Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beatko Andrzejku ja też słyszałam, że koper wysiany na jesieni o wiele ładniej rośnie.
Więc w tym roku mam zamiar i ja taki eksperyment zrobić...może się uda ;:306
A tak nawiasem mówiac cieszę, się, że mogłam Cię odwiedzić Beatko.
No to do miłego i byle do wiosny. ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To i ja biegnę do ogródka, żeby sobie ściąć gałązki forsycji. Niech już będzie namiastka wiosny w domu. Dzięki za przypomnienie. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit Oj to ja chyba sobie tnę gałązkę forsycji do domku .
Twoje takie śliczne. ;:108 ;:108
nie znam tej Irezyny. Ale kolorek to ma żywy cudny .Piękna byłaby do różnych kompozycji :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Halinko, biała zima nie ustępuje. I z tego co czytam to jeszcze w marcu ma padać śnieg w moich okolicach. Na razie mam prognozę do połowy marca a tam codziennie zaznaczony jest śnieg.
Pewnie coś stracę z cebulowych, bo nie przeniosłam tak jak Ty, tulipanów w doniczkach, itp. w cieplejsze miejsce, zostawiłam gdzie były. Ale może dadzą radę na tych większych przymrozkach. / Być może pomyliłam Cię z Ewitą44, bo Ewa na pewno przenosiła doniczki do cieplejszego /.
Dzisiaj jak chodziłam w ogrodzie po śniegu to tak mocno skrzypiało, że od razu sobie pomyślałam, że może wypłoszy to te wstrętne nornice z mojego ogrodu. I w kwestii wytłumaczenia - choć jestem już wiekowa, to skrzypiał śnieg, nie moje kolana ;:oj

Marysiu, tak bardzo podobają mi się wszelkie wierzbowe płotki, szczególnie te niższe. ;:215
Ach, na pewno wyjdą te Twoje płotki wspaniałe!
Pewnie masz jeszcze jakieś inne wierzby niż ta Mt Aso, bo z tej to ja dopiero po trzech latach mogę ścinać gałązki o tej porze roku. Wcześniej dopiero późnym latem jak się rozrosła. A pamiętam, że Ty masz ją młodą, to na płotki chyba byłoby za mało.
Wierzba się dłużej trzyma, bo np. dereń to maksymalnie dwa lata.
O irezynie myślałam jako o jednorocznej, nawet nie wiedziałam, że może być na dłużej w ogrodzie. Dobrze wiedzieć. ;:196

Eluś - no nie może być! Super, że się odezwałaś na FO. ;:196
Z tym koprem to się tak umówmy, że jak mi się nie powiedzie, to Ty się tym nie przejmuj i na jesień koniecznie też siej eksperymentalnie.

Wandziu, nawet kilka takich wiosennych gałązek forsycji potrafi wnieść radość do domu. Długo się trzyma, ta moja nadal wygląda znakomicie.
Kiełki od kilku lat mam z kiełkownicy. Fakt, trzeba pamiętać o codziennym przelewaniu, ale robię to zawsze wieczorem, bo wtedy o tym pamiętam i się udają. Ale na pewno nie rosną mi tak duże te listeczki jak u Twoich, w ziemi.

To rzodkiewka. Ta czerwona jest bardziej ostra.

