Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

A ja czytałam w wątku o tych wieńcowych, że się je wykopuje na zimę. A ja też niestety posadziłam Anemon Mount Everest, wykiełkowały mu listki i teraz nie wiem, co z nim robić...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

DALA ? wiesz, Dalu, często pokazywane portrety roślin wiążą się trochę z tym,że sporo jest wśród nas osób z zacięciem kolekcjonera. A trochę z tym,że wiele naszych ogrodów jest młodych, w których na spektakularne efekty szerszych ujęć trzeba poczekać.
Ja też , naturalnie, pokazuje to, co uważam za najładniejsze, a nowo tworzone rabaty raczej po kawałku. Ale generalnie na pewno od pojedynczej rośliny ważniejszy jest dla mnie harmonijna kompozycja, jaką ta roślina współtworzy. Dlatego , tak jak Ty, lubię oglądać grupy roślin. Ileż pomysłów na ich utworzenie zaczerpnęłam z forumowych ogrodów...!

ATKA-A1 ? cieszę się,że lubisz mój strumyk, Beato. Jego zagospodarowanie było dużym przedsięwzięciem. Obawiając się ?inżynieryjnych? prac, zaprosiłam fachowców do pomocy

KLAMBER ? mnie takie zdjęcia , ilustrujące etapy powstawania ogrodu, napawają zawsze optymizmem, Robercie. Jakoś łatwiej mi wtedy uwierzyć,że uda mi się zrealizować plany i marzenia. Planuję na przełomie roku zrobić takie historyczne ujęcia różnych fragmentów ogrodu.
Ja też uważam,że ogród ze zróżnicowanym ukształtowaniem terenu jest ciekawszy, ale akurat przy strumieniu wolałabym , żeby było płasko. Łatwiej (i taniej) byłoby zagospodarować brzegi...woda byłaby bardziej widoczna, można by porobić zatoczki... No, ale jest, jak jest i bardzo się cieszę,że Ci się podoba!
Jak wiesz, jest to rów melioracyjny, woda płynie bez przerwy, kilka razy w roku nawet bardzo duża. Kilka lat temu zdarzały się okresy,że na dzień, dwa woda wysychała, ostatnio nie. Ale , oczywiście w upały nie płynie jej za dużo.
Jeżówki odkryłam dzięki forum niedawno. W tym sezonie posadziłam kępę, a w zeszłym też kilka sztuk. Wszystkie są białe. Różowego koloru nie lubię. Wiem,że sa teraz inne piękne barwy, ale trochę się boję, czy takie nowości odnajdą się w moim ogrodzie. Myślisz,że te nowe odmiany też są dla mnie? Co o tym sądzisz? Może bym więcej dosadziła.

E-BABCIA ? Jadziu, witam Cię serdecznie w moim ogrodzie!
Dziękuję za ciepłe słowa. Dla mnie mój ogród jest cudowny i jedyny, ale wiem,że tak naprawdę do raju mu daleko...Cały czas go tworzę i zagospodarowuję, wiele mam jeszcze do zrobienia. Ale jeśli raj to miejsce, gdzie czujemy się bezpieczni i szczęśliwi ? to tak, mieszkam w raju.
Jestem przekonana,że Twój ogródek też jest dla Ciebie takim zaczarowanym miejscem. I że dbając o niego, czynisz go coraz piękniejszym! A piękno ma różne oblicza...
Zapraszam ponownie!

SURE ? szkoda,że wcześniej nie trafiłam do tego wątku, Agato. Nie kupiłabym tych zawilców. Zapytaj w tym wątku, czy trzeba go wykopać. A na pewno okryj go grubą warstwą kompostu i kory, może się obudzi wiosną.

Kochani, przeczytałam,że wątek nie powinien przekraczać 80stron, a nawet mniej, więc zamykam część drugą !

Na podsumowanie minionego roku i sezon 2012 zapraszam do nowej części trzeciej :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49375
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”