miłe słowa.

Romku, dziękuję, mimo wszystko lubię jesień. Zdjęcia teraz wychodzą znacznie ładniejsze niż latem w ostrym słońcu.
Kamienna ścieżka to króciutkie dojście do placyku pod łukiem z rózami. Docelowo ma tam stać ławeczka. No chyba, że przez zimę kaiś inny pomysł się urodzi :;230

Marta, chyba zrobię taki eksperyment, zimą rozglądnę sie za tym preparatem. Róże też niepodobne do trawy, może by popryskać między ;:224

Na dobranoc żurawki w zachwycających barwach
Obrazek

Obrazek

Kiścień
Obrazek

i powojnik :)
Obrazek
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Matrix2
500p
500p

Post »

Dorotko ja w Beskidzie Śląskim mieszkam :)
Rysiek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”