Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Aniu wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Oby ten rok dla nas i naszych roślinek był jeszcze lepszy niż ubiegły :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, witaj :wit

Twoja działeczka jest mi doskonale znana, jestem niemym gościem od bardzo dawna, Twój ogród uwielbiam - róże i byliny to przecież to, co kocham najbardziej.
Teraz dopiero doceniam urok traw. O tej porze roku są przepiękne. Masz wiele wspaniałych odmian. Może jak wygospodaruję trochę miejsca zwrócę się do Ciebie z prośbą o poradę? Jeśli oczywiście na to pozwolisz. :oops: Bardzo boję się roślin ekspansywnych, a wiele gatanków traw takich jest. Porady ekspertów są zawsze bezcenne.
Piano w kwiatach - widok niesamowity. Moje różyczki ogołociłam z kwiatów, bo po mokrej jesieni tylko szpeciły, a jak już byłam przy porządkach, to ogoliłam też wszystkie pąki, żeby róże poszły wreszcie spać ;:224
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;:196 .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Słonko wezwało mnie i pobudziło,by kliknąć kilka słów. Czas się wybudzić z zimowego snu ;:oj
Ostatnio zaczęłam się rozglądać w ogrodniczych i przy okazji robienia zakupów za wiosennymi akcentami w postaci prymulek,hiacyntów...no i wreszcie wczoraj pojechałam do centrum ogrodniczego i dorwałam dwie prymule i dwa hiacynty. Jedną mamci sprezentowałam,a drugą sobie zostawiłam. No i teraz powoli rozkręcam się na nowy sezon i przygotowuję do wiosny,która coraz bliżej.
Planuję wysiać nasiona lobelii niebieskiej i ostnicy,bo sobie tą trawkę ukochałam i mogłaby u mnie wszędzie rosnąć,a że mam jedną torebkę z poprzedniej wiosny to pewnie na dniach ją wysieję.
Spróbuję też z kobeą białą. Czekam też na marzec i bratki,bo w ostatnim numerze Mój piękny ogród na okładce przykuwa mój wzrok donica z błękitnymi bratkami oraz fioletowym pierwiosnkiem i żółtymi narcyzami. Cudo po prostu chce się już obcować z kolorami.
Róż nowych na tą chwilę nie planuję,ale możliwe,że zamówię jedną do donicy na balkonie.
Nigdy nic nie wiadomo,czy nie skuszę się też na działkę,jeśli pojawi się jakaś piękność w szkółce,to pewnie się nie oprę:)

Alicjo na szczęście już bliżej wiosny,odliczamy szybko :) Śniegu na drogach nie lubię,ale na rabatach by się przydał. U nas suchutko i zero puchu ;:108

Jolu nie mam pojęcia co spowodowało,że magnolia tak podupadła na zdrowiu ;:124 Myślałam,że może to być wina przycięcia kilku gałęzi latem i nie zastosowanie maści Funaben. Rośnie od początku przygody z działką 9 lat.
Zobaczę wiosną co z nią dalej robić. Jesienią zawiązała ogromną ilość pąków kwiatowych.
Trawy mnie zachwycają cały sezon. Mam ochotę dosadzić ze dwie z tyłu działki.
Rododendrony dość dobrze sobie u mnie radzą. Mam 4 szt i wszystkie żyją i mają się dobrze ;:333
Największym rododendronem jest Roseum Elegans,ma 9 lat i posadziłam go jako jeden z pierwszych. Na wiosnę raz zasilam specjalnym nawozem do kwasolubów. Kwiaty w kolorze różu.
Azalie zwłaszcza te japońskie rosną u mnie bardzo dobrze,nic przy nich nie robię.
Koty wiedzą gdzie najwygodniej i najcieplej:)

Monika jestem ciekawa co się dzieje na mojej działce,dopiero 1 luty,ale już bliżej niż dalej ;:108
Odliczam dni i już niedługo wyruszam zobaczyć co w glebie piszczy. Pamiętam, że pod koniec lutego przebiśniegi i hiacynty wychodzą:)

Ewelinko dzięki za trzymanie kciuków za magnolię moją najstarszą. Ona jest naszą pergolą,która daje nam trochę intymności ,kiedy pojawiają się wielkie liście. Kupiłam ją jak miała ze 20 cm wielkości,a teraz to piękne drzewko obsypane co roku kwiatami.
Na szczęście już blisko do wiosny,wszyscy czekamy z rumieńcami na twarzy.
Ewelinko dzięki za życzenia Tobie również zdrówka dla Ciebie i dzieci:)

Iwonko ten patent mama mi sprzedała,spróbuj i przekonaj się :)
A co do mojej kochanej magnolii biedulki to gałęzie nie miały uszkodzeń,przyglądałam się im szczególnie,czy coś się nie sączy,ale nic nie zauważyłam. Tylko straszy ta największa rana na pniu ;:223
No zobaczymy,wszystko niebawem się okaże co z pacjentką zrobię?