Obrazek

Obrazek

Aniu, anabuko1 - to zdjęcie z poprzedniego mojego postu nie odzwierciedla aż tak dokładnie jak fantastycznie prezentuje się irezyna w większej grupie. Kolorek ma jeszcze ciekawszy, tzn. nieco ciemniejszy, bardziej bordowy niż ten ciemnoróżowy z fotki.
Forsycja do wazonów - koniecznie i obowiązkowo o tej porze roku! ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Dawno mnie nie było ale nareszcie znalazłam czas i chęci :oops: na forum. Wspaniale ujęłaś zimę w obiektywie ;:138 . Taka warstwa śniegu służy roślinom. Kiełki wyglądają bardzo apetycznie. Naszła mnie na nie ochota od patrzenia ;:173 . Mówisz, że wykorzystujesz kiełkownicę ?? Nie mam takiego sprzętu ale może warto by sobie sprawić ?? Jaką kiełkownicę posiadasz bo widziałam, że są różne rodzaje :roll: . Pozdrawiam cieplutko :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, jednak poczekam z forsycją do marca i zetną tak bliżej Wielkanocy, jak zawsze. ;:108 Teraz zresztą zimą wróciła i nawet nieźle mrozi. ;:333 Niech mrozi, może robactwo szkodliwe wymrozi. ;:303
Kiedyś też bawiłam się w kiełkowanie w kiełkownicy, zaraz potem, jak syn mi taką zafundował. Ostatnio w ogóle zapomniałam, że ją posiadam. ;:306 A kiełki to dobra rzecz, zdrowa. ;:215

Zdrówka. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Beatko zainteresowała mnie ta Irezyna .Czytam o niej może by tak zaprosić ja do mojego ogródka? ;:138
Jak długo u Ciebie już jest ?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pierwszy raz słyszę o irezynie, a tutaj już co poniektórzy mieli ją" kiedyś" ;:306 Chcesz ją siać, czy kupić sadzonki?
Niestety też czytałam o zimie jeszcze w marcu, wolałabym już troszkę wyższe temperatury, ale może jeszcze coś się zmieni?
Fajna ta ciemna rzodkiewka, takich na kiełki jeszcze nie spotkałam. To jakiś konkretny gatunek, czy po prostu czerwona? Kiedyś kiełkowałam masowo, a teraz zupełnie o tym zapomniałam. Chyba czas sobie przypomnieć, bo bardzo je lubiłam na kanapki ;:108
Trzymaj się cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zaległości u Ciebie Beatko ;:196 ;:196 nadrobione teraz trzeba u innych zacząć nadrabiać.Mamy już luty zasuwają te miesiące okropnie i ani się obejrzymy będzie wiosna.Do Ciebie już zawitała za sprawą forsycji i cudnie kwitnących Lewizji.Śniegu miałaś sporo u mnie aż takiej pokrywy nie było ,ale zawsze coś było okryte.Czytałam że miałaś odwiedziny Elusi ojjj super są takie odwiedziny . Wreszcie mam czas na posiedzenie przy kompie i na forum. Brakowało mi tego i to bardzo
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko mam więcej wierzb w tzw polu, przywiozłam kiedyś, kiedyś patyki od Pati i wsadziłam do ziemi. Długo nic z nich nie było, ale teraz mam już prawie wierzby rosochate. Mam jeszcze od kogoś wierzbę z niebieskim nalotem na gałązkach ale one powolutku rośnie tak jak tak z czerwonymi kotkami.
Miłego weekendowania zimowego :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

:wit Witam ;:168
Ogród posypany jest dzisiaj cukrem pudrem. Ale jest dość zimnawo i bardzo mokro.

Ewelinko, ;:196 , biała zima jak na razie poszła sobie w inne strony, ale na pewno jeszcze da znać o sobie.
"Kiełkuję" już od kilku lat, ale tylko w tym okresie co teraz mamy. Mam tę zwykłą trzypoziomową kiełkownicę + spód. Jeśli sobie życzysz to na pw napiszę co i jak. Nasiona kupuję w sprawdzonym ogrodniczym, te zawsze ładnie i szybko wschodzą.
Musimy podpytać Iwonkę1 jak się kiełki mają w słoiczku. Może najpierw warto tak spróbować czy Ci to w ogóle przypasuje.
Ja teraz sporo korzystam z nasion buraczka, rzodkiewki, słonecznika. Smakuje dobrze. ;:215

