Dookoła domu - raistand - 2009
- ursulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 paź 2009, o 23:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dookoła domu - raistand - 2009
Witaj Andrzeju! Oj, nie rozpieszcza nas pogoda... Większość irysów w moim ogrodzie się wyłożyła, a płatki ich kwiatów są aż przezroczyste od deszczu.
Jak tam Twoje powojniki? U mnie kwitnie Nelly Moser, Multi Blue i Warszawska Nike. Ta ostatnia zaskoczyła mnie kompletnie swoją aksamitną urodą - na zdjęciach nie wygląda aż tak smacznie. Przepiękny powojnik.
Pozdrawiam - Ula
Jak tam Twoje powojniki? U mnie kwitnie Nelly Moser, Multi Blue i Warszawska Nike. Ta ostatnia zaskoczyła mnie kompletnie swoją aksamitną urodą - na zdjęciach nie wygląda aż tak smacznie. Przepiękny powojnik.
Pozdrawiam - Ula
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Jak Ewelina zakwitnie wstawisz zdjecia? Jestem jej bardzo ciekawa. Pamiętasz ile za nią płaciłeś?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Andrzeju, jeśli foto oddaje prawdziwe kolory, to ten czerwony irys jest fantastycznie płomienny.
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam ale on nie jest czerwony tylko brązowo jakiśtam...maribat pisze:Andrzeju, jeśli foto oddaje prawdziwe kolory, to ten czerwony irys jest fantastycznie płomienny.

Kolory są w miarę dobrze odwzorowane... Może masz zbyt intensywnie ustawione kolory na monitorze?
Ewelinę jak zakwitnie to oczywiście pokażę. Płaciłem za nią coś ok. 20-30 złotych. Szkoda, że nie zakwitnie Coral Sunset... Duże kłącze było ale nie ma ochoty wiązać pąków.
Ursulko, powojniki sobie rosną. Kwiaty też będą. Pafar i Blue Light mają już pączki więc nawet będę miał co pokazać. Reszta to późno kwitnące i viticella więc chyba jeszcze mają czas na wiązanie pączków. Zastanawiam się nad dokupieniem i dosadzeniem Mazur, bo mam jednego a chciałbym mieć większy krzaczek, a tuż obok mnie się pojawiły...
Może faktycznie to nie czerwień, ale i tak jest płomieniście cudnyraistand pisze:maribat pisze: on nie jest czerwony tylko brązowo jakiśtam...![]()

wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Andrzej u mnie też zakwitły 2 maki różowy i biało czerwony , kilka nie zakwitnie
bo przesadzałam wiosną teraz już nie będę przesadzać żeby mi co rok kwitły .
Genia
bo przesadzałam wiosną teraz już nie będę przesadzać żeby mi co rok kwitły .
Genia
- ursulka
Witaj Andrzeju! Spieszę donieść, że fajne powojniki są w ogrodnictwie koło okrąglaka
W bardzo przyzwoitej cenie (16,50 zł)... Dzisiaj zaszalałam nieco i nabyłam kilka
W tym przecudnej urody Veronika's Choice.
No i są tam też piwonie drzewiaste - żółte i maroon, bardzo przepięknej jakości. Sadzonki mają dużą ilość pąków pędowych, wyglądają całkiem nieźle. Nie nabyłam niestety - bo juz nie mam gdzie wetknąć. Pozostaje mi tylko rozrastać się wzwyż
- stąd powojnikowe zakupy.
Pozdrawiam - Ula

No i są tam też piwonie drzewiaste - żółte i maroon, bardzo przepięknej jakości. Sadzonki mają dużą ilość pąków pędowych, wyglądają całkiem nieźle. Nie nabyłam niestety - bo juz nie mam gdzie wetknąć. Pozostaje mi tylko rozrastać się wzwyż

Pozdrawiam - Ula
- raistand
Gieniu - u mnie powinien zakwitnie jeszcze jeden mak. Też kupowany jako sadzonka. Te kupione w kłączach rosną ale słabiutko. To znaczy nie na tyle dobrze, żeby wydać kwiaty.
Przy okazji. Czy orliki po kwitnieniu zasychają?!
ursulko - tam przy okrąglaku to jest bardzo fajne miejsce. Widziałem te powojniki ale na razie przystopowałem. Zobaczę jak będą sobie radziły posadzone. (Chociaż nad Weroniką się zastanawiam ;))
Miałem już nie narzekać ale... W piątek troszkę popieliłem. Nie żeby tak powyrywać wszystkie chwasty, o nie. Ale te największe mi się udało. Pozachwycałem się też trochę hostą Lime Fizz. Mam ją od jakiegoś czasu ale do tej pory to były dwa listki na krzyż, a w tym roku zrobiła się ładna, miła dla oka kępka. Wczoraj idę do niej z aparatem, żeby się pochwalić i proszę...

Obraz nędzy i rozpaczy.
Jakiś kot sobie zrobił... No wiecie co...
A czereśnie w tym roku to totalna porażka.
Dla równowagi...

