Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Dusiu- Jesteś Ekspertem Vand Dlatego cenię sobie Twoje zdanie. 100zł na Vandę niekwitnącą nie wydam, wolę poczekać, może gdzieś uda mi się dopaść w dobrej formie Vandę za 50-80zł
Na wystawach czasami też są przekwitnięte, w róznych cenach. Wiem, że kwitnące są zwykle od 90 do 200, zależy, u kogo i jakie (wiadomo, że najdrożej jest zawsze w orchidsklepiku). Ale jak nie chce ci się czekac na wystawy, czesto bywają Vandy na all... (choć główie sadzonki, ale dorosłe też), ewentualnie w LM, ale niezbyt często, widzialam tam może ze 3 razy...
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aneczko- jeszcze Zdążyłaś przed "zamknięciem" wątku. Myślę, że po przeprowadzce storczyków do mieszkania, założę nowy wątek, żeby nie przekroczyć limitu 90 stron ;) I zacznę nową porę roku w nowym wątku... ;:108

Dusiu- wybieram się do Kraka w najbliższy weekend, może będę w LM. na razie się rozglądam, nie zamierzam kupić pierwszej, lepszej Vandzi. Wolę poczekać, i wtedy kupić ładną i zdrową roślinkę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No jeśli chodzi o Vandy, to muszą być zdrowe i dobrze ukorzenione, bo to nie są najtańsze storczyki, ale jak się trafi na dobrą roślinę, to może żyć długie lata, myślę, że dłużej niż Phalaenopsis, bo one są dość krótkotrwałe, wystarczy trochę wody za dużo i gniją, a teraz są jeszcze te choroby...
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko będę o niego walczyć ;:108 Chyba, że znajdę jakieś nowe plamy to od razu go spalę... nie będę ryzykować kolekcji dla keiki.. :?
Ładne fotki Ci wyszły tej hybrydki różowej.. wyglądają jakby o zachodzie słońca były robione :wink:
Pięknie Ci Vanda obrasta... hmmmm chciałabym mieć Vandę :D Ale to marzenie spełnię za kilka lat ;:108
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko, ten sułtan wspaniale wygląda w zachodzącym słońcu. :D
Dzięki za tą fotkę. ;:196
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- i tu Masz rację, jak zdrowe korzonki, to zdrowa roślinka ;) Za takową Vandą się będę rozglądać ;:108

Zabka_Monis- też uważnie oglądam moje storczysie, bardzo się boję choróbska. Chyba postąpiłabym podobnie, mimo, że żal by mi było MM, ale...kolekcja ważniejsza ;) Też zabiłam swoją bellinkę, a jak mi było szkoda ją wyrzucić eh... ;) Może kiedyś sprawię sobie drugą ;:108

Joane- nie ma za co. To były sekundy...jakąś minutę później słońce już zaszło i fotki by nie było, gdyby nie to, że aparat był "pod ręką" ;)

Stali Bywalcy Wiedzą, że mam zamiar sobie sprawić kolejną półeczkę-kwietnik. Otóż dziś została zaprojektowana, deski pocięte i wieczorkiem będę je czyścić papierem ściernym i malować pierwszy raz. Oto projekt rozrysowany <mam tylko czarno-białą drukarkę, dlatego nie ma kolorów>:

Obrazek

Dziś też przyszła paczusia z wymiany, a w niej dwie nowości. Goska1307 Przysłała mi żółte dendrobium nobile i mały bonusik dostałam w postaci dendr. Berry Oda. Mam go już od Celinki, ale i tak się cieszę. Będą sobie we trójeczkę w jednej doniczce rosnąć <Berry Oda oczywiście>:

Obrazek

Wieczorkiem jeszcze tu wpadnę poczytać Wasze wątki...a póki co, praca nad kwietnikiem mnie czeka ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa- i tu Masz rację, jak zdrowe korzonki, to zdrowa roślinka Za takową Vandą się będę rozglądać
Najlepiej żeby te korzonki były grube, im grubsze i liczniejsze, tym lepiej. Nie waro brac rośliny, która ma wszystkie korzonki cieniutkie jak niteczki i żadnych grubych, bo taka może nie przezyć, jeśli nie puści grubych korzeni, bo te cieńkie bardzo szybko usychają. U moich Vand zostały już tylko te grubsze, bo te cieniutkie, suche poucinałam, bo nie pobierały wody. Jeśli po zamoczeniu korzonek robi się zielony, to bardzo dobrze, jeśli żołty lub brązowy, to źle, tak jak u Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za rady Dusia- mogą się przydać w sobotę, jak będę w LM :D
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli będą Vandy, to w pierwszej kolejności patrz własnie na korzenie i liscie, dopiero potem na kwiaty :). Im lepszy stan rośliny tym większa pewność, że długo pożyje, pod warunkiem, że jej nie zmarnujemy (tzn. przy kąpieli trzeba bardzo uważać, żeby woda nie została w liściach i starac się unikać deszczówki, bo 2 zdrowe Vandy bardzo szybko mi po niej padły).
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Ładne, duże roślinki dostałaś. Niech Ci zdrowo rosną. ;:138 ;:138 ;:138
Piękną półeczkę sklejasz. Przyjemnej pracy.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Ta półeczka to pewnie już gotowa :) Tytanie pracy :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane- ładne roślinki to prawda. Ale dendrobium na dzaiałkę już nie wywożę. Będzie wisieć w nowej półeczce w oknie, które jest uchylne. Czyli będzie "przewietrzane".

Beatrice- jeszcze nie gotowa ;)

Ale Dziewczyny powiem Wam tak. Uwielbiam chodzić po sklepach z częściami samochodowymi i budowlanymi. Już parę razy dostałam "śrubki" za darmo :D A wczoraj Panowie Doradzili mi, jak połączyć łańcuszek z hakiem do kwietnika. Pozostaje pomalować po raz drugi deseczki, skręcić i powiesić półeczkę. Może jutro już storczyki przyjadą do mieszkania i "dostaną" nowe lokum... Poza tym ta druga, dłuższa półeczka jeszcze w tym roku powisi, ale na następny sezon zrobię sobie nową, szerszą półeczkę na dwa rzędy storczyków. Wtedy zmieści się w niej nie 6 doniczek, a 12... ;:224
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Justynko gratuluję zgrabnych rączek ;:196 półeczka się szykuje jak się patrzy no no jak pokażesz efekt końcowy to będzie widok. ;:108 Już nie mogę się doczekać ;:65 A nowości masz śliczne, zdrowe i niech rosną i kwitną a my zobaczymy ich kwiatuchy. ;:77
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

A na czym najlepiej powiesić taką półeczkę? :D
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Justynko zdolniacha z Ciebie ;:63
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”