Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu bardzo Ci dziękuję :wink:
pączki na dendrobium z dnia na dzień coraz większe, foteczki oczywiście będą :wink:
ciekawe ile będzie kwitło, poprzednio cieszyłam się kwiatami tylko 2 tygodnie :? ale "zwalam" to na niesprzyjającą porę (kwitło w środku zimy, sezon grzewczy, mniejsza wilgotność powietrza itp...)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu teraz na pewno będzie kwitło dłużej . Moje dendrobium kwitnie już miesiąc .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu widzę, że szykuje Ci się dużo kwitnień :D będzie pięknie kolorowo na parapetach, wiosna szaleje w naszych kwiatuszkach :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

To ja pokażę postępy pączusiów na dendrobium phalaenopsis i keiki na tej samej roślince (już rosną korzonki :wink: jestem baaaardzo dumna, to moje pierwsze "dziecko" :lol: ). I tu pojawia się pytanie : czy, jak i kiedy odłączyć malucha od matki :?:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

No,jest na co popatrzeć,gratuluje!!
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Jeanne pisze:Obrazek
To nie keiki. Dendrobium phalaenopsis oraz dendrobium emma tak wypuszczają kolejne pseudobulwy. Na korzeniu widać straszne osady kamienia. Te storczyki tego bardzo nie lubią. PRzez to korzenie wysychają i się kruszą z czasem.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale dużo pąków... będzie na pewno piękne, jak zakwitnie. a keika bym nie ruszała. jakby był wysoko (np. koło pędu kwiatowego), to wtedy się obcina, gdy urosną ładne korzonki, ale jak jest tak nisko, to ono może sobie wrosnąć korzonkami w ziemię.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Volcowitch, dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałam co też mu tam wyrasta na dole :oops: byłam przekonana że to keiki. Hmmm ciekawe to będzie, bo na razie rośnie całkowicie poziomo :twisted:
Pierwszy raz mam dendrobium phalaenopsis, dostałam "w spadku", babcia podlewała kranówą :twisted: miałam przesadzać ale najpierw kwitł, teraz wypuszcza pędy kwiatowe i nie chcę go ruszać.
Dusia dzięki :wink: a pąków ma na razie 18 a pędy nadal się wydłużają :lol:
Grażyno dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

to twoje kwitnienie?? bardzo obfite. mi tylko raz Dendrboium powtorzyło kwitnienie. takie fioletowe było. ale ogólnie Dendrobia niezbyt dobrze u mnie rosły, dlatego musiałam z nich zrezygnować.
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Jeanne pisze:Volcowitch, dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałam co też mu tam wyrasta na dole :oops: byłam przekonana że to keiki. Hmmm ciekawe to będzie, bo na razie rośnie całkowicie poziomo :twisted:
Pierwszy raz mam dendrobium phalaenopsis, dostałam "w spadku", babcia podlewała kranówą :twisted: miałam przesadzać ale najpierw kwitł, teraz wypuszcza pędy kwiatowe i nie chcę go ruszać.

Ja swoje jak zaczynaja wychodzić naginam powoli do pionu tak jakoś około miesiąca od czasu gdy sie pojawią. Przez co mniej miejsca zamują potem w doniczce. Tak robię z każdym dendrobium bo dendrobium ma zapędy do rośnięcia w dół. Ciągnięte prawem grawitacji. Ma odmienny geotropizm niż większość roślin.
Powodzenia więc życzę;] i czekam na zdjęcie pełnego kwitnienia.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Joasiu, super zdjęcie z tym pędem pełnym pączków ;:215
U mojego dendrobium nowy przyrost też rośnie trochę "w poprzek"i za nic nie da się go nagiąć, wyprostować, bo jest tak sztywny i grubaśny, że mogłabym go złamać przy jakiejkolwiek manipulacji. Niech więc rośnie krzywo :)
Ech... czy doczekam w końcu jakiegoś pędu u niego... ???

Czekam na zdjęcia Twojej ukwieconej łodyżki :)
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Art pisze:U mojego dendrobium nowy przyrost [...] jest tak sztywny i grubaśny, że mogłabym go złamać przy jakiejkolwiek manipulacji.
Też tego doświadczyłem juz kilka razy. Najlepiej odczekać jakiś miesiąc jak wyrośnie a potem go gumką do innej pseudobulwy podciągac stopniowo gumkę zmniejszając w obwodzie.

Tak samo przy d. nobile robię z keiki.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Volowitch fajny pomysł z tym naginaniem gumką :lol: będę próbować, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić żeby mi miało rosnąć tak "w poprzek" :roll: nie mam miejsca tyle na parapecie :lol: a masz może jakiś sposób na ten osad z kamienia na korzeniach :?: czy po prostu trzeba się przyzwyczaić do tego widoku :?:

Dusia tak, to moje kwitnienie, tym razem całkowicie :lol: i jestem z niego dumna :lol:

Joasiu może nie widać tego na fotce, ale to są właściwie dwa pędy wyrastające obok siebie :wink: na jedym jest 10 pączków a na drugim 8 :wink:

Oczywiście fotki w pełnym kwitnieniu będą, macie moje słowo :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Asiu - ale pączków :shock: Czekać będę teraz niecierpliwie na fotki rozkwitniętych pędów :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Jeanne pisze:a masz może jakiś sposób na ten osad z kamienia na korzeniach :?:
Używam wody z filtra dzbankowego i już osadu nie ma na owych przyrostach i korzeniach.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”