U mnie tylu gości a mnie nie ma
Nesuniaaa,alunia
AnnaL u mnie Ascocentrum miniatum jeszcze nie kwitło i pewnie nie szybko to nastąpi.KOrzenie miało bardzo zaschniete,część z nich musiałam wyciąć.Keiki dopiero teraz produkują korzonki więc muszę je zostawić przy roślinie matecznej.Ale rosną i korzonki i listki więc jestem dobrej myśli.
Kasia74 nie znam koloru dendrobiun nobile ale w szybkim czasie się o tym przekonamy
JAKUCH mam nadzieje,że do Ciebie też trafi jakieś nasionko ale nie chcę nic obiecywać,musze roślinie dac czas na zawiązanie owoców.Jeżeli masz taką możliwość to na okres zimy przestaw Cymbidium w zimniejsze miejsce.Chociaż mnie się wydaje,że jemu jest potrzebny okres suszy ( u mnie 6 tyg.) przy równoczesnej różnicy temperatur!!! między dniem a nocą.Po tym okresie suszy zostało solidnie podlane ( 30 min. stało w wodzie).W kolejnej kąpieli dostało porcje nawozu z przewagą potasu. Częstotliwość podlewania różna,przecież padały deszcze to go nie podlewałam.Wiatr go wytarmosił solidnie na wszystkie strony!! A potem stało w słońcu wrześniowym i pażdziernikowym aż ma smugi na liściach

Widzisz Jadziu ono zostało po prostu sponiewierane i to mu się spodobało.