Ranczo Nokły - Tadeusz48

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeuszu pieris jest przesliczny nawet nie wiedziałm że kwitnie tak ładnie, ja swojego posadziłam dopiero wiosną tego roku i nie kwitł :roll: może więc w przyszłym ....
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Tadeuszu w Twoim ogrodzie czuję się jak w botanicznym, tyle masz różności a iglaki takie ciekawe i niezwykłe, ten ostatni Kuningamia jest taki piękny i niespotykany, dotąd jeszcze nie widziałam takiego, ciekawa jestem jakie one duże rosną. Pozdrawiam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GRZEGORZU- dziękuję za odwiedziny,ja też je lubię, mam je 4 odmiany, ale tylko jedną kwaśnolubną .

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, modlitwa nie zaszkodzi, ja też mam nadzieję że chociaż jedna sadzonka się ukorzeni, już mi się udawało.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, pieris u nas rośnie przed domkiem i pnącą różą, w pełnym słońcu, ale osłonięty z pozostałych stron. Na zimę ( tak samo jak i sośnicę) zabezpieczyłem w ten sposób , że dookoła rośliny wbiłem pionowo wysokie paliki, wokół palików owinąłem kilkakrotnie włókninę której wysokość jest większa od palików o około pół metra. W środku nigdzie włóknina nie dotyka rośliny, górą w tej chwili nic nie osłania rośliny, półmetrowa warstwa włókniny zwisa na zewnątrz osłony i w każdej chwili mogę nią okryć z góry roślinę pierisa, ( i sośnicę)

GENIU- dziękuję za spacer po ogrodzie, pieris jest pięknym krzewem( jest kilka odmian), rośnie w kwaśnej ziemi, jego wysokość , raczej z trudem przekracza jednego metra.

ISIU- dziękuję za wizytę w ogrodzie,trudno wymagać od rośliny by tak szybko kwitł, uważam że ładniejszą ozdobą są rosnące liście, w ciągu roku roślina dwukrotnie ( czasami trzy razy) wytwarza nowe przyrosty, co powoduje że długo na roślinie są czerwone listki.

IRENO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,staram się by w naszym ogrodzie rosło dużo roślin o ciekawym wyglądzie lub ładnie kwitnących, dużo z tych roślin jest z klimatu cieplejszego niż czasami zdarzają się w naszej okolicy, ogród już ma 10 lat i zaczynają spełniać swoje zadanie posadzone rośliny osłonowe od strony zachodniej, północnej i wschodniej, mam nadzieję że te osłony spełnią swoje zadanie podczas zimowej aury. Co do wysokości kuningamii, to w fachowych opisach podają że mogą urosnąć w naszym klimacie do 10 metrów, ale dotychczas najwyższe w Polsce mają 2 metry wysokości( wyżej podałem link do strony internetowej kuningamii).

Dzisiaj ( jako przedostatnią roślinę) przedstawię szczególnie przeze mnie cenioną roślinkę :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tadeuszu-Sośnica piękna, a czy pachnie?U Was jest dużo ciekawiej jak w ogrodzie botanicznym i na dodatek zwiedzanie indywidualne.Chętnie tu wracam.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Kolejna roślina, której nie znam... Za każdym wejściem do Twojego ogrodu się dokształcam :D .
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeusz tą sośnicą to mnie powaliłeś, jest piękna.Widać że warunki w Twoim ogrodzie jej odpowiadaja, panuje tam odpowiedni klimat/ duże skupisko drzew i wilgoć / którą dostarczają zbiorniki wodne. Gratuluję.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz
moim zdaniem (to trzy od końca)...- to jest ta sama roślinka :?:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EWO- dziękuję za odwiedziny, wiesz co, sośnica jest tak piękny drzewem, że nawet mi nie przyszło do głowy sprawdzać, czy jeszcze pachnie, często przechodząc obok niej nie odczułem dochodzących od niej zapachów, pewnie wydziela jakiś zapach, ale dopiero po roztarciu kawałka roślinki. Zapraszam do zwiedzania indywidualnego, teraz( na zaraz po Świętach) w czasie zimy można ,spacerując po ogrodzie i mając więcej czasu , można więcej zobaczyć.

ASIU- dziękuję za odwiedziny w ogrodzie, mam dużo ciekawych roślin, dużo z nich pokazałem latem, w czasie natłoku rozmaitych zdjęć na wielu ogrodach, zapraszam teraz( gdy posucha zdjęć na wielu ogrodach Forum) do ponownego przejrzenia zdjęć naszego ogrodu.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, sośnica jest moją oblubienicą w ogrodzie, pięknie rośnie, w ogrodzie jest duża wilgotność, która jej odpowiada, rośnie w pełnym nasłonecznieniu, osłonięta z pozostałych stron., w tym roku widziałem sadzonki sośnicy w Centrum Ogrodniczym przy Zemborzyckiej w Lublinie, kosztowały od 150 zł wzwyż, zależnie od wielkości rośliny.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, na wszystkich dwunastu zdjęciach jest ta sama roślina, w różnych fazach wzrostu w tym roku.