Krysiu trawa zapleciona w warkocze to rozplenica,moja mamcia kiedyś marzyła,by zostać fryzjerką,potrafi wyczesać cuda na głowie. ;:224 Kiedyś ja byłam czesana,potem moja córcia,na dodatek nasza Gabi i teraz trawy są modelkami:)
Kiedy cięłam magnolię było sucho,ale może od razu za dużo jej gałęzi poobcinałam? Teraz się nie dowiem,miałam przeczucie,że źle robię,ale nie było już jak przejść ścieżką:(
Liczę na zabliźnienie rany,mój wujo twierdzi,że będzie dobrze,więc wierzę. W końcu to 9 letnia panna,musi się zrehabilitować;)

Gosiu ja już tęsknię za pracą na działce i już rozglądam się choćby za nasionami,by wysiać w domku i hyc na parapety :D

Alicjo bardzo dziękuję za życzenia,Tobie też spóźnione życzonka ,aby Twoja działka przynosiła Ci same radości,a Ty byś miała dużo zdrówka:)

Piotrze bardzo dziękuję za życzenia,Tobie również życzę dobrego Roku 2018 i sukcesów ogrodowych,zdrówka jak najwięcej:)

Aniu witaj mój gościu:) :wit Róże i byliny to niezły duet,do tego jednoroczne i można się rozmarzyć.
Trawy odkryłam niedawno i cieszę się,że wprowadziłam je do swojego ogródka.
Chętnie pomogę w wyborze,choć nie jestem znawcą. Też obawiam się ekspansywnych traw i zawsze najpierw czytam w sieci,czy owa trawa nie jest potworem podziemnym:)

Tęsknota za wiosną...zakup prymulki

Obrazek

Obrazek

I znowu się zaczyna ...Gabi już wącha nowe nabytki...

Obrazek

Tu jeszcze nie wąchałam...

Obrazek

Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dobrze, że już zbudziłaś się z tego zimowego snu ;:224 . Prymula ma przepiękny kolorek ;:215 . Wiosna już za pasem tak więc koniecznie trzeba o tym pomyśleć. Ja też planuję wysiać nasiona ostnicy ale póki co na razie w sklepach ich nie widzę ;:185 . Róże na pewno Ci nie uciekną bo jak nie teraz to zawsze można w donicy kupić już kwitnące ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Aniu :D
Cieszę się że obudziłaś się z zimowego snu.
Pierwsze zakupy cieszą niesamowicie. Widzę ze na forum coraz więcej pojawia się prymulek, czy podpędzanych cebulowych. To chyba sygnał, że większość z nas już bardzo tęskni do wiosny :)
Powiadasz że róż nie zamawiałaś jeszcze. Ja póki co kupiłam dwie we F i jeszcze jedną mam na oku, dostępną w e clematis. Chyba ją kliknę, bo i tam 'muszę' kupić dwa powojniki włoskie, więc jest okazja :lol:
To i tak jest dużo mniej niż kupowałam w poprzednich latach. Większość chciejstw rózanych już zaspokoiłam a i miejsca też nie przybywa.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Aniu, zaprosiłaś do domu fajne, kolorowe kwiatki ;:215 One pozwalają łatwiej znieść okres wyczekiwania. Wydaje się, że dzięki nim ta wiosna jakby szybciej przychodzi :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Aniu, witam w nowym roku i nowym sezonie ogrodniczym. Przerażona jestem widokiem Twojej magnolii. Ja przyznam się, że coraz bardziej uprzedzam się do magnolii. Dałam im ostatni sezon. Jedną już w tym roku zastąpię różą pnącą. Nie wyrzucę jej tylko przesadzę do pracy.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Post »