Lucynko, na razie jestem na tym etapie, że kiełki są zdrowe. Pewnie i na nie przyjdzie kolej, że szkodzą. tak jak wszystko inne / masło, kawa, herbata, itp., itd. - różności się na ten temat czyta. Ale to my sami musimy podejmować decyzje. Ja pewnie zostanę z nimi jak tylko długo będzie to możliwe. Tak jak przy maśle / kuchnia francuska ;:215 : na pierwszym miejscu jest masło, na drugim jest masło a na trzecim jest - masło.
Z forsycją rozumiem Ciebie doskonale. Lepiej zaczekać na odpowiedni moment niż zniszczyć roślinę czy jej pokrój Ja mam taki krzew, że mogę go ścinać dowolnie, bez względu na porę roku. Nawet tydzień temu w ten wielki mróz ścinałam gałązki do pracy.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie ;:196

Bogusiu, irezynę spotkałam w ubiegłym roku na miejskiej rabacie podczas spaceru. Tak mi się to spodobało, że dołożyłam sobie trudu by odszukać nazwę tej rośliny. I się udało! ;:138 Kiedyś tak samo szukałam nazwy Golterii czy róży Multiflora. Też z powodzeniem.
Więc jak na razie na jej temat nie mam żadnych wiadomości, poza tymi z opisu. Jedynie wiem jak pięknie się prezentuje w większej jednolitej grupie. Myślałam, że jest jednoroczna ale czytam, że może sobie świetnie radzić jako wieloletnia roślina. Jak ją podejdę to na pewno sobie sprawię. ;:196

Iwonko1 - tak, Marysia / maska pisze, że miała kiedyś irezynę.
Jak tylko podejdę tę roślinę to na pewno sobie ją wypróbuję u siebie, ale właśnie tę buraczkową. Zachwyciła mnie bardzo na jednym z ryneczków małego miasteczka.
Zobaczymy co z tą pogodą w marcu, na razie u mnie nadal przewidują mrozik nocą i śnieg. Ale w ciągu dnia ma być na plusie, jednak ledwo co od zera. Więc na bratki początkiem marca się w tym roku nie nastawiam / chociaż u mnie to już tradycja, że w okolicach Dnia Kobiet mam już bratki i stokrotki. Wtedy mam urodziny i takie kwiatuszki zawsze nie bardzo cieszą.
Poproszę opowiedzieć o kiełkowaniu w słoiku, myślałam, że też trzeba regularnie te nasionka przelewać wodą.
Tę czerwoną dodaję do twarożku. Ale do kanapek to i tak podjadam głównie tę zieloną rzodkiewkę.
Kiełkujmy ;:196

Czerwona rzodkiewka to jest z takiej paczki

Obrazek

Jadziu, wspaniale, że ponownie powoli znajdujesz czas na FO.
Tak samo jak Elusia - też zaczęła odwiedzać wątki. Miło, że i na ten mój znalazła cenną chwilkę, tak jak i Ty. ;:196
Uwierz, lewizja nadal kwitnie ;:167
Forsycja też trzyma się twardo w kwiatach. Pewnie za dwa tygodnie zetnę kolejne jej gałązki do wazonu.
Teraz czekam na kwiaty Amarylisa.
Bardzo dobrego sezonu Ci życzę. ;:3

Marysiu, tak mi mów, tak mi pisz, że czasami trzeba dłużej poczekać aż się wierzba przyjmie. Ja czekam na smoczą. Dostałam cudne patyki od Wisi, ale na razie nie ma oznak, że ruszają, Natomiast w gruncie siedzą mocno bo nie można tych patyków wyciągnąć, czyli też jest szansa, że budują sobie najpierw system korzeniowy a potem pokażą co potrafią odgórnie. Liczę na to.
A tej różowej daj czas ze dwa - trzy sezony - bardzo miło Cię zaskoczy. Szybko zyskuje "wielkość rabatową".
Nie słyszałam o wierzbie z niebieskim nalotem, to kolejna ciekawostka, muszę na nią zerknąć.
Weekend mam wolny, więc na pewno wypocznę.
Tobie także życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam ;:196

I kolejne aktualne zdjęcia.