Kończąc prezentację naszych roślinek rosnących aktualnie w naszym ogrodzie chciałbym przedstawić zdjęcia wrzosów i wrzośców. Na rabacie rośnie 30 odmian wrzosów, 20 odmian wrzośców , 3 odmiany hebe, oraz dwie odmiany azali japońskich( o kwiatach koloru fioletowego i czerwonego)

Poza przedstawionymi powyżej roślinami w naszym ogrodzie rosną jako osłony od wschodu, północy i zachodu; olchy, leszczyna,rodzime sosny, świerki i jodły. brzozy i czerwono listne dęby oraz jarzębina.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeuszu
Piękna uczta dla moich oczu. Ale masz piękne te wrzosy dzięki że pomyślałeś żeby wkleić te zdjęcia.
Genia
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Tadeuszu! Teraz w końcu naprawdę zrozumiałam tę miłość do wrzosów, w całości widząc zaaranżowane wrzosowisko, ale w ogrodzie! Coś pięknego! Nie wiedziałam, że istnieje aż tyle odmian w Polsce!I że mogą stworzyć tak różnorodną rabatę z prawie samych wrzosów! I być taka kolorowa i różnorodna!
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

O rany.....ale te wrzosowiska mnie poruszyły.....są piękne ;:215
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Tadeuszu jestem zauroczona Twoją rabatą wrzosowo-wrzoścową, coś pięknego
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz
...ach, ach, i jeszcze raz ach...i to tak przed zbliżającymi się Świętami -
piękna prezentacja i to w jak wykwintnym stylu przedstawiona.
Ja odniosłam wrażenie, jakbyś miał się z nami w tym starym Roku żegnać.
...oj myślę, że jeszcze nie raz nas czymś zaskoczysz :?:
Pokazuj nam dalej swoje cudeńka, bo chyba nie tylko ja czekam.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

tadeusz48 pisze:EWO- dziękuję za odwiedziny, wiesz co, sośnica jest tak piękny drzewem, że nawet mi nie przyszło do głowy sprawdzać, czy jeszcze pachnie, często przechodząc obok niej nie odczułem dochodzących od niej zapachów, pewnie wydziela jakiś zapach, ale dopiero po roztarciu kawałka roślinki. Zapraszam do zwiedzania indywidualnego, teraz( na zaraz po Świętach) w czasie zimy można ,spacerując po ogrodzie i mając więcej czasu , można więcej zobaczyć.

ASIU- dziękuję za odwiedziny w ogrodzie, mam dużo ciekawych roślin, dużo z nich pokazałem latem, w czasie natłoku rozmaitych zdjęć na wielu ogrodach, zapraszam teraz( gdy posucha zdjęć na wielu ogrodach Forum) do ponownego przejrzenia zdjęć naszego ogrodu.

ZENKU- dziękuję za odwiedziny, sośnica jest moją oblubienicą w ogrodzie, pięknie rośnie, w ogrodzie jest duża wilgotność, która jej odpowiada, rośnie w pełnym nasłonecznieniu, osłonięta z pozostałych stron., w tym roku widziałem sadzonki sośnicy w Centrum Ogrodniczym przy Zemborzyckiej w Lublinie, kosztowały od 150 zł wzwyż, zależnie od wielkości rośliny.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, na wszystkich dwunastu zdjęciach jest ta sama roślina, w różnych fazach wzrostu w tym roku.

Kończąc prezentację naszych roślinek rosnących aktualnie w naszym ogrodzie chciałbym przedstawić zdjęcia wrzosów i wrzośców. Na rabacie rośnie 30 odmian wrzosów, 20 odmian wrzośców , 3 odmiany hebe, oraz dwie odmiany azali japońskich( o kwiatach koloru fioletowego i czerwonego)

Poza przedstawionymi powyżej roślinami w naszym ogrodzie rosną jako osłony od wschodu, północy i zachodu; olchy, leszczyna,rodzime sosny, świerki i jodły. brzozy i czerwono listne dęby oraz jarzębina.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Przemyślę i dam znać na pw!
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GENIU , AGNIESZKO, BARBARO, AGNESS - dziękuję za odwiedziny, wrzośce kwitną wiosną, wrzosy wczesną jesienią i na rabacie przez długi czas jest kolorowo, odmian wrzosów i wrzośców jest mnóstwo,praktycznie każdy kolor jest dostępny .

ZYTO- dziękuję za odwiedziny,
Ja odniosłam wrażenie, jakbyś miał się z nami w tym starym Roku żegnać.
Nie mam zamiaru się żegnać w Starym Roku, ale faktem jest że skończyły mi się bieżące zdjęcia, pokazałem już wszystkie rośliny (drzewa, krzewy i iglaki) rosnące na naszej działce.

EWO- dziękuję za odwiedziny, zapraszam do dalszych odwiedzin.

Mam dużo zdjęć archiwalnych i je teraz chciałbym przedstawić. Większą ilość zdjęć z ogrodu została zrobiona na ogrodzie, gdy pojawiły się tam nasze wnuki w 2005 roku. Niby, to niedawno, ledwo trzy lata temu, ale na podstawie tych zdjęć widać jak nasze wnuki urosły, i razem z nimi urosły roślinki. Na zdjęciach tych widać głównie nasze wnuki, bo to im robiono zdjęcia, przy okazji widać również jak wyglądał ogród w 2005 roku. Główną zmianą ( oprócz wielkości roślin ) jest to że wtedy nie było jeszcze na ogrodzie wydzielonych rabat, tylko rośliny rosły na trawniku. Zapraszam do oglądania i wspomnień.

2005 ROK w OGRODZIE

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”