Widzę, że się ktoś ze snu zimowego wybudził a przed nami zimo :) Cześć Aniu :)
Ja również z niecierpliwością oczekuję wiosny. Mamy już luty więc będzie już tylko z górki :)
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witaj Aniu, ja również w ostatnim czasie czuję się jakbym była w letargu. Z utęsknieniem wyczekuję wiosny. Prymule piękne, na pewno ożywiają wnętrza ;:108 Tak trzymać.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Z wiosennych, jak na razie kupiłam sobie tylko bukiecik żonkili. Pierwiosnki kupię dopiero za jakiś czas, może wtedy dotrzymają i wysadzę je na działce? Do tej pory ta sztuka mi się nie udała.
Gabi jak widać też już czuje wiosnę. Przecież wszyscy wiemy jak zapaloną jest ogrodniczką ;:63
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Gabi w roli ogrodniczki jest super :D Też chciałam prymulki, ale zostały już takie mizeroty, że się oparłam pokusie :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu wiosenne prymulki i hiacynty trochę ratują nas przed zimową melancholią. ;:215 Kolor i zapach pobudzają do życia. ;:108
Pomiziaj Gabi, słodziutko wygląda z nosem w doniczkach. ;:167
Pozdrawiam i udanych wysiewów życzę. ;:168
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Luty trwa,a ja liczę dni do wiosenki naszej upragnionej. ;:167 ..moja młodzież mi się pochorowała,a i ja coś kicham,mimo,że czosnek zajadam i popijam herbatę z imbirem i miodem.
Wirusy szaleją,nie mogę się teraz położyć. Podobno na ból gardła dobrze jest possać kwiat goździka ususzonego z babcinej spiżarni,tak ostatnio wyczytałam...
Tymczasem kilkanaście dni wstecz ,kiedy zobaczyłam prognozę pogody wystraszyłam się,że moje róże dotychczas nieokryte mogą zmarznąć i w głowie jedna myśl,szybko jechać na działkę.
Telefon do tatka,a że był tego dnia 2 lutego przepiękny,słoneczny dzień to pojechaliśmy na krótko.
Zależało mi,aby okryć te najbardziej wrażliwe,czyli Anahe,Stephanie Baronnie i inne.
Niestety nie wszystkie miały farta,wiele z nich będą musiały same sobie poradzić.
Mrozik na następną noc przyszedł w postaci -10 także nie było tak źle.

Wczoraj wysiałam ostnicę,lobelię niebieską i kobeę fioletową,białej nie dostałam ;:224

Ewelinka ostnicę możesz kupić w sklepach internetowych,na all też dostaniesz ;:108
Ja ostatnio tak zrobiłam,bo w sklepach też nie mogłam znaleźć.
Prymule mi padają,to już lepiej tulipany w wazonie się trzymają. Poczekam do marca i na balkonie posadzę ze dwie. No i bratków już doczekać się nie mogę... ;:167

Ostnica zimową porą...

Obrazek

Wiolu skusiłam się na dwie prymule,ale po kilku dniach klapnęły ;:222 Chyba były podpędzone,one jednak najlepiej czuja się w niższych temperaturach. W mieszkaniu nie za bardzo.
Zrobiłaś już zakupy w F? Ciekawa jestem co wybrałaś? Ja planuję jedną różę na balkon do donicy i może jeszcze jedną perełkę zakupię?
Powojniki tak bardzo mi się podobają,ale u mnie nie chcą rosnąć,zanikają całkowicie albo kwitną jednym kwiatkiem. Może gleba im nie odpowiada. Włoskie powinny wszędzie rosnąć ;:333
Dlatego też mam kilka bylinowych,te zawsze odbijają:)

Jalitah z 2 lutego w pąku

Obrazek

Aniu kwiatki klapnęły,ale za to dostałam od mamci na urodziny bukiet tulipanów,więc teraz one zastępują kolorowe prymule. Hiacyntów dokupię,coraz więcej ich w sklepach :uszy

Trawy bardzo lubię...

Obrazek

Ewa moja magnolia mimo pęknięć nawet dobrze wygląda. Jestem ciekawa jak sobie poradzi wiosną,ma sporo pąków. Co się dzieje z Twoimi magnoliami?

Magnolia ma wiele pąków,ciekawe jak sobie da radę z kwitnieniem?

Obrazek

Piotr coraz bliżej do wiosny,odliczam czas z niecierpliwością. Czekam na bratki,można z nich tworzyć ciekawe kompozycje w koszach:)

Cebulowe wychodzą na powierzchnię...

Obrazek

Marlenko pochwaliłam się prymulami,a one zwiędły ech...ale to nic niedługo bratki je zastąpią :tan

Przebiśniegi

Obrazek

Iwonko no właśnie chyba za bardzo się pospieszyłam z prymulami ;:303
Gabi zawsze mi towarzyszy,uwielbia działkę i łopatę,którą notorycznie gryzie i śpi przy niej;)

Pompadoure w pąku

Obrazek

Gosiu i dobrze,że nie kupiłaś,bo widok klapniętych prymulek mnie nie nastraja ;:164

Urok traw zawsze w cenie:)

Obrazek

Soniu wczoraj wysiałam moją ulubioną ostnicę,lobelię i kobeę. Mam w planie jeszcze coś dosiać,roślinkę,której nigdy wcześniej nie widziałam na forum... ;:170
Gabi widząc doniczki zawsze musi je powąchać:)

Rh zielone jak na razie...

Obrazek

Moja towarzyszka na warcie:)

Obrazek

Magnolia z chorym pniem ma mnóstwo pąków...

Obrazek

Ogólny widoczek z 2 lutego

Obrazek

Będzie co ścinać...

Obrazek

Miłej końcówki niedzieli i przyszłego tygodnia :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Trawy świetnie wyglądają nawet zimą ;:63 Żebym tylko pamiętała i kupiła je sobie latem. Róże w tym roku zadziwiają ;:oj Swoich już dawno nie widziałam, mieliśmy wczoraj pojechać, ale rozchorowałam się zostałam w domu
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”