Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .

Post »

Sernik robię podobny z tą różnicą, że dół jest półkruchy, a część ciasta mrożę i potem lekko zmrożone trę na tarce i idzie na górę. Zatem warstwy wyglądają następująco: pókruchy spód, masa sernikowa, owoce, ubita piana z białek i starte ciasto. Pycha ;:138 A drożdżowe ciasto uwielbiam :D
Grudnik bardzo mi się podoba :D Szal również. Przerobione dzwonki są ładniejsze, choć i tamtym nic nie brakowało.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewa, miej litość. Ja jestem zbyt dużym łasuchem.
A moja gimnastyka zacznie się dopiero jak ziemia rozmarznie :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciasto wygląda tak apetycznie, masz talenty ;:138
Jagódko ziemię już kupiłam jutro posadzę moje- Twoje pelargonie.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Ciasto wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam drożdżowe.
O, lobelię wysiałaś jednak tradycyjnie, do doniczki. Ja skusiłam się na wysianie lobelii po obejrzeniu fotek u Kasi Robaczka. Zamiast krążków torfowych użyłam pociętych rolek papierowych wypełnionych ziemią.
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iguniu jakie ciacho ;:173 ,ale serce mi bardziej zabiło na widok zieloności i kwitnących podopiecznych ;:167
Szal będzie cudowny ...jesteś artystką przez duże A ;:180
Czytałam o bólu pleców dobrze ,że juz przechodzi ;:168
Miłej niedzieli!!
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Moi mili Goście...witam w niedzielne popołudnie ;:180 :wit . Wróciłam z kościoła , dokończyłam obiad , rzuciłam potem wszystko do zmywarki ...a teraz czas na kawkę i FO . Dzisiaj były bitki z karczku , w sosie własnym , oprószone mąką Syn zrobił ) , kluski śląskie i surówka z selera , marchwi , ogórka kiszonego , porów i kapusty białej .

Słodka Aniu...robiłam - ale dawno - podobny sernik do Twojego , owszem , podzielam opinię , że jest smaczny ...Jednak odkąd mam Tuperware , to drożdżowe piekę bardzo często - zmieniam tylko wypełnienie ...raz owoce , innym razem ser , a niekiedy " rzucam " kakao wymieszane z cukrem , śmietana i budyniem czekoladowym .
Dziękuję za miłe słowa co do dzwonków i szlumbergery ;:196 .

Gosiu...to nie Ewa ...tylko Iga ... :roll: , a co do gimnastyki , to czasem ćwiczę ...na drążku ;:306 .

Dorotko...w tej wspomnianej misce robi się samo i szybko ....a jaka satysfakcja ...więc zapraszam na to ciasto ...bardzo serdecznie ;:196 .
Sadź , sadź , bo najwyższa pora ku temu .

Gosiu /megi ...nie tylko wygląda , ale i wybornie smakuje ...
Lobelię i surfinie oraz kobeę byłam zmuszona wysiać do ziemi ...bo krążki zamówione miesiąc temu w firmie Zdrenka ...jeszcze nie dotarły ...a zamówiłam 72 ...razem z Ewunią / evluk .
Pozdrawiam serdecznie ;:196