Lawenda jednoroczna. Dopiero w ubiegłym sezonie do mnie przemówiła, wręcz zażądała wejścia do koszyka w szkółce. Ależ mnie miło zaskoczyła i latem i teraz, zimą. Jest stale piękna, pachnąca, zdrowa i ma kolejne już pączki. ;:167

Obrazek

Obrazek

Wierzba At Miso. Bardzo mi się podoba kolor jej kotków oraz jej delikatny fontannowy pokrój

Obrazek

Obrazek

Juka

Obrazek

Czekam na kwitnienie żagwinu, choć jeszcze pączków nie widać ;:306

Obrazek

Skimmia przed kwitnieniem

Obrazek

Gałązki trzmieliny oskrzydlonej

Obrazek

Mrozy z powodzeniem przetrzymane bez okrycia / rozmaryn, seler naciowy, jarmuż/

Obrazek

Głodek od Jadzi niebawem ślicznie zakwitnie

Obrazek

Wrzośce coraz mocniej obsypane kwiatuszkami

Obrazek

Obrazek

Cyprysik, męczyłam stale pytaniami o niego Ewę, ewita
Ewuś on jest na prawdę śliczny!

Obrazek

Kapustki ozdobne nadal zachwycają

Obrazek

No i co? I zaczynają przebiśniegi się pokazywać / oczywiście na razie tylko te od Jadzi / ;:167

Obrazek

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Przebiśniegi już w takiej fazie ;:oj u mnie dopiero zieleninka u góry .Beatko co klimat to klimat i kapustki też brylują na rabacie kotki też juz różowe Masz namiastkę przedwiośnia ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

:wit Betako ;:167 Będę pierwszy raz siała kapustki ozdobne ,na rynku w Gdańsku je zobaczyłam ,szkoda ,że u mnie nikt nie sprzedaje do wazonów.
Pozdrowionka cieplutkie ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Beatko, jak pięknie prezentuje się Twoja lawenda! ;:138 Czy ona rośnie w donicy na parapecie?
Fantastyczny spacer przedwiosenny, a właściwie jeszcze zimowy zaprezentowałaś na fotografii. ;:215
Przebiśniegom się śpieszy, jednak pewnie nadchodząca fala silnych mrozów każe im jeszcze trochę poczekać. ;:108
A'propos masła, to przyznaję, że ja też nie używam margaryn czy mieszanek olejowo-maślanych, wyłącznie dobre masło w mojej kuchni króluje. Podobnie traktuję jajka, których zjadamy bardzo dużo w różnej postaci i żadne z nas nie ma przekroczonej bariery cholesterolowej. ;:303
Kiełki mi przypomniałaś, bardzo dziękuję. ;:196 Kiełkownicę wydobyłam z zakamarków na światło dzienne i już pierwsze kiełeczki uległy konsumpcji. :tan
Pozdrawiam cieplutko, życzę zdrówka i dobrej pogody, także pogody ducha. ;:167 ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Potwierdzam Beatko ... to nie twoje kolana skrzypiały, a śnieg - bo i ja dzisiaj słyszałem skrzypienie, a poruszam się pomalutku i wiedziałbym o swych kolanach :;230
A czy zwróciłaś uwagę na dzisiejszy kolor śniegu? U nas żółty a raczej pomarańczowy - teraz usłyszałem w wiadomościach, że to z Sahary nadciągnęła chmura pyłu, a idąc w południe na ogród to aż przecierałem oczy bo myślałem, że coś mi je zamgliło :wink:
Też zrobiłem zdjęcia przebiśniegom ale ... nie będę ich wstawiał, by cię za bardzo nie rozbawić. Przebiśniegi są u ciebie, a u nas tylko liście :wink:
Trzymaj się ciepło :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”