Przy okazji. Czy orliki po kwitnieniu zasychają?!
ursulko - tam przy okrąglaku to jest bardzo fajne miejsce. Widziałem te powojniki ale na razie przystopowałem. Zobaczę jak będą sobie radziły posadzone. (Chociaż nad Weroniką się zastanawiam ;))
Miałem już nie narzekać ale... W piątek troszkę popieliłem. Nie żeby tak powyrywać wszystkie chwasty, o nie. Ale te największe mi się udało. Pozachwycałem się też trochę hostą Lime Fizz. Mam ją od jakiegoś czasu ale do tej pory to były dwa listki na krzyż, a w tym roku zrobiła się ładna, miła dla oka kępka. Wczoraj idę do niej z aparatem, żeby się pochwalić i proszę...

Obraz nędzy i rozpaczy.
Jakiś kot sobie zrobił... No wiecie co...

A czereśnie w tym roku to totalna porażka.

Dla równowagi...

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Andrzeju, u mnie koty nie tylko to robią co pokazujesz, ale często są walki i wtedy już niewiele zostaje z tych zielonych co tam rosły ... 

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
No ja nie wiem czy to kot czy nie dzikie gołębie.
One też potrafią. U mnie objadają groch i nawet pory, o włochatych kwiatach nie wspomnę, to i może funkie im smakują. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- e-genia
Andrzej ja do zeszłego roku zawsze po kwitnieniu obcinałam i kwiatostany i liści od orlików one po pewnym czasie wypuszczały młode zdrowe liście bo teraz rzeczywiście szpecą rabaty , ja muszę trzyma aż nasiona dojrzeją potem też je zetnę razem z liśćmi .
Genia
Genia
- raistand
Wiesiu o tym nie pomyślałem... Faktycznie jakby ta cała banda przyszła do mnie tłuc się to... chyba nie miałbym czego zbierać.
Aniu to nie gołębie. Gołębie nie pozostawiają takich pozostałości... <Fotki nie będzie>
Gieniu pytam o orliki bo jakoś nie zwracałem uwagi na to co się dzieje po kwitnieniu a teraz widzę i nie wiem czy tak ma być czy te moje mają z sucho. Tylko, że jeszcze nie miały czasu mieć za sucho. Upał dopiero od wczoraj.

Rainforest Sunrise - toleruje słonce

Begonie z targowiska. Oparły się pogodzie i sobie kwitną... Widzę, że nie ma sensu kupować cebul w markecie. Zysk żaden a efekty niewspółmierne.

Aniu to nie gołębie. Gołębie nie pozostawiają takich pozostałości... <Fotki nie będzie>

Gieniu pytam o orliki bo jakoś nie zwracałem uwagi na to co się dzieje po kwitnieniu a teraz widzę i nie wiem czy tak ma być czy te moje mają z sucho. Tylko, że jeszcze nie miały czasu mieć za sucho. Upał dopiero od wczoraj.

Rainforest Sunrise - toleruje słonce

Begonie z targowiska. Oparły się pogodzie i sobie kwitną... Widzę, że nie ma sensu kupować cebul w markecie. Zysk żaden a efekty niewspółmierne.
- e-genia
Andrzej begonie zawsze kupuję kwitnące na targowisku , w tym roku wszystkie zeszłoroczne wzeszły mi i nie kupowałam pięknie teraz kwitną .
Genia
Genia

- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Andrzeju, ta hosta na słonko ma super fakturę i kolor liści. Piękna.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- ursulka
Hmmm, koty - powiadasz... I zostawiły "prezencik'? Oj, niedobrze, niedobrze. Z obserwacji mojego egzemplarza (maine coon imieniem Maniek) wiem, że jeśli jakieś miejsce zaznaczone przez kota (prezencikiem), to bankowo inne koty w tym samym miejscu zechcą zostawić swój osobisty ślad.
Ja mam opanowane dwie metody.
Pierwsza polega na tym, że składuję prezenciki w jednym strategicznym miejscu - wtedy koty tam przychodzą i nie szaleją po całym ogrodzie.
A druga polega na tym, że bardzo często rozsypuję po ogrodzie różne zioła w proszku. Koty bardzo nie lubią zapachu pieprzu, curry i innych świdrujących w kocim nosie pylistych przypraw. Kiedyś miałam indyjską przyprawę garam masala, która się nieco przeterminowała. Baaardzo intensywny zapach! No, a po posypaniu rabatek - nawet mój kot nie chciał chodzić do ogrodu! Metoda skuteczna, ale tylko do pierwszej ulewy, później trzeba ponowić sypanie.
A Veronica's Choice chcę posadzić w komplecie razem z Pafar. Co myślisz?
Pozdrawiam - Ula
Ja mam opanowane dwie metody.
Pierwsza polega na tym, że składuję prezenciki w jednym strategicznym miejscu - wtedy koty tam przychodzą i nie szaleją po całym ogrodzie.
A druga polega na tym, że bardzo często rozsypuję po ogrodzie różne zioła w proszku. Koty bardzo nie lubią zapachu pieprzu, curry i innych świdrujących w kocim nosie pylistych przypraw. Kiedyś miałam indyjską przyprawę garam masala, która się nieco przeterminowała. Baaardzo intensywny zapach! No, a po posypaniu rabatek - nawet mój kot nie chciał chodzić do ogrodu! Metoda skuteczna, ale tylko do pierwszej ulewy, później trzeba ponowić sypanie.
A Veronica's Choice chcę posadzić w komplecie razem z Pafar. Co myślisz?
Pozdrawiam - Ula