Danuś...łapię wszystko , co może mi poprawić nastrój ...a onegdaj znalazłam takie coś ...skrapbooking ,,,wiele tam jest porad , świetny blog ... tutaj masz tutorial , jak zrobić różyczkę
Dziękuję ...już jest dobrze ...Tobie również miłego popołudnia ;:196 .
Jaka tam artystka ...chociaż - nie powiem - często mnie tak nazywano , ale w zupełnie innym kontekście ( organizacja imprez z Rady Rodziców ) , bali sylwestrowych , akcji dla dzieci etc...
Szal na pewno będzie piękny ...bo bardzo delikatny ...na tapetę mam zamówione gałązki wiśni japońskiej ...nie wiem , czy podołam ...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Jagódko też mam taka miskę, tylko często jest tak, że nie mam dla kogo piec. U Ciebie synowie, mąż, a moje chłopy ciągle w rozjazdach. A sobie całej blachy nie upiekę, bo później musiałabym wchodzić drzwiami garażowymi ;:306
Jak chciałaby aby moi panowie tak umieli gotować, zazdroszczę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Iga, wybacz. Śpiąca już chyba byłam :roll: :oops:
Ale wiedziałam, że piszę u Ciebie na 100% ;:173
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Ale u Ciebie pyszności ;:333 Pewnie już zjedzone i się nie załapałam... może to i lepiej dla mojego ciałka, ale niewątpliwie smacznie wygląda :wink: Jak tam dzwoneczki? Masz już jakiś materiał na nie? Zdrówko już chyba lepiej? ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jagódko cieszy mnie,że paskudny ból ustąpił i już czujesz się lepiej choć pewnie strach pozostał. Ja na takie bóle nie wiadomego pochodzenia robię mieszankę olejków ( z dziurawca, nagietkowy, lawendowy) tak na szybko i smaruję te miejsca a także okolice. Mija z 15 minut i już jest lżej. Powtarzam przez 3 do 4 dni dwa razy dziennie i najczęściej moja.
Męża korzonki w początkowej fazie też tak leczę i od lat nie był z tym u lekarza.
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami i kruszonką wygląda tak smakowicie,że już bym zjadła spory kawał.
Nie mam porządnego przepisu na dobre drożdżowe - może w wolnej chwili dałabyś mi przepis u siebie lub na PW - będę zobowiązana i bardzo wdzięczna ;:196
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ...i to ten , który ma te oczy w błękicie ;:306 ...on potrafi wiele - pozostali - czekają przy stole ;:14 ...tylko gorzej z babami ...bo jest nieśmiały :oops: .
Ja piekę , bo panowie się domagają i ...dzisiaj już nie ma ciasta , zeżarli wszystko , ani siostry nie miałam czym poczęstować ;:oj .
Co do gabarytów ,( M już mi przytyka )...też niedługo będę miała problem ...ale ze schylaniem ...dobrze , że buty mam w większości wsuwane ;:306 .
Czas opony zimowe zmienić na letnie ....

Gosiu ...żaden problem ;:196 ...człowiek jak przejrzy tyle wątków , to potem imiona się same mieszają /mylą ... :wit

Bożenko po cieście śladu nie ma ;:185 - natomiast...dzwonki dalej czekają , bo materiału niet .....zastanawiam się , czy biały jedwab , czy płachtę jedwabną ....bom w kropce...a teraz kolejny projekt mam gałązkę wiśni japońskiej z liśćmi bambusa ...typowo japońskie - orientalne klimaty .
Zdrówko lepiej ...ból minął ..dziękować Bogu , bo myślałam , że to coś gorszego ... ;:108

Krysiu...Ja mam rzadko tego typu bóle ...a teraz - to tragedia ...coś okropnego ...dobrze , że ustąpił .
Ciasto drożdżowe robię w misce Tuperware ...do tego jest przepis dołączony ; Bez wysiłku , straty czasu ...w czasie obiadu robię ciasto ....kiedy mi przyjdzie ochota .
3 jajka , 5 łyżek cukru , 100 ml oleju , 200 ml mleka , 3 dkg drożdży - wszystko razem zmiksować . W misce Tuperware przygotować ; przesiać 3 szklanki mąki i szczyptę soli . Potem wlać zmiksowaną melasę do miski Tuperware (z mąką ) i wymieszać składniki drewnianą łyżką - warząchwią ...Miskę przykryć odsysając powietrze , a następnie włożyć do ciepłej wody ...po czasie ..około 20 minut , czasem mniej , czasem więcej miska się sama otworzy ..ciasto już gotowe ...Wylewam na blaszkę wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzch daje zależnie od upodobań ...śliwki , jabłka , ser, budyń , ew. owoce z puszki , a na to kruszonkę ...
Smacznego ... ;:196
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Masz rację Igo , ta miska wspaniale się sparawdza do ciasta drożdżowego ;:333 . Ja też ją używam , bo chyba nie robiłabym drożdżoweogo gdybym jej nie miała ;:145 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu ...masz rację - mając tę miskę - samo ciasto się robi , aż serce się raduje .

Już jestem zmęczona tą zimą , czasem paskudnym , burym i do ...
Ja chcę zieloną soczystość traw , błękit nieba i dużo słońca ...śpiewu i szczebiotu ptaków , kumkania żab ... ;:145

Na pocieszenie - sama siebie - siedzę na stronkach scrapbookingu ...coś pięknego ...ale urządzenia do wykrojników są strasznie drogie :shock: ...a i same wykrojniki do tanich nie należą ...
Pozdrawiam ... :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jagódko, ty masz tyle roslin u siebie,nie masz przypadkiem nasion szkarłatki amerykańskiej?Nie moge nigdzie jej dostac.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu nasion nie mam , ale w tamtym roku miałam sadzonki - nie wiem skąd , bo tę roślinę miałam parę lat temu .
Natomiast nie zbierałam jej nasion - więc chyba się sama wysiała :shock: .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”