Jutro wysadzę kolejny rządek 20 sztuk i wysiałem dziś paletę 54 sztuk skiełkowanych nasionek Soplicy.
Mam nadzieję, że pogoda już będzie łaskawsza i to będzie na tyle w temacie ogórków na ten rok.

Bardzo dziękuję. Słońca nie ma, jeśli tylko przestanie padać to prysnęgienia1230 pisze: Aguskac, pierwszy (jedyny- miedzianem) oprysk na ogórkach, jak tylko zaczną rosnąć liscie własciwe robimy miedzianem (przed kwitnieniem). Miedzian zapobiega (ale nie niszczy choroby) chorobom wirusowym i bakteryjnym. Nie może być jednak gorąco w trakcie oprysku bo poparzysz rosliny.
Ja również robiłem rozsady, ale po dwóch ostatnich sezonach, kiedy wychuchane sadzonki po części marniały przez niesprzyjającą pogodę, ogórki robię tylko z siewu. Zresztą w zeszłych latach te z siewu wyprzedzały zmarznięte sadzonki, dlatego uznałem że szkoda u mnie zachodu. A że te z siewu zmarniały, trudno wysiałem już ponownieSzczecinek pisze:Ja wysiałem ogórki - POLAN F-1
Pierw do rozsadnika około 1 maja (szklarnia), do gruntu poszły parę dni temu. Naprawdę dorodne, zdrowe sadzonki. Sadzę, iż plon z rozsady jest lepszy, niż sianie wprost z grunt. Widze, iż na forum nie brakuje zwolenników tej opcji ...
oglądałem zdjęcia roślin zarażonych zgorzelą i tam widać że ten grzyb atakuje łodygi przy ziemi, ty widać , że zaczyna się im coś dziać od liści to chyba przez te chłody i wilgotność.anabelka23 pisze:Ten padnięty ogórek na drugim zdjęciu przypomina mi zgorzel siewek.
Witaj SzczecinekSzczecinek pisze:...Sadzę, iż plon z rozsady jest lepszy, niż sianie wprost z grunt.
Miedzian i Miedzian? A potem nic? słyszałam, że miedzian to tylko do kwitnienia.... Prysnęłam dziś 50WPjanhel41 pisze:W przypadku wystąpienia chorób ogórków stosuje:
? kanciasta plamistość
[MIEDZIAN 50 WP, MIEDZIAN EXTRA 350 